torstai 24. elokuuta 2017

Savulohipiirakka perunamuusipohjalla, munaton


Laitetaanpa kaikkien makeiden väliin suolaisen leivonnaisen ohje. Tämä munaton, helppo, nopea ja maukas savulohipiirakka syntyi vähän kuin extemporee, kun muistin poikamme lähestyvän nimipäivän ja kyläään saapuvat appivanhemmat, jotka tulivat vahtimaan lapsia työpäivän ajaksi.

Olin vähän aiemmin kaivanut kaapista esiin vanhaksi meneviä perunamuusijauhepusseja, ja idea piirakasta syntyi samantein, kun näin pakkasen kätköissä lämminsavulohta. Meillä syödään perunamuusit aina aidoista perunoista tehtynä, mutta nuo muusijauheet ovat tosi hyviä suolaisten piirakoiden pohjissa. Niistä syntyy kivan pehmeä ja hieman vähärasvaisempi pohja. Olen käyttänyt tuollaista pottumuusi-pohjaa aiemmin myös esim. blogini suosituimmassa kasvispiirakassa. Tällä kertaa nopeatekoinen pohja päätyi savulohesta tehdyn tahnan alle.


Tein pohjaan samalla pieniä muutoksia. Korvasin osan vehnäjauhoista ruisjauhoilla ja laitoin hippasen vähemmän rasvaa. Taikinan teon jälkeen tajusin, että ruisjauhot imevät nestettä hieman vehnäjauhoja enemmän, joten myös lisäneste olisi ehkä ollut tarpeen.. Ainakin jos piirakkaa maisteli jäähtyneenä...

Tuoreena piirakka oli ihanan mehevä ja aivan sairaan hyvänmakuinen. Ainakin itse tykkäsin ja lapset vetelivät paloja miltei kaksin käsin. Tämä maistui myös meidän pienimmälle, muna-allergiselle pojalle, joka iloisesti pyysi kädet ojossa lisää piirakkaa viimeistä suupalallistaan maistellessa :)

Mutta mutta.. Kun kerran ohjetta pitää aina hioa mahdollisimman hyväksi, niin ensi kerralla laittaisin hieman enemmän nestettä mukaan. Ruisjauhot antoivat piirakkaan oman, miedon, loheen sopivan makunsa, joten sitä en lähtisi vaihtamaan. Mutta hyväähän tämä oli, jäähtyneenäkin. Ja tosi helppo tehdä. Ensin pohjan aineet sekoitetaan sekaisin, ilman vatkainta. Pohja painellaan vuokaan, jonka jälkeen sekoitetaan täytteen aineet keskenään sekaisin ja levitetään pohjan päälle. Tämä myös kypsyy tavallista nopeampaa, joten herkuttelemaan pääsee suht äkkiä.


Lohijuustopiirakka pehmeällä pohjalla, munaton

Uunipellillinen

Pohja:
2 dl perunamuusijauhetta
2 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1.5 dl juoksevaa rasvaa/öljyä
n. 2.75 dl jääkylmää vettä

Täyte:
300 g lämminsavulohta
300 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g kylmäsavulohituorejuustoa
n. 80 g homejuustoa
n. 1.5 tl valkosipulimurskaa (tai 3-4 valkosipulin kynttä murskattuna)
1/2-1 iso punasipuli

Ohje:
Tee pohja sekoittamalla perunamuusijauhe, jauhot ja suola sekaisin. Lisää rasva ja vesi, sekoita nopeasti tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun uunipellin päälle. Nosta taikinaa hieman reunoille.

Sekoita täytteen aineet sekaisin. Tarkista maku. Täyte saa tässä vaiheessa maistua melko voimakkaasti, sen maku miedontuu hieman uunissa, Levitä täyte pohjan päällä.


Paista 200 asteessa n. 20 minuuttia. Varo paistamasta liikaa, jotta piirakka ei suotta kuivu. Anna jäähtyä hetki ja eikun nautiskelemaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...