lauantai 26. huhtikuuta 2014

Claudian ristiäiskakku

Pääsiäisenä vietettiin pienen tytön ristiäisiä ja sain kunnian tehdä tytön ensimmäisiin juhliin kakun. Toiveena oli valkoinen kakku, jossa olisi vaaleanpunaiset tossuja, muutamia kukkia ja nimi.



Kuorrute oli jälleen ihanaa valkosuklaamassaa, jota värjäsin vaaleammaksi reilulla määrällä Wiltonin valkaisuainetta. Yllä olevassa kuvassa valo tekee tepposet ja kakku näyttää hieman harmahtavalta. Vaikken saanut värisävyä muokattua paremmaksi, pistän tuon kuvan kuitenkin tuohon, sillä se oli ainut kuva koko kakusta. Muissa kuvissa värit näyttävät oikeammilta.


Muutama pinkki kukka reunustalla. Tein nuo kukat jälleen peruskukkamuotilla. Ohensin terälehtiä pallomaisella työkalulla ja nipistin kärkiä hieman. Laitoin tämän jälkeen foliolla vuorattuihin kananmunakennon koloihin kuivumaan ja liimasin vedellä pienen helmen kukan keskustaan.


Täytteeksi tuli raikasta mansikkamoussea. Tässä tarkempi ohje.

Claudian ristiäiskakku

n. 28 cm

Pohjana:
8 munan sokerikakkupohja

Täytteenä mansikkamousse:
800 g kevyesti sokeroituja mansikoita soseutettuna
2.5 dl Flora Vispiä
2.5 dl Flora Kuohua
200 g ranskankermaa
400 g maustamatonta tuorejuustoa
n. 1 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
  6.5 tl liivatejauhetta
  6.5 rkl sitruunan mehua

Kostutukseen:
n. 3 dl mansikka-vadelmamehua
n. 2.5 dl kevyesti sokeroitua mansikkaa soseutettuna

Kuorrutus:
Valkosuklaamassaa (massaan käytin 700 g valkosuklaata)
Reilusti Wiltonin vaalennusväriä

Koristeet:
tossut kaulintamassaa
kukat ja kirjaimet kaulintamassan ja sokerimassan sekoitusta
kirjaimet tehty Funny Letters-muotilla

Ohje:
Tee kakkupohja valmiiksi edellisenä päivänä. Leikkaa jäähtynyt pohja kolmeen osaan.
Jos käytät kokonaisia mansikoita, soseuta ne esim. sauvasekoittimelle ja sokeroi kevyesti. Vatkaa kermat vaahdoksi. Vatkaa joukkoon ranskankerma ja jatka vatkaamista n. minuutti. Vatkaa joukkoon myös notkistettu tuorejuusto. Lisää vaniljasokeri, mansikkasose ja hieman tavallista sokeria. Maista. Lisää sokeria makusi mukaan. Sekoita liivatejauhe sitruunan mehu ja anna turvota. Lämmitä turvonnut liivateseos mikrossa n. 30 sekunnin ajan, välillä sekoittaen, kunnes liivate on kokonaan sulanut. Kaada liivate ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan vatkaten.

Laita yksi pohjalevy tarjoilulautaselle. Laita lautaselle myös korkea, halkaisijaltaan n. 28 cm oleva  kakkuvuoan irtoreuna niin, että pohjapala jää reunojen sisäpuolelle. Voit käyttää reunan sijasta myös reunakalvoa tai piirtoheitinkalvoista tehtyä kakun ympärille sopivaa rinkulaa. Kostuta kakkupohjat. Kostuta alinta pohjaa vähiten ja päällimmäistä eniten, sillä kosteus siirtyy alaspäin. Levitä mansikkasosetta alimman, kostutetun pohjalle. Kaada päälle hieman vajaa puolet täytteestä. Laita päälle seuraava pohja, levitä mansikkasosetta ohut kerros ja kaada saman verran täytettä myös tämän pohjan päälle. Laita viimeinen kostutettu pohjapala ja kaada päälle loput moussesta. Laita jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Tee valkosuklaamassa valmiiksi ajoissa. Kaulitse valmis massa levyksi ja vuoraa kakku. Koristele.


Kamera on näimmä armoton, kun kaikki vekit ja naarmut näkyvät niin herkästi. Hanskat kädessä muovailussa on se huono puoli, että hanskan rypyt saattavat tehdä sinne tänne naarmuja. Tosin nuo kengissä olevat uurteet eivät luonnossa olleet aivan noin pahannäköiset.. :)


Hankin nuo kirjainmuotit (funny letters-muotit) kolmisen vuotta sitten kakkujen teon alkuinnostuksissa. Monet kerrat hakkasin päätäni seinään, kun en saanut kirjaimia ehjänä irti muotista. Tälläkin kertaa koitin aluksi pelkkää sokerimassaa, joilloin kirjain joko jämähti muottiin kiinni tai repesi irrottuaan. Lisäilin sokerimassan joukkoon kaulintamassaa (n. 50%) ja johan alkoi toimimaan. Ohut kerros tomusokeria kaulitun levyn alle ja päälle, niin kirjaimet irtosivat levyyn painetuista muotista liki kuin itsestään. En tiedä, onnistuisiko kirjainten teko pelkästä kaulintamassa, vai tuleeko massan elastisuuden kanssa ongelmia. Mutta ainakin sokerimassa+kaulintamassa toimii hienosti.


Tossujen tekoon tuo samainen sokerimassa+kaulintamassa seos oli liian löysää, eikä toffelit meinanneet pysyä lainkaan kasassa. Pionilaakson blogista löytyi tossuihin hyvät ohjeet ja vinkit ja niiden perusteella vaihdoin massan pelkkään kaulintamassaan. Tossut alkoivat pysyä hyvin pystyssä ja kokoaminen oli noiden ohjeiden nopeaa ja helppoa. Hieman tuo päällinauha näimmä lerpahti alaspäin, mutta pääosin olen tyytyväinen. Kiitos vielä Pionilaakson Leena todella hyvistä tossuohjeista! :D




4 kommenttia:

  1. Voi miten kaunis kakku. Tuo valkosuklaamassa kuulostaa mielenkiintoiselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tita! :) Valkosuklaamassa on tosi ihanaa. Käytän sitä nykyään jokaisessa kakussa. Se on tosi helppo tehdä ja sillä saa nätin pinnan aikaiseksi. Koristeitakin siitä voi tehdä, mutta meidän keittiössä on usein niin kuuma, että massa alkaa nopeasti lötkistymään, jos massaa joutuu käsittelemään liian pitkään. Mutta kakun kuorruttamiseen se on aivan ykkönen. Maistuukin valkosuklaalle eli on mielestäni paaaaljon parempaa kuin muut kakun kuorruttamiseen käytettävät massat jo senkin puolesta ;)

      Poista
  2. Aivan ihana kakku! Toisen tyttömme ristiäisiin päätimme tehdä tämän. Olen normaalisti leiponut vain kakkuja, joissa on täytteenä vain jtn mansikkahilloa. Kysympä siis, voiko flora vispin ja kuohun vatkata samassa kulhossa samaan aikaan sekä kun tuorejuusto ja muut ainesosat sekoitetaan keskenään, voiko tässä kohtaa vielä käytttäää sähkövatkainta??? Kiitos vaivannäöstä jo näin etukäteen! t. Lilja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Lilja :D Flora vispin ja kuohun voi vatkata samassa kulhossa :) Itse käytän sähkövatkainta koko täytteen sekoittamiseen eli hurautan tuorejuustot, mansikkasoseet, liivateseokset ja muut jutut kermavaahdon joukkoon voimakkaasti vatkaimella. Monissa ohjeissa neuvotaan sekoittamaan kermavaahto vasta lopuksi muun täytteen joukoon, mutta itse en ole huomannut, että vatkaimen käytösta olisi mitään haittaa, vaan täytteistä on tullut aina hyvinkin kuohkeita mousseja :) Iloisia leipomishetkiä ja ihania ristiäisiä! :D

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...