lauantai 20. heinäkuuta 2013

Pähkinäinen riisimuro-suklaafudge


Ehdoton lempparini itsetehdyistä makeisista on Suklaafudget pähkinällä ja lakritsilla . Tällä kertaa fudget kätkivät sisäänsä lakritsin sijasta riisimuroja. Nämä riisimuro-versiot syntyivät vähän kuin vahingossa pengottuani kaappeja ja löydettyäni Vapusta ylijääneitä riisimuroja sekä pari jämäpussia pähkinärouhetta, mantelilastuja sekä Simply melts-nappeja, joiden päiväys suorastaan huusi käyttämään suklaat johonkin mahdollisimman pian. Koska pöydällä sattui notkumaan vielä purkillinen kaupasta eilen hankittua kondensoitua maitoa, en osannut enää ajatella muuta kuin fudgen tekoa. Eipä muuta kuin kattila hellalle ja pian fudgemassa olikin valmis vuokaan kaadettavaksi.


Fudget saivat lisämaustetta vaniljasokerista ja ripauksesta suolaa. Suolan lisääminen makeisiin leivonnaisiin saattaa kuullostaa omituiselta, mutta se korostaa erityisesti suklaan makua ja lisään sitä nykyään usein myös makeisiin piirakkapohjiin. Uskokaa tai älkää, niin se kannattaa!

Loppupäätelmä on se, että riisimuroja olisi mielestäni voinut olla vähemmän. Noin puolet määrästä olisi riittänyt. Mies ei kylläkään pitänyt nykyistäkään määrää huonona. Korjasin kuitenkin omasta mielestä sopivamman määrän suoraan ohjeeseen.  Kuten hieman aavistelinkin, murot menettivät rapsakkuutensa fudgemassassa, ja lopulta olivat jo hieman sitkeitä. Toisaalta aika kivalla tavalla. Muokkasin syoraan ohjeeseen myös suolapähkinöiden määrän, joita olisi saanut olla muutama enemmän. Mutta tällä kertaa mentiin näillä. Vaikka tekisin muutoksia, eivät nämä suinkaan pahoja olleet :)

Fudgeja maistellessani sain idean seuraavista fudgeista, joita päätin samantein testata pienemmässä mittakaavassa. Ja niistä tuli mielettömän hyviä! Niistä sitten lisää myöhemmin... :)

Aineet:
1 prk kondensoitua maitoa
25 g voita
200 g maitosuklaata (simply melts)
250 g tummaa suklaata
2 mm suolaa
1 tl vaniljasokeria
3-4 dl riisimuroja (laitoin 6 dl, mutta oli liikaa)
1 dl hasselpähkinärouhetta
0.5 dl mantelilastuja
2.5 dl X-tra suolapähkinöitä (laitoin 1.5 dl, mutta voisi olla enemmänkin)

Ohje:
Laita kondensoitu maito, voi ja paloitellut suklaat kattilaan. Lämmitä, kunnes suklaat ovat sulaneet. Lisää vaniljasokeri ja suola ja sekoita hyvin. Kaada päälle riisimurot, pähkinärouhe, mantelilastut ja
suolapähkinät ja sekoita nopeasti käännellen. Levitä massa leivinpaperoituun vuokaan (vaikka n. 23 x 35 cm) ja laita jääkaappiin hyytymään reiluksi tunniksi. Leikkaa palasiksi.



Mikä yllä olevassa kuvassa ei kuulu joukkoon..? :)

6 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos! Sitä se onkin! Näistä hävisi kolmannes jo paloiksi leikkaamisen yhteydessä. :)

      Poista
  2. Myönnetään nyt sitten kun asiasta kerran oli puhe, niin näihin ostin aineksetkin jo ainakin 2 viikkoa sitten ;D odottelen inspiraatiota, kun nyt on leivontainto hiukan hukassa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itselläkin oli leipomisinto hieman tauolla kuopuksen synttäreiden jälkeen, mutta nyt taas tekisi mieli leipoa enemmän kuin ehtii. Säkin oot tehnyt niin paljon kaikkia ihania herkkuja viime aikoina. Hetken lepo tekee usein ihan hyvää, tulee uusia kivoja ideoita :) Kun saat testattu, tulethan kertomaan mitä pidit :) Näissä tuo riisimuro tosiaan muuttui sellaiseksi hieman sitkeäksi pureskeltavaksi, mutta ei se näiden katoamiseen vaikuttanut. Vein loput näistä mökille. Mies ja appi vetelivät kilvan kipon tyhjäksi :)

      Poista
  3. Mitä tarkoittaa "2mm suolaa"?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 1 mm = 1 maustemitallinen eli suunnilleen 1 ml eli 1/5 tl. Elikkä tuo 2 mm = 2/5 tl suolaa. Suolan määrän voi maistella itselleen sopivaksi keittovaiheessa. Laittaa vaikka ensin hieman vähemmän, ja lisäilee, jos siltä tuntuu :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...