Kukkakimpun muotoinen voileipäkakku on näyttävä ja juhlava juhlapöydän kakku.
Tällaisia koristeellisia ja värikkäitä voileipäkakkuja on tullut vastaan jo pidempään, ja nyt kun vietimme kahden lapsemme synttäreitä viime kesäkuun puolella, päätin vihdoin kokeilla tuota kaunotarta. Tällainen tuli lopputuloksesta, kun kakun pintaan heitteli kiinni mm. salaatin lehtiä, kinkkua, juustoa, viinirypäleitä, pensasmustikoita. Itse laitoin joukkoon myös edellisenä päivänä kasvimaan perukoilla puhjenneita ruohosipulin kukkia. Kakusta tuli mielestäni tosi nätti ja hauskalla tavalla erilainen voileipäkakku :)
Tällaisen kakun koristeluun kannattaa varata hieman normaalia enemmän aikaa. Itselläni siihen meni aikaa noin tunti. Lopputulos kuitenkin on mielestäni ehdottomasti sen arvoinen ja olen valmis tekemään tällaisen uudestaankin. Ainut mikä tässä kakussa jäi harmittamaan, oli ruohosipulin varsien käyttö kukkakimpun "varsina". Alunperin suunnittelin tekeväni varren suikaloidusta kurkusta, mutta mokoma aikapula iski ja heittelin vain pöydällä heiluneet, ruohosipulin kukista ylijääneet varret kakun kylkeen kiinni. Nyt ne näyttävät, ainakin omaan silmääni, liiankin ohuilta luiruilta ollakseen muhkean kukkakimpun varsia. Kannattaakin käyttää esim. kurkun vartta, jos haluaa enemmän kukkakimppua muistuttavan luomuksen. No mutta onhan tuo ilman noita varsiakin varsin kivan näköinen, vai mitä mieltä olet? :)
Kakun sisältä löytyy sekä kinkku- että suolakurkkutahnaa. Tällä kertaa tahnat on tehty niin helpolla tavalla, että tulen jatkossakin tekemään tätä, nimittäin monitoimikoneessa! Samalla kun kävin hakemassa inspiraatiota älyttömän herkulliseen sydämen muotoisen savulohivoileipäkakun koristeluun herkullisessa Pullahiiren blogissa, silmiini osui osui tekstinpätkä, jossa Pullahiiri kertoi täytteen tekovinkiksi monitoimikoneen. Miten tuo ei ole aiemmin tullut mieleeni, sehän nopeuttaa ja helpottaa urakkaa aivan älyttömästi, kun aineet voi tunkea koneeseen ja hurauttaa muutamassa sekunnissa sekaisin tahnaksi! Kipaisin heti vinkin lukemisen jälkeen kauppaan testatakseni tuota, ja voi sitä iloa, kun sain valmiin kinkkutahnan valmiiksi monitoimikoneella hurauttaen ihan vain hetkessä. Iloni (ja myös muiden ilo) vain suureni, kun maistoin ja maistatin tahnaa muille leivän päällä. Sehän oli hyvää! Tuota kinkkutäytettä voisin tehdä heti uudestaan jo pelkästään leivän päälle iltapalalla tai muutenkin. Niin helppoa ja hyvää.
Päätin samantein, että laitan tuollaista samanlaista kinkkutahnaa kakun sisään. Ja koska kinkkutahnan tekeminen oli tosi nopeaa, niin päätin täyttää kakun päivää ennen juhlia ja koristella sen tarjoilupäivänä, niin välttyisin pakastamisrumbalta.
Alunperin meinasinkin tehdä täytteen pelkästä kinkkutahnasta. Hetken mielijohteesta väsäsin kuitenkin myös toisen, suolakurkkusalaattisen täytteen. Tai ehkä senkin takia, ettei kinkkutäytettä ollutkaan aivan tarpeeksi koko kakun täytteeksi. Nyt täytteitä oli juuri passelisti koko kakkuun. Mutta mutta. En voi edelleenkään sanoa tykkääväni suolakurkuista voileipäkakun välissä. En pidä siitä kyllä muutenkaan esim. hamppiksen välissä. Se syö liikaa muita makuja. Pienenä määränä suolakurkku toki korostaa makuja, mutta ainakin tässä kakussa jo tuo reilu 2 rkl kurkkusalaattia oli liikaa ja maistui makuuni liikaakin. Ensin kerralla aionkin tehdä koko kakun pelkästä kinkkutäytteestä. Se oli herkkua se! :)
Yllä hieman kuvaa juhlapöydän tarjottavista..
Postasin vähän aikaa sitten myös toisen erilaisen voileipäkakun eli lohitäytteisen sydämen muotoisen voileipäkakun ohjeen. Tuo löytyy kuvasta vasemmalta, kukkakimppu-voileipäkakun vierestä. Nuo kaksi olivat juhlapöydästä löytyneet suolaiset tarjottavat ja riittivät hienosti juhliimme, joissa oli 12 aikuista juhlijaa. Ja myös liuta lapsia, jotka kuitenkin keskittyivät enemmän lasten pöydästä löytyneisiin herkkuihin.. Kovin paljon ei meille noista suolaisista jäänyt mutusteltavaa seuraavalle päivälle. Toki syynä on myös se, että voileipäkakkuja päätyi juhlien jälkeen muutamien juhlijoiden matkaan, mutta myös se, että menekki oli yllättävän hyvä :)
Kinkkuvoileipäkakku
Aineet:
n. 9 palaa tummaa, rukiista, viipaleleipää
n. 11 palaa vaaleampaa, kuituista viipaleleipää
n. 11 palaa vaaleampaa, kuituista viipaleleipää
Täyte I, kinkkutäyte:
300 g palvikinkkua
200 g ruohosipulituorejuustoa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g sipuli-ranskankermaa
100 g makeaa suippopaprikaa
mustapippuria
hieman (meri)suolaa
Täyte II, kurkkusalaattitäyte:
200 g ruohosipulituorejuustoa
100 g ranskankermaa
n. 2 rkl suolakurkkusalaattia
mustapippuria
hieman suolaa (merisuolamyllystä)
Kostutukseen:
n. 1.5 dl lihalientä
Kuorrutus:
n. 1 dl vispikermaa
n. 200 g tuorejuustoa (laitoin puolet valkosipuli ja puolet maustamatonta)
Koristeluun:
Kurkkua
salaattia
minitomaatteja
juustosiivuja
kinkkusiivuja
viinirypäleitä
mustikoita
ruohosipulinkukkia
jne.
100 g makeaa suippopaprikaa
mustapippuria
hieman (meri)suolaa
Täyte II, kurkkusalaattitäyte:
200 g ruohosipulituorejuustoa
100 g ranskankermaa
n. 2 rkl suolakurkkusalaattia
mustapippuria
hieman suolaa (merisuolamyllystä)
Kostutukseen:
n. 1.5 dl lihalientä
Kuorrutus:
n. 1 dl vispikermaa
n. 200 g tuorejuustoa (laitoin puolet valkosipuli ja puolet maustamatonta)
Koristeluun:
Kurkkua
salaattia
minitomaatteja
juustosiivuja
kinkkusiivuja
viinirypäleitä
mustikoita
ruohosipulinkukkia
jne.
Ohje:
Ota esille pyöreä kulho ja vuoraa se kelmulla. Älä säästele kelmua, vaan anna sen tulla ainakin kulhon halkaisijan verran yli reunoilta.
Tee lihaliemi kuumentamalla vesi ja liottamalla siihen pala lihaliemikuutiota. Jäähdytä kokonaan ja kuori mahdollinen pinnalle noussut rasvakerros pois.
Tee kinkkutäyte hurauttamalla kinkun siivut ruohosipulituorejuuston kanssa monitoimikoneen terällä hienoksi. Lisää joukkoon paprika ja hurauta sen verran sekaisin, että täyte värjääntyy ja paprikat hienontuvat omaan makuusi sopivan kokoisiksi. Sekoita joukkoon maustamaton tuorejuusto sekä ranskankerma. Maista ja mausta suolalla ja pippurilla.
Tee toinen täyte sekoittamalla kaikki aineet keskenään sekaisin. Maista ja mausta.
Leikkaa leivistä reunat pois. Laita n. 4 palaa tummaa leipää kulhon pohjalle ja osaksi reunoille. Kostuta. Levitä päälle vajaa puolet kinkkutäytteestä. Laita päälle n. 6 palaa vaaleampaa leipää. Kostuta ja levitä pinnalle kaikki kurkkusalaattitäytteestä. Laita pinnalle taas n. 5 palaa tummaa leipää, kostuta ja levitä loput kinkkutäytteestä. Laita vielä päälle vaaleat leivän palat. Muista kostuttaa. Nosta ylimääräiset, reunojen yli menevät kelmun palat päälle ja laita päälle vielä painoksi lautanen tms. Laita kakku jääkaappiin tekeytymään vähintään vuorokaudeksi.
Kun alat koristelemaan kakkua, nosta kelmut pois ja kippaa kakku tarjoilulautasen toiseen reunaan. Varaa siis kakun alustaksi sen kokoinen lautanen, että myös kukkakimpun varsi mahtuu lautaselle.
Vatkaa kuorrutuksen kerma vaahdoksi ja vatkaa joukkoon myös notkistettu tuorejuusto. Sivele kerma-tuorejuustoseosta kakun pintaan.
Koristele kakku painamalla koristeita kevyesti kakun pintaan. Salaattia, kinkkurullia, juustorullia, viinirypäleitä, minitomaatin puolikkaita..
Tee lihaliemi kuumentamalla vesi ja liottamalla siihen pala lihaliemikuutiota. Jäähdytä kokonaan ja kuori mahdollinen pinnalle noussut rasvakerros pois.
Tee kinkkutäyte hurauttamalla kinkun siivut ruohosipulituorejuuston kanssa monitoimikoneen terällä hienoksi. Lisää joukkoon paprika ja hurauta sen verran sekaisin, että täyte värjääntyy ja paprikat hienontuvat omaan makuusi sopivan kokoisiksi. Sekoita joukkoon maustamaton tuorejuusto sekä ranskankerma. Maista ja mausta suolalla ja pippurilla.
Tee toinen täyte sekoittamalla kaikki aineet keskenään sekaisin. Maista ja mausta.
Leikkaa leivistä reunat pois. Laita n. 4 palaa tummaa leipää kulhon pohjalle ja osaksi reunoille. Kostuta. Levitä päälle vajaa puolet kinkkutäytteestä. Laita päälle n. 6 palaa vaaleampaa leipää. Kostuta ja levitä pinnalle kaikki kurkkusalaattitäytteestä. Laita pinnalle taas n. 5 palaa tummaa leipää, kostuta ja levitä loput kinkkutäytteestä. Laita vielä päälle vaaleat leivän palat. Muista kostuttaa. Nosta ylimääräiset, reunojen yli menevät kelmun palat päälle ja laita päälle vielä painoksi lautanen tms. Laita kakku jääkaappiin tekeytymään vähintään vuorokaudeksi.
Kun alat koristelemaan kakkua, nosta kelmut pois ja kippaa kakku tarjoilulautasen toiseen reunaan. Varaa siis kakun alustaksi sen kokoinen lautanen, että myös kukkakimpun varsi mahtuu lautaselle.
Vatkaa kuorrutuksen kerma vaahdoksi ja vatkaa joukkoon myös notkistettu tuorejuusto. Sivele kerma-tuorejuustoseosta kakun pintaan.
Koristele kakku painamalla koristeita kevyesti kakun pintaan. Salaattia, kinkkurullia, juustorullia, viinirypäleitä, minitomaatin puolikkaita..
Tee kakulle lopuksi vielä varsi. Itse käytin ruohosipulin varsia, mutta komeamman saa pitkittäin viipaloidusta kurkusta :)
Vinkki:
* Huomaa, että täyte saa olla reilun makuinen, sillä leivät imevät itseensä myös makua ja maku laimenee.
* Huomaa, että täyte saa olla reilun makuinen, sillä leivät imevät itseensä myös makua ja maku laimenee.
WAU!!! Tosi hiano!! :)
VastaaPoistaKiitos paljon! :D Itsekin olen tähän tyytyväinen :)
PoistaKuinka noin kauniista raaskii ottaa palaakaan!
VastaaPoista