lauantai 6. toukokuuta 2017

Ihana paistettava sitruunainen juustokakku


Tässä vihdoinkin meitä Pääsiäisenä ihastuttanut sitruunainen juustokakku. Vai olisiko tällainen matala versio paremminkin torttu, tai peräti piirakka. No olkoon se tällä kertaa matalahko juustokakku. Nimen päättämisestä huolimatta kakku oli aivan älyttömän hyvä! Tätä kun vielä olisi jäljellä, niin nappaisin lautaselleni palasen vaikka samantein, nam!



Yritän tässä parhaillani keksiä, mitä kirjoittaisin kakun makumaailmasta. En meinaa löytää niin ylistäviä sanoja vielä tähän aikaan aamusta. Mutta jos koitetaan nyt kertoa. Elikkä, tässä juustokakussa on samettisen pehmeä, suussasulava, täyteläinen ja sitruunaisen raikas täyte. Siis suoraan sanottua koostumukseltaan, ja myös maultaan ihan täydellinen! Täyte on toki myös makea, joten syödessä suu ei vedä suppuun sitruunan johdosta. Vaikka täyte onkin pehmeä, on pala kakkua on sen verran täyteläinen, että syömisen jälkeen jää miellyttävä, tyydyttynyt olo eikä toista palaa välttämättä tee mieli. Itse toki maistelin toisenkin, ihan vain testimielessä, kröhöm :)



Täytteeseen keveyttä toi se, että laitoin osan tuorejuustosta kevytversiona ja täytteen joukkossa on myös rahkaa. Tuota keventymistä ei vaan huomannut syödessä, vaan koostumus oli hyvinkin täyteläisen oloinen. Ja kuten aina, kannattaa sokerin määrä maistella omaan makuun sopivaksi. Myös sitruunoissa on eroja kirpeydessään, joten joskus sokeria saatetaan tarvita enemmän, toiste vähemmän.



Pohjaksi laitoin perus keksi-voi-hässäkän ja näin jälkikäteen tuli mieleen, että pohjan olisi voinut pyöräyttää uunin kautta ennen kuin täytteen kaatoi sen päälle. Näin pohjaan olisi tullut lisää makua ja se olisi kestänyt paremmin kovempana unelmanpehmeän täytteen alla. Onneksi tuo täyte oli unelmien täyttymys, jolloin pohjan pieni pehmoisuus ei haitannut lainkaan.



Vaikka tämä juustokakku on hyvinkin Pääsiäismäinen koristeineen päivineen, se sopii todella hyvin vaikka tulevan kevän juhliin. Päälle sopii koristeeksi vaikka pursotetut kermanokareet ja mansikat tai sitruunan viipaleet... Vai mielikuvitus rajana.


Ihana paistettava sitruunainen juustokakku 

n. 24 cm vuokaan

Pohja:
175 g digestivekeksejä
50 g voita

Täyte:
600 g maustamatonta tuorejuustoa
250 g rahkaa
1 dl (kuohu)kermaa
4 munaa
1.5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 rkl maissitärkkelysjauhoja
3 rkl sitruunan mehua
sitruunan kuori raastettuna

Ohje:
Vuoraa n. 24 cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Voitele kevyesti. 

Murskaa keksit murskaksi. Sekoita joukkoon sulatettu voi. Painele keksimuruseos vuoan pohjalle kunnolla. Laita jääkaappiin täyteen teon ajaksi.

Sekoita täytteen tuorejuusto, rahka, kerma ja sokerit keskenään varovasti käännellen. Lisää munat yksitellen ja sekoita jokaisen välissä muna hyvin täytteen joukkoon. Älä kuitenkaan vatkaa liikaa, jotta seokseen ei tule liikaa ilmakuplia. 


Sekoita maissitärkkelysjauhot sitruunan mehun joukkoon ja lisää seos yhdessa kuoriraasteen kanssa täytteeseen. Sekoita vielä käännellen hyvin sekaisin.


Kaada täyte vuokaan pohjan päälle. Paista 170 asteessa keskitasoa hieman alemmalla tasolla n. 45 minuuttia, kunnes reunat ovat kypsyneet, mutta keskusta heiluu vielä hieman. Pinta saa jäädä vaaleaksi. Jäähdytä ensin huoneenlämmössä ja laita vielä jääkaappiin ainakin yön ajaksi. Irroita vuoan reunat ja nosta torttu tarjoilulautaselle. Koristele haluamallasi tavalla. ja eikun nauttimaan!

Vinkki:
* Sopiva paistoaika on yksi tämän kakun salaisuus. Älä suottas paista kakkua kiinteäksi, jotta täyte ei kuivu liikaa. Keskustan kuuluu höllyä vielä uunista otettaessa. Se kiinteytyy kyllä jäähtyessään. Ja jää silkkisen sileäksi ja pehmeäksi, nams!






6 kommenttia:

  1. Teen itse amerikkalaista juustokakkua hyvin samanlaisella reseptillä ja se on kyllä hyvää, nämä paistetut juustokakut ovat jotenkin ihan eri tavalla herkullisia ja suussasulavia :) Tässä kakussa on aivan upeat koristelut, ihanan kekseliästä ja aiheeseen sopivaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on! Nämä paistettavat versiot ovat ihan mahdottoman herkullisia. Vielä kun nämä paistaa juuri sopiviksi, niin että keskusta vielä höllyy uunista otettaessa, niin suutuntuma on ihastuttavan pehmoinen ja silkinsileä, samaan aikaan kun se on täyteläinen ja suussasulava. Ihania herkkuja, joita tulee tehtyä selvästi liian harvoin :P Kiitos Emilia <3

      Poista
  2. On kyllä ihanan oloinen kakku! Mielelläni maistaisin! Uunissa paistetuissa on kyllä oma täyteläinen makunsa ja koostumuksensa! :) Oletkos mitään kivaa kasvatellut puutarhaan?? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa oli, sellaista josta nappasi lautaselle ensin ihan pienen maistiaispalan, ja sitten toisen, vielä kolmannen... Hupeni jotenkin tosi nopsaan, vaikka otti vain pikkusiivuja ;) Voih, mulla on puutarhahommat jääneet nyt ihan väliin. Mansikkamaasta sain osan laitettua kuntoon, loppupuoli odottaa parempia säitä (=että lumi sulaa ;) ). Loput puutarhajutut taitaa jäädä noihin talven ylisäilyneiden pelastaminen. Mm. piparmintut tulevat jo kovaa vauhtia mullan pinnalla ja muutamia muitakin yrttejä siellä puskee :) Loput "pakolliset" ajattelin hankkivani suoraan kaupasta valmiina puskina ja tunkevani multaan sopivan hetken tullessa. Kaipaan mm. kukkia, joita voisi käyttää vaikka leivonnaisten koristeluun :) Mites sinulla, puutarhahommat jo käynnissä? :)

      Palasin töihin muutama viikko sitten ja tuntuu, ettei aika piisaa enää mihinkään! Leiponutkin olen viimeksi kolme viikkoa sitten, kauhiat vieroitusoireet! ;) Onneksi tytön synttärit lähestyy, niin pääsee ehkä taas leivoskelemaan vähän enemmän.

      Poista
    2. Heips pitkästä aikaa! Kävin kyllä jo aikoja sitten lukemassa tämän vastauksesi, mutta en kerennyt silloin vastaamaan. Tietty asia sitten on aivan jäänyt... mä laitan sulle sähköpostia kun vaan muistan :)

      Poista
    3. Heippa hei Taru! :) Tuo kuullostaa niin tutulta, että ehtii käväsemään blogissa, mutta vastaaminen jää. Kiva juttu, jään odottelemaan sun spostia :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...