Tein ohjeen munattomaksi ajatellen meidän munattomalla ruokavaliolla olevaa pikkujätkää. Lopulta taisi käydä niin, ettei sälli päässyt maistamaan piirakkaa lainkaan. Jostain kumman syystä se hupeni äkkiä meidän aikuisten ja vanhempien lasten kesken. Tai siis ei mistään kumman syystä, vaan ihan vaan siitä syystä, että piirakka oli älyttömän hyvää. Rapeaa, pehmeää samassa paketissa. Ja myös tuo mustikan ja ruisjauhojen liitto, nams!
Ja ainiin, tein piirakan n. 26 cm vuokaan. Pohjasta tuli toooodella ohut ja päällä oli melko vähän tuota rapeaa muruseosta, joten ehkä parempi vuoan koko olisi n. 24 cm. Merkkaankin tämän suoraan ohjeeseen. Ja tässä se älyttömän hyvän ja mahdottoman helpon mustikkapiirakan ohje vihdoin tulee.
Helppo ja nopea mustikkapiirakka, munaton ja maidoton
n. 24 cm vuokaan
Pohja + muruseos:
1.75 dl (maidotonta) juoksevaa rasvaa
1.5 dl sokeria
2.5 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
2 tl vaniljasokeria
0.5 tl leivinjauhetta
0.5 tl suolaa
Päälle:
n. 6-7 dl mustikoita
n. 1.5 rkl perunajauhoja
n. 2 rkl hillosokeria
Ohje:
Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon rasva ja sekoita sen verran, että kaikki aineet ovat kunnolla sekaisin. Taikina on murumaista. Sen pitäisi kuitenkin pysyä koossa, kun sitä ottaa nyrkin sisään ja puristaa kevyesti. Jos taikina on liian kuivaa eli ei pysy koossa lainkaan, sekoita joukkoon vielä hieman rasvaa.
Ota talteen muruseoksesta eri kippoon n. 1 dl. Tämä muruseos lisätään mustikoiden päälle aivan lopuksi. Levitä loput muruseoksesta kevyesti voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan. Nostele taikinaa vuoan reunoille ja painele muualtakin tasaisemmaksi.
Lisää mustikoiden joukkoon perunajauhot ja hillosokeri. Kaada pohjan päälle. Ripottele pinnalle vielä erikseen otettu muruseos.
Paista 200 asteessa n. 30-35 minuuttia, kunnes piirakan reunat alkavat saada väriä.
Vinkit:
* Voit käyttää ruisjauhojen tilalla myös pelkkiä vehnäjauhoja.
* Piirakasta saa helposti gluteenittoman korvaamalla ruis- ja vehnäjauhot gluteenittomalla vaalealla jauhoseoksella. Jos haluat, voit kokeilla piirakkaa myös pelkistä ruisjauhoista, jolloin lopputulos on kuin väärinpäin käännetty mustikkakukko :)
Heippa! Hyvältä ohjeelta vaikuttaa.:) Jos gluteenitonta haluaa ja kestää puhdasta kauraa, niin tulee muuten tosi hyvää piirakkaa, kun laittaa gluteenittomia kaurahiutaleita ja kaurajauhoja vaan pohjaan..:)
VastaaPoistaHeippa hei! Tämä oli kyllä ihanaa herkkua, en muistanutkaan kuinka ihanaa mustikkapiirakka voi olla :P Tuo onkin hyvä vinkki käyttää gluteenittomaan kaurahiutaleita ja -jauhoja, mikäli kestää kauraa! Kiitos! :)
Poista