tiistai 2. elokuuta 2016

Aivan ihana punaherukka-kinuskimoussekakku suklaakakkupohjalla



Ajattelin helpottavani ristiäisstressiä tekemällä pakkaseen valmiiksi mahdollisimman paljon leivonnaisia. Tein tämän ihanan makuisen kinuskimoussea ja punaherukoita sisältävän suklaakakkupohjaisen kakun jo viikkoa ennen juhlia. Kakun päälle laitoin hyydytettävän, aavistuksen sitruunaan vivahtavan moussekerroksen. Tosin tämä kakku ei päätynyt ristiäispöytään, vaan nautimme sen sattuneesta syystä etukäteen..

Olin jo mielessäni kuvitellut kakun ulkonäön, mutta pettymys olikin suuri, kun valmiin kakun reuna ei miellyttänyt. En ollut painellut täytettä tarpeeksi hyvin myös reunoille ja siihen tuli harmittavasti isohkoja ilmareikiä. Kun huomasin nuo reiät, veistelin reunoilta puolisen senttiä pois siinä toivossa, että reunasta tulisi nätimpi. No eipä tullut ei, vaan pikkasen vielä huonompi, nyyh! Päätinkin syöttää kakun seuraavana päivänä vauvaa katsomaan tuleville vierailla, ja tehdä uuden kakun myöhemmin. Koristelu hoitui pikaisesti pihalta poimituilla marjoilla.


Mutta maullisesti tästä tuli aivan ihana! Mehevän ja miedon suklaisen kakkupohjien välissä oli makeahko kinuskimousse, jonka seassa oli tuoreita punaherukoita. Kaikki maut olivat jotenkin tosi tosi hyvässä tasapainossa. Voi nam!


Tai jos täydellisyyttä (ja kun) haetaan, niin ehkäpä punaherukoita olisi voinut olla muutama enemmänkin. Muuta valitettavaa ei tässä sitten ollutkaan. Ellei siis tuota röpelöistä reunaa lasketa ;) Maun puolesta siis 10- eli mielettömän hyvää!


Ihastuttava punaherukka-kinuskimoussekakku suklaakakkupohjalla

Pohja n. 23 cm vuokaan, päällinen n. 27-28 cm vuokaan

Pohja:

Täyte:
Kinuskimousse punaherukoilla (ohjeena 22 cm vuokaan mitoitettu annos kinuskimoussea +  punaherukoita 3 dl)

Päällinen:
3 tl liivatejauhetta
3 rkl sitruunan mehua
5 dl Flora vispiä
250 g tuorejuustoa
250 g maitorahkaa
2 rkl vaniljasokeria
n. 1 dl sokeria (maitorahkan happamuudesta riippuen)

Ohje:
 Kahta päivää ennen kakun syömistä tee kakkupohja ja kinuski:
Tee kakkupohjataikina erillisen ohjeen mukaan n. 23 cm irtopohjavuokaan päivää ennen kakun täyttämistä (eli pari päivää ennen syömistä). Paista 175 asteessa n. 40 minuuttia, kunnes keskelle tökättyyn tikkuun ei tartu raakaa taikinaa. Anna pohjan jäähtyä. Suojaa jäähtymisen ajaksi hyvin esim. kelmulla ja keittiöliinalla-.

Valmistele myös kinuskimoussen kinuski Kinuskin-puolukkatäytteen ohjeen mukaan päivää ennen kakun täyttämistä.

Päivää ennen syömistä täytä kakku, ja 7 tuntia myöhemmin vuoraa kermamoussella:
Kakun täyttäminen: Laita tarjoilulautaselle n. 23 cm vuoan irtoreunat (=saman vuoan, missä paistoit kakkupohjan) ja voitele kevyesti. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kahteen osaan. Nosta toinen osa tarjoilulautaselle irtoreunojen sisäpuolelle.

Jatka kinuskitäytteen tekemistä erillisen ohjeen mukaan. Levitä täytteestä noin puolet pohjan päälle. Ripottele päälle punaherukat ja lisää loppu täytteestä. Laita päälle toinen kakkupohjan pala. Hyydytä jääkaapissa noin 6 tuntia ennen reunojen irrottamista.

Kun täyte on hyytynyt, poista kakkua tukeneet irtoreunat ja laita ympärille isomman vuoan (n. 27 cm) reunaosa. Vuoraa reunat vielä kevyesti voidelluilla reunakalvoilla tai piirtoheitinkalvoista leikatuilla suiruilla (ks. kuva alla). Voitelu auttaa kakun reunoja irtoamaan siististi irti, kun täyte on hyytynyt.

Tee päällinen. Laita liivatejauhe sitruunan mehuun turpoamaan. Vatkaa Flora vispit vaahdoksi. Vatkaa joukkoon myös tuorejuusto, rahka, vaniljasokeri ja sokeri. Maista ja tarkista sokerin määrä. Lämmitä turvonnutta liivateseosta mikrossa n. 15-20 sekuntia, kunnes liivate on kokonaan sulanut. Kaada liivateliuos ohuena nauhana kermatäytteeseen kokoajan voimakkaasti vatkaten.

Kaada kermamousse kakun ja vuoan reunojen väliin. Varmista painelemalla, että täytettä tulee kunnolla kakun reunojen ja kakkuvuoan reunojen väliin. Kaada loput kermamoussesta kakun pinnalle. Tasoita pinta. Laita jääkaappiin jähmettymään mielellään yön yli.

Syömispäivänä:
Irroita reunat, koristele, nauti. Slurps!

14 kommenttia:

  1. No onpas ihan tajuttoman ihanan näköistä ja kuuloista! Täytyy kyllä joku kerta testata. Minusta nuo ilmareiät eivät ole pahoja ollenkaan, mutta tiedän tunteen, kun on kuvitellut itse toista. Koristelukin on todella kaunis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Leena :D Makumaailma oli kyllä ihan mahdottoman hyvä, kielenvievä, nams! Kannattaa ihmeessä testailla sunkin :)
      Huomasin noita ristiäsleivonnaisia tehdessä että mulle sopii paremmin leipominen tyyliin "kulhot esille ja leipomaan" kuin etukäteissuunnitelman mukaan leipominen. Eipähän ehdi kuvittelemaan lopputulosta liian tarkkaan ja on helpommin tyytyväinen :) Vaikka lopulta tästä tuli ihan kivannäköinen kakku. Niin ja pakastamista ei muuten tämä kakku olisi kuitenkaan kestänyt! Sekin tuli testattua myöhemmin toisen kakun voimin. Siitä lisää sitten myöhemmin :)

      Poista
  2. Miten ihana kakku! Varmasti aivan mahtavan makuista! Kyllä tekis mieleni tehdä tälläinen kakku joka on päältä ihan tasainen, mutta sisältä yllätyksiä täynnä! IHANA! ;D
    Me löydettiin villivadelmapuskan sisältä punaherukkaa litra! Jei! ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Taru :) Nää on hauskoja kakkuja, kun ei heti tiedä mitä sisällä odottaa. Ulkokuori muistuttaa tavallista juustokakkua, mutta sisällä... :)
      Jee, hienoa! Eipä muuta kuin leipomaan jotain herkkua. Vaikkapa tätä kakkua! ;)

      Poista
  3. Voi nam! :P Ei tuo reuna minustakaan pahalta näytä, mutta täydellisyyttä itsekin tavoittelevana tiedän tuon tunteen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maiju :) Enpä olisi uskonut tuollaisen pikkujutun tuntuvan niin pahalta. Ehkei koskaan pitäisi kuvitella lopputulosta etukäteen, ettei tule pettymystä. Mutta toisaalta, kuten tuossa ylempänä kirjoittelin, niin eipä tämä kakku olisi kuitenkaan ristiäisten "pääkakuksi" päätynytkään, sillä ei ei jostain syystä kestänyt pakastamista. Vaikka eipä siinä pääkakussakaan kaikki putkeen mennyt, huoh. Syy selviää vielä myöhemmin :)

      Poista
  4. Nam, kuulostaa kyllä ihan superherkulliselta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Raisa P :) Tällä olisi herkutellut mielellään vähän pidempäänkin. Kakku katosi nimittäin tosi nopsaan..

      Poista
  5. Oi, herkullisen näköinen kakku ja niin kaunis.

    VastaaPoista
  6. Tämä ihana kakku pääsee kokeiluun tyttären syntymäpäiville! Sattuneesta syystä jouduin tekemään kaksi pohjaa ja täytettäkin jäi yli, joten tein toisenkin kakun. Luuletko, että pakastamista voisi kokeilla ennen päällisen laittamista vai epäonnistuuko siitä huolimatta? Irtopohjavuoassa reunoineen päivineen vai miten suosittelisit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakastin tuollaisen kinuski-punaherukka-suklaapohjaisen kakun tässä vähän aikaan sitten, ja se pysyi hyvänä. Eli "sisustan" pakastaminen onnistuu hyvin :) Kuorruttaa sitten vain pakastamisen jälkeen. Nyt vähän jänskättää, maistuuko kakku teille yhtä hyvin kuin meille.. :)

      Poista
  7. Tuleeko päällisestä sellaista että sen voi esim. pursottaa? Kun ajattelin tehdä levykakkuversiona niin pitäisi saada pursotettava tai levitettävä päällinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päällinen on melko jäykkää jo ennen hyytymistään, niin levittäminen saattaisi onnistuakin. Ei kuitenkaan yhtä jämäkkää kuin pelkkä kermavaahto. Itse uskaltaisin ehkä kokeilla levittämistä, mutta en uskalla ihan täysin suositella, ettei tule pettymyksiä.. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...