torstai 25. elokuuta 2016

Ihana mokka-suklaafudge lakritsilla



Voi vitsit kun näistä tuli hyviä! Suklaafudget, joissa maistuu sekä kahvi että lakritsi. Ihan mielettömän ihania!


Fudget saivat alkunsa kesäkuussa, kun mies oli menossa käymään töissä ensimmäistä kertaa vauvan syntymän jälkeen ja antoi minulle vapaat kädet leipoa sinne jotain. Toiveena oli jokin hyvin huoneenlämmössä säilyvä, jonka vain voisi napata pöydältä mukaansa ja nauttia töiden lomassa. Kauppareissulla tarvikkeita hakiessa käteeni tarttui lakritsipussi, jossa yhtenä makuna oli mokka-lakritsi. Samassa muistin tekemäni suklaafudget lakritsilla ja manteleilla sekä suolatut mokkasuklaafudget. Molemmat ovat ihan vietävän hyviä, joten sain ajatuksen yhdistää nuo ja testata mokka-lakritsi-suklaafudgea. Ja kyllä kannatti! Vaikka kahvi ei edelleenkään kuulu juomavalikoimaani, niin leivonnaisiin yhdistettynä sen maussa vain on sitä jotain. Toistan jo itseäni kertomalla, että nämä olivat mielettömän hyviä, nams!



En lähettänyt kaikkia fudgepaloja miehen mukana töihin, vaan osa päätyi pakkaseen. Sulattelin loput fudget huoneenlämmössä päivää ennen ristiäisiä, ja näin pääsimme nauttimaan näistä myös ristiäisissä :)

Mokka-suklaafudge lakritsilla

Koosta riippuen 100 palaa

Aineet:
225 g tummaa (n.50%) suklaata
225 g maitosuklaata
1 prk kondensoitua (ei karamellisoitua) maitoa
0.5 tl suolaa
2 tl pikaespressopikakahvijauhetta
25 g voita
200 g lakritsia + muutama koristeeksi

Ohje:
Pilko lakritsinpalasia hieman pienemmiksi (n. 1 cm kokoisiksi paloiksi) ja jätä syrjään odottamaan.

Pilko kattilaan suklaat. Kaada joukkoon kondensoitu maito, suola, pikaespressokahvijauhe sekä voi. Lämmitä koko ajan sekoitellen, kunnes suklaat ovat kokonaan sulaneet. 

Lisää melkein kaikki lakritsin palat suklaaseokseen. Kaada seos leivinpaperoituun n. 22 x 22 cm kokoiseen vuokaan. Ripottele pinnalle loput lakun palat ja painele kevyesti pintaan kiinni. Laita vuoka jääkaappiin muutamaksi tunniksi jähmettymään. Leikkaa jähmettynyt levy haluamasi kokoisiksi paloiksi.

Vinkki:
*  Lakritseissa on suuria eroja, joten niitä ja suklaita vaihtamalla saa muunneltua hieman fudgepalojenkin makua.

* Voit jähmettää fudgemassan myös muun kokoisessa vuoassa. Isommassa vuoassa paloista vain tulee littanampia ja pienemmässä vuoassa paksumpia.

8 kommenttia:

  1. Makuyhdistelmä kuulostaa mielenkiintoiselta! Fudget on käteviä tuliaisia, eivät varmasti kenelläkään vanhenemaan pääse..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi mielenkiintoinen, mutta erittäinen toimiva yhdistelmä! Piti pitää fudgekulho kaukana, ettei tullut tyhjennettyä koko astiaa samantein ;)

      Poista
  2. Aijai, en tiedä mitä sanoisin... Ihan huippuhyviä varmasti. Näitä teen takuulla ennen joulua (tämän vai ensi vuoden?!;))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä olivat aivan äärettömän hyviä, kannattaa ihmeessä tehdä! Onneksi annoin osan miehen töihin, muuten olisin varmaan ahminut nämä samantein itse. Ja ristiäisissäkin teki tiukkaa pitää näppinsä poissa kiposta ;) Kiitos Leena :)

      Poista
  3. Hei! Mihin suosittelet pakkaamaan nämä? Ajattelin antaa näitä sukulaisille joululahjaksi, joten pakkaus saisi olla kaunis :) Menevätkö esim. lasipurkissa huonoksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse olen pakkaillut näitä pieneen, valkoiseen, pahviseen rasiaan (tuollaiseen kun tuossa yhdessä kuvassakin näkyy). Sellaisista saa nätimmän esim. jouluisilla nauhoilla tms. :) Kotioloissa olen säilytellyt näitä muovirasiassa, joten uskoisin näiden säilyvän lasipurkissakin uskoisin säilyvän hyvin, kunhan fudget ovat kunnolla kovettuneet (ja myös leikkauspinnaltaan kuivat) ennen sinne pakkaamista :)

      Poista
  4. Hei!
    Minkä kokoinen on tuo purkki kondensoitua maitoa? Ajatuksena olisi tehdä näitä ihania fudgejasi joululahjaksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Hazmi :) Kondensoitu maito on 397g tölkeissä. Se on suunnilleen esim. hernekeittotölkin kokoinen, mutta aavistuksen matalampi ja leveämpi, ja melko usein merkistä riippumatta ympärillä on sini-valkoinen etiketti :) Nämä ovat ihana joululahja :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...