torstai 17. huhtikuuta 2014

Viisikymppisen kakut limetäytteillä

Tein alkuviikosta töihin kaksi kakkua viisikymppisiä viettävälle työkaverille. Sankarin lempivärejä ovat vihreä ja valkoinen. Nuo värit löytyivät sekä kakun päältä että sisältä.



Tein kakun päälle valkoisia kukkia. Testailin noiden isompien kukkien tekemistä yhtenä iltana, ja niistä tulikin tosi kivan näköiset ja sopivat tuohon kakun päälle aika kivasti. Eli otin kaulitusta massasta peruskukkamuotilla palasia, ohensin lehtiä pallotyökalulla, nipistin hieman lehtien kärkiä ja laitoin kuivumaan foliolla vuoratun kananmunakennon kuppeihin. Kuivumisen jälkeen tippa vettä keskelle liimaksi ja vielä syötävä helmi tuohon paikkaan. Noita kukkia voi halutessaan kevyesti värjätä ennen helmen laittoa. Itse laitoin suihkauksen helmiäistä tuomaan hieman elävyyttä ja kivaa pling plingiä :)


Koristelu kannattaisi jättää aina mahdollisimman lähelle tarjoiluhetkeä ja tehdä lisäksi reilusti varakukkia. Itse koristelin jo edellisenä päivänä, sillä kakut lähtivät matkaan jo heti aamusta. Toisen kakun päälle olevista kukista pari tuhoutui jääkaapissa sen verran pahoin, että nappasin ne pois. Varakukkia ei ollut, sillä olin laittanut kaikki tuollaiset kukat kakkuihin, mutta onneksi löysin kaapista valkoisen ruusun, joka sai toimia varakukkana. Hyvinhän sekin tuohon sopi :)



Täytteeksi tuli limeä, vaniljaa ja minttua. Lime-minttutäytteen tein liki samalla ohjeella kuin harjoituskakussa. En halunnut mintun maun olevan liian hallitseva, joten toiseen väliin tuli lime-minttumoussen sijasta limetahnaa ja vaniljavaahtoa. Tuo lime-vaniljavaahto yhdistelmä oli jännä, sillä ensimakuna oli makea vanilja, mutta jälkimakuna raikas ja hieman kirpeä lime. Kakkua syödessä huomasi jälleen, että makuja on monia. Toiset piti enemmän lime-minttumoussesta ja toiset limetahna-vaniljavaahto-yhdistelmästä. Selvästi enemmän kannatusta kuitenkin sai tuo mousse, joka oli omastakin mielestäni tosi onnistunut ja taatusti päätyy vielä muihinkin kakkuihin, ehkä myös ilman minttua :)


Kiinteytin vaniljavaahtoa vaniljakreemijauheella ja se kiinteytyi kakun välissä vielä lisää. Vähempikin määrä olisi riittänyt, vaikka eipä se tosiaan huonoa nytkään ollut :) Korjailin kuitenkin määrää suoraan ohjeeseen hieman pienemmäksi. Niin ja erimerkkiset kreemijauheet käyttäytyvät eritavalla, joten niitä tarvitaan eri määrä. Esimerkiksi Sallisen vaniljakreemijauhetta (mikä siis ei ole nimestään huolimatta sisällä aitoa vaniljaa!) käytetään yleensä vähemmän kuin Milletin.

Kakku oli mielestäni oikein onnistunut, mutta sitä maistellessa mietin, että olinkohan epähuomiossa kostuttanut ylintä kerrosta liiankin varovasti, sillä oli jäänyt turhankin kuivaksi. Yleensä kostutan alinta pohjaa vähiten (arviolta n. 1/5 nesteen määrästä), keskimmäistä enemmän (n. 1/3 nesteen määrästä ) ja ylintä eniten (hieman vajaa puolet nesteen määrästä). Näin siksi, että käytän päällimmäisenä kakkupohjana yleensä kakkupohjan sileintä osaa, joka on paistovaiheessa kakkuvuoan pohjaa vasten. Tuo osa on muuta kakkua kuivempi ja vaatii enemmän lientä. Lisäksi  täytetyn kakun pohjat kostuvat täytteen painosta muutenkin pintaa enemmän. Tämäkin, kuten yleensä muutkin kakut, oli ehdottomasti parhaimmillaan vasta pari päivää täyttämisen jälkeen kunnolla vetäytyneenä.

Kakut limetäytteillä

Pohjana:
6 munan sokerikakkupohja 25 cm vuokaan

Kostutukseen:
n. 0.5 dl vettä (alin pohja) + 2 dl vettä (keskimmäiseen ja ylimpään pohjaan yhteensä)
vaniljasokeria (reilu 1 tl/1 dl vettä)
rommiaromia (n. 2 mm / 1 dl vettä) 

TÄYTE I (Mojitotäyte):
Yhden kakun yhteen väliin reilu n. 2 cm kerros tai kahteen väliin ohuemmat

Minttusiirappi:
1 1/2 dl tummaa ruokosokeria
1 dl vettä
1-2 mm vaniljajauhetta
1 oksa vihreää minttua (=n. 10 isoa mintun lehteä)
3 lyhyttä kokonaista oksaa (n. 25 lehteä) piparminttua

Täytteeseen lisäksi:
100 g maustamatonta tuorejuustoa
250 g maitorahkaa
2.5 dl Floran vispikermaa
 2 limen raastettu kuori ja mehu (yht. 5 rkl = 0.75 dl mehua)  
2.5 tl liivatejauhetta
vihreää pastaväriä

TÄYTE II (limettitahnaa + vaniljavaahtoa)

Limettitahna (tahnasta riittää 2 kakun yhteen väliin ja jää vielä yli):
2 dl limetin mehua (4 limettiä)
3.5 dl sokeria
2 rkl maissitärkkelysjauhoja
3 kananmunaa
100 g voita huoneenlämpöisinä palasina

Vanilja-vaahto:
1.25 dl kuohukermaa
1.25 dl vispikermaa
0.25 dl Milletin vaniljakreemijauhetta
n. 1/4 tl vaniljajauhetta

Kuorrutus:
Valkosuklaamassaa (yhteen kakkuun n. 400 grammasta valkosuklaata)
Lehden vihreää (leaf green) sekä vihreää (Kelly green) pastaväriä

Koristeet:
Sokerimassan ja muovailumassan sekoitusta

Ohje:
Tee kakkupohja valmiiksi jo edellisenä päivänä. Leikkaa pohja kolmeen osaan. Kostuta vaniljaisella rommi-vedellä (alinta pohjaa vähiten ja ylimmäksi jäävää eniten).

Aloita mojitotäytteen teko minttusiirapin keittämisellä. Jos haluat erittäin voimakkaan mintun makua, laitan lehdet kattilaan revittyinä ja jätä ne siirappiin. Jos haluat miedomman maun, laita mintut kattilaan oksineen päivineen ja poista oksat siirapin jäähdyttyä. Mittaa siis kaikki minttusiirapin ainekset kattilaan. Kiehauta ja keitä hiljalleen reilu 5 minuutin ajan. Nosta kattila liedeltä ja laita kattila jäähtymään vaikka kylmää vettä sisältävään altaaseen. Poista mintun oksat. Painele oksista ja lehdistä lusikkaa vasten esim. haarukalla ylimääräiset siirappiliemet kattilaan. Niissä tipoissa on paljon mintun makua.

Kun siirappi on jäähtynyt, tee mojitotäyte loppuun. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää nostkistettu tuorejuusto ja maitorahka ja vatkaa voimakkaasti sekaisin. Pese limet hyvin ja raasta limen kuori täytteen joukkoon. Purista limeteistä mehut. Sekoita liivatejauhe sekä 2.5 rkl limen mehua keskenään. Anna turvota. Kun liivate on turvonnut, lämmitä sitä mikrossa n. 15 sekuntia, kunnes se sulaa. Lisää liivateseos täytteen joukkoon ohuena nauhana koko ajan voimakkaasti vatkaten. Vatkaa joukkoon vielä loput limen mehusta ja vatkaa voimakkaasti vatkaimella vielä puolisen minuuttia. Tarkista maku. 

Laita kostutettu pohjapala tarjoilulautaselle. Laita kakun ympärille reunavuoan reunat. Kaada täyte pohjapalan päälle. Laita päälle toinen kostutettu pohjapala. Laita jääkaappiin jähmettymään toisen täytteen valmistamisen ajaksi.

Tee limettitahna sekoittamalla tahnan aineet kattilassa sekaisin vispilällä. Kuumenna seosta jatkuvasti vispilällä sekoittaen, kunnes se pulpahtaa. Nosta kattila heti levyltä ja jatka vatkaamista voimakkaasti n. minuutin ajan. Lisää joukkoon voi nokareina ja jatka vatkaamista, kunnes voi sulaa ja seos on kiiltävää ja sileää. Jäähdytä seos kylmää vettä sisältävässä altaassa. Kun se on jäähtynyt, levitä sitä kakkupohjan päälle n. 1.75 dl. Tee vaniljavaahto vatkaamalla kermat vaahdoksi. Lisää joukkoon kreemijauhe sekä vaniljajauhe. Levitä vaahto limettitahnan päälle. Laita päälle vielä viimeinen kostutettu pohjapala. Anna vetäytyä ja maustua jääkaapissa mielellään ainakin seuraavaan päivään.

Kuorruta kakku sekä koristele kukkasin.

Vinkit:
* Täytteeseen ei välttämättä tarvitse käyttää sekä mintun että piparmintun lehtiä vaan ne voi korvata vain toisilla lehdillä. Samalla kannattaa huomioida, että piparmintun lehtiä pitää käyttää suhteessa ainakin 3 kertaa enemmän kuin mintun lehtiä ja samoin siis mintun lehtiä vain ehkä noin kolmannes piparmintun lehdistä.
* Maistele valmista moussea ja lisäile halutessasi siihen lisää mintun tai piparmintun lehtiä pieneksi hienonnettuina tai limen kuorta hienonnettuna. Hienontaminen tuo aromit voimakkaammin esille.







4 kommenttia:

  1. Sievästi oot asetellu kukat, se se o taitolaji, jota mää kovasti harjottelen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kukkien nätisti laittaminen on mulle yleensä tosi hankalaa, mutta tällä kertaa ne menivät aikas kivasti melkein kuin heittämällä :)

      Poista
  2. Tosi hienosti on massa kakuissa päällä! Ihan uskomattoman siististi :D
    Kaikkineen tosi tyylikkäät ja kivat kakut. Olisi kiva päästä maistamaan noita täytteitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru! :) Tuo valkosuklaamassa menee aika helposti nätisti, kunhan vain malttaa jättää sen tarpeeksi paksuksi (n. 2 mm), niin ei pääse repeilemäänkään. Mä oon näihin kakkuhin tosi tyytyväinen. Yleensä tuo koristelu vaatii enemmänkin miettimistä, mutta nyt nuo kukat löysivät paikalleen tuosta vain ja kakuista tuli samantein mielestäni juhlasankarin näköiset :) Nuo täytteet olivat hyviä. Erityisesti tuo mojitotyyppinen mousse oli ihanan raikas ja kivasti erilainen :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...