keskiviikko 9. elokuuta 2017

Jogurtti-punaherukkapiirakka


Heinäkuussa tekemästäni Pikaisesta mansikkakakusta jäi reilusti kreikkalaista jogurttia yli ja sehän piti saada upotettua johonkin. Huomasin, että punaherukat olivat sopivasti kypsiä, joten ei muuta kuin toimeen. Loppujogurtti hukkui siis tähän herkulliseen, makean kirpeään punaherukka-piirakkaan, jossa sekä pohja että täyte sisältää jogurttia. Piirakka on myös helppo ja nopea tehdä, sillä sen tekemiseen ei tarvita vatkaimia, vaan aineet vain sekoitetaan keskenään. Piirakasta tuli niin hyvää, etten keksinyt mitään paranneltavaa, vaikka kuinka yritin!


Pohja on pehmeä, kuohkea ja mehevä. Se muistuttaa sekä pehmoista piimäpohjaa, että tavallisempaa muropohjaa. Tarkemmin ajateltuna pohja on kuten muropohja, mutta ei lainkaan niin rasvainen ja jogurtista johtuen koostumus on mehevän pehmeä. Jogurtti toimii pohjan lisäksi hienosti myös täytteessä, nams!


Tai no ehkä piirakassa oli yksi huono puoli. Sen pikaisen katoamisen lisäksi nimittäin. Ja se oli se, että punaherukoita oli aavistuksen hintsusti. Itse laitoin 2.5 dl, mutta huomasin piirakan syömisvaiheessa, että niitä olisi voinut olla enemmänkin. Heittelinkin valmiin, jäähtyneen piirakan päälle punaherukoita vielä lisää ja se toi kivasti kaivattua lisäkirpeyttä. Punaherukoita kannattaakin laittaa piirakkaan oman maun mukaan.


Piirakantekoon kannattaa myös halkaisijaltaan vähintään 25 cm oleva korkealaitainen vuoka, jotta täyte pysyy vuoassa myös marjojen lisäämisen jälkeen. Tuota isommassa vuoassa piirakasta tulee matalampi, joten silloin laitojenkaan ei tarvitse olla välttämättä niin korkeat. Mutta suosittelen korkealaitaista vuokaa, sillä silloin pohjaa, täytettä ja marjoja saa yhteen suupalaan sopivan paljon :) Niin ja voihan piirakan tehdä varmaan myös irtopohjavuokaan, mikäli sopivaa piirakkavuokaa ei löydy:)


Tähän kuluu jogurtti reilu 3 dl. Jos hankkii piirakkaa varten puolen litran purkin, jää jogurttia hieman yli. Sen voi hukata joko aiemmin mainitsemaani pikaiseen mansikkakakkuun tai sen sijasta vaikkapa ihanaan jogurtti-pannacottaan :)


Jogurtti-punaherukkapiirakka 

n. 25 cm korkealaitaiseen piirakkavuokaan

Taikina:
1.25 dl juoksevaa rasvaa
1.25 dl kreikkalaista jogurttia
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
0.5 dl perunajauhoja
1.25 dl sokeria
ripaus suolaa
1.5 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria 

Päälle:
2 dl kreikkalaista jogurttia
1.25 dl sokeria
2 kananmunaa
2 tl vaniljasokeria
n. 2.5-3.5 dl punaherukoita

Ohje:
Mittaa taikinan kaikki aineet kulhoon ohjeen mukaisessa järjestyksessä ja sekoita nopeasti sekaisin, älä vatkaa. Kaada taikina kevyesti voideltuun piirakkavuokaan ja levitä tasaisesti pohjalle ja nosta hieman reunoilla. Jos taikina tarttuu kovin kiinni, koita tasoittaa taikinaa veteen kostutetulla lusikalla. 

Tee täyte sekoittamalla jogurtin joukkoon sokerit ja munat. Kaada taikinan päälle. 


  
Ripottele pinnalle vielä reilusti punaherukoita.


Laita koko komeus uuniin. Paista 180 asteessa, kunnes täyte on hyytynyt (aivan keskeltä täyte saattaa vielä hyllyä) ja reunat kauniin väriset eli n. 40 minuuttia.

Vinkit: 
* Tarjoile piirakan kanssa lisää punaherukoita, niin syöjät voivat itse säätää happamuutta halutessaan vieläkin punaherukkaisemmaksi.

* Kokeile piirakkaan myös muita kirpsakoita marjoja tai hedelmiä 

10 kommenttia:

  1. Nämä jogurttia sisältävät piirakat on niin hyviä! Mulla on kanssa blogissa tämän tapainen ohje jota oon tehnyt sen miljoona kertaa, niin hyvä se on 😁 Ohje on Maistuis varmaan sullekin-blogista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on! Jogurtti tekee piirakoista ihanan kosteita ja meheviä, ja tuo tietty makuakin, superherkkua! Muistan kans joskus nähteeni sulla ja Maistuis varmaan sullekin -blogissa samantapaisen piirakan, taisin itsekin tehdä silloin vastaavanlaisen rahkasta :)

      Poista
  2. Voi nams, aivan ihana piirakka!!! Kokeilen tätä mustaherukasta kunhan kypsyvät, punaisia kun ei meillä ole. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nam, mustaherukat on ihania! Mä en ehtinyt leipomaan meidän mustaherukoista tuoreeltaan mitään, vaan päätyivät pakkaseen odottamaan sopivampaa hetkeä. Niissä mustissa on niin paljon makua, että niitä yleensä riittää vähemmänkin kuin punaisia. No nyt innostuin itsekin tuosta mustaherukkaversiota, kerrotkos sitten millaista tuli :)

      Poista
  3. En tiedä, mitä tein väärin, mutta piirakan reunat lähtivät uunissa valumaan piirakan keskustaan päin ja työnsivät täytteen keskelle. Mittasin kyllä aineet. Kreikkalaista jogurttia minulla ei sattunut olemaan, joten käytin turkkilaista ja tavallista. Ehkä se ei kuitenkaan ollut syynä asiaan. Yhtä kaikki piirakka oli niin hyvää, että tästä taitaa tulla vakio-ohjeeni. Toivon onnistuvani seuraavalla kerralla paremmin. Ihmeellistä, että piirakan maku ja rakenne olivat tavallista paremmat, vaikka ainekset olivat tuiki tavalliset. Hyvää varmaan myös vaihtamalla marjat omenaan ja jopa ilman täytettä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullakin pohjan taikina jäi melko löysäksi, mutta pysyi juuri ja juuri reunoilla. Mietinkin, olisiko itse voinut tehdä laskuvirheen, kun luin tuon alempana olevan kommentin, että muillakin käynyt samoin. Kokeilepas laittaa ensi kerralla hieman enemmän jauhoja, josko nousisi paremmin reunoille. Itsekin pitää kokeilla uudestaan. Mutta pääasia, että maistui ja onpa mahtavaa, jos löysit tästä itsellesi vakkariohjeen! :D Yleensä yksinkertaisista aineksista tehdyt leivonnaiset ovat just niitä parhaita. Muita marjoja tosiaan kannattaa myös kokeilla :

      Poista
  4. Testasin, todella hyvää ja mehevää! Taikina oli kyllä niin juoksevaa, ettei sitä paljoa reunoille nosteltu, mutta eipä tuo haitannut. Kiitos hyvästä reseptistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla! Tuossa ylempänä jo mietinkin, että olisikohan itselleni sattunut jonkinlainen laskuvirhe, jos taikinasta tuli paljon löysempi kuin itselläni. Pitää vielä testailla. Mutta makuhan se tärkein ja hienoa, että se oli kohdillaan! :)

      Poista
  5. (Jatkoa kommenttiini 16.8.) Tein pari päivää sitten piirakkaa uudestaan ja laitoin hieman enemmän jauhoja, mutta täytyy sanoa, että ensimmäinen oli maultaan parempi. En tiedä vaikuttiko asiaan se, että toisella kertaa piirakka oli uunissa hiukan liian kauan ja välillä vielä alalämmössä. Seuraavilla kerroilla aion kyllä pitäytyä antamassasi jauhomäärässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, että innostuit kokeilemaan jo näin pian piirakkaa eri jauhomäärällä :) Tämä on hyvä tietää! Mennään siis ohjeessa olevalla jauhomäärällä. Paistoaika on tosiaan myös tosi tärkeä, ettei piirakka kuivu suotta ja menetä makuja. Kiitos vielä, kun tulit kertomaan lopputuloksen :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...