perjantai 19. heinäkuuta 2013

Kauratoscapiirakka raparperista, munaton

Halusin tehdä raparpereista vielä jotain uutta ja mielessäni oli toscapiirakka. Kaivelin jo tarvikkeita esille, kun yllätyksekseni huomasin, että kaikki mantelilastut olivat kadonneet kaapeista, myös varaston puolelta. Löysin kuitenkin pussillisen isoja kaurahiutaleita, joten tällä kertaa mantelitosca vaihtui kauratoscaksi :)



Tästä tuli siis lopulta "vain" mehevä peruspiirakka rapealla päällisellä! Tämä on taas yksi niistä raparperileivonnaisia, joka maistui kahvipöydässämme erinomaisesti myös raparperia karttavalle syöjälle; varsinkin kun lautaselle lorautti hieman vaniljakastiketta, nams.

Pohjana käytin jälleen ihanan helppotekoista pohjaa, jossa aineet vain sekoitetaan keskenään. Ohje on tälläkin kertaa munaton, ja siitä saa helposti myös maidottoman korvaamalla piimän mehulla ja samalla korvaamalla soodan 2 tl leivinjauheella (leivinjauhetta yhteensä siis 3 tl). Päällisen maidon voi jättää maidottomassa versiossa kokonaan pois.

Rasvaa ja sokeria tällaiseen piirakkaan tulee paljon, mutta näillä tulee herkuteltua sen verran harvoin, ettei siitä ole haittaa. Ja kaurahiutaleethan ovat terveellisiä, niin nehän suorastaan kumoavat rasvan ja sokerin haitat, eikös niin ;-)

Ohjeesta tulee uunipellillinen.

Taikina:
2 dl öljyä
4.5 dl piimää
3 dl sokeria
8 dl vehnäjauhoja 
2 tl leivinjauhetta + 1 tl soodaa
4 tl vaniljasokeria
1.5 tl suolaa

Pinnalle:
1 l raparperinpaloja

Päällinen:
6 dl isoja kaurahiutaleita
200 g sulaa rasvaa
2 dl tummaa ruokokidesokeria
2 tl vaniljasokeria
1.35 rkl vehnäjauhoja
0.65 rkl maitoa

Ohje:
Sekoita vehnäjauhot, sokerit, leivinjauhe, sooda ja suola keskenään. Lisää öljy ja piimä ja sekoita kunnes ne ovat juuri ja juuri sekaisin. Älä vaivaa taikinaa! Levitä leivinpaperoidulle pellille. Ripottele päälle raparperinpalat. Tee tosca sekoittamalla päällisen aineet keskenään. Ripottele raparperien päälle. Paista 200 asteessa n. 35-40 minuuttia, kunnes piirakka on päältä kauniin kullanruskea. Anna jäähtyä ja tarjoile vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.


2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...