Tein mökille tuliaisiksi tällaisen kakun. Halusin testata
täysin laktoosittoman täytteen tekemistä tulevaa kakkutilausta varten, koska en
ollut koskaan ennen tehnyt sellaista. Koska kuorrute tulisi olemaan
valkosuklaamassaa, täytteeksi toivottiin jotain raikasta, joten tein
vadelma-sitruunatäytteen. Valkosuklaamassa ei tosin ole laktoositon, mutta
kakun tilaaja toivoi sitä silti.
Olen tyytyväinen, että testasin täytettä etukäteen, sillä
laktoositon vispikerma käyttäytyi eri tavalla mihin olin tottunut. Täytettä
tuli mielestäni määrällisesti vähemmän kuin hyla-tuotteilla. Lisäksi kerma ei
meinannut vatkautua niin hyvin kuin hyla, mutta vaahdottuaan meinasi mennä
helposti ylivatkatuksi. Täytteen maku kuitenkin oli mielestäni ihanan raikas ja
sopivan kirpsakka, vaikka ehkä tulen tekemään pari pientä muutosta siihen vielä
ennen virallista kakkua. Valkosuklaakuorrutus alkoi hikoilla oltuaan hetken
jääkaapissa. Näin on käynyt silloin tällöin ennenkin, muttei aina, joten
tarkkaa syytä en osaa tiedä. Toivottavasti tuleva ristiäiskakku pysyy kuitenkin
pinnaltaan hyvänä myös juhlapöydässä. (Koristelu ja kuorrutus tähän
testikakkuun tehty pika pika vauhtia, joten kakussa näkyy kauneusvirheitä.)
Tämä kakku on tehty halkaisijaltaan 18 cm
irtopohjavuokaan ja täytteestä riitti hyvät kerrokset molempiin väleihin.
Pohja:
4 munan sokerikakkupohja
Täyte:
2 dl Laktoositonta Vispikermaa
2 dl Laktoositonta Vispikermaa
200 g Viola Laktoositon Sitruuna-tuorejuustoa
200 g Sitruunan makuista maitorahkaa, laktoositon
n.300 g itsetehtyä vadelmahilloketta
1 rkl vaniljasokeria
2 tl liivatejauhetta
1 rkl vettä
1 rkl vettä
1 rkl sitruunanmehua
Vadelmahilloke:
230 g vadelmia
0.5 dl vettä
1 dl hillosokeria
Kostutus:
n. 1 dl vadelmamehua
Kuorrute:
n. 400 g valkosuklaamassaa (kakun ja kuorrutteen välissä
ohut pinta laktoositonta vispikermaa vispattuna)
Ohje:
Tee ensin vadelmahilloke. Laita hillokkeen aineet
kattilaan ja anna kiehua n. 5 minuuttia välillä sekoittaen. Anna seoksen
jäähtyä kunnolla.
Tee täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi. Liuota liivatejauhe veteen ja sitruunamehuun. Kun jauhe turvonnut, lämmitä seosta mikrossa, kunnes liivate on kokonaan liuennut sekaan (n.15 sek). Sekoita tuorejuusto, maitorahka, vadelmahilloke ja sokerit keskenään. Lisää joukkoon liivateseos ohuena nauhana. Lisää lopuksi kerma.
Leikkaa kakku kolmeen osaan ja täytä kakku. Laita kakku jääkaappiin hyytymään mielellään ainakin seuraavaan päivään asti.
Kuorruta kakku valkosuklaamassalla ja koristele. Halutessasi myös pinnasta laktoosittoman, kuorruta se joko laktoosittomalla kermalla, sokerimassalla tai vaahtokarkkimassalla.
Hauska kakku! Minulle tulee noista palloista aina mieleen 60-luku :)
VastaaPoistaPs.Blogissani on sinulle tunnustus :)
Totta, 60-luvun kakku :) Tuo on mielestäni aika kiva koristelu ja on todella helppo ja nopea tehdä, mikäli valmiita koristeita ei satu kaapista löytymään.
PoistaKiitos Taru tunnustuksesta, käyn katsomassa! :)
Kuulostaa hyvältä, pidän kirpsakoista täytteistä. Ällömakea täytekakku ei täällä uppoa! Mutta: mikä ranskankerma? Reseptissä sitä ei ole, ohjeessa kylläkin. Eli paljonko sitä kannattaa laittaa? Teitkö täytteeseen muutoksia ja jos teit, niin mitä? Ja kannattiko :D ?
VastaaPoistaUps. Hyvä, että huomasit virheen! En muista täysin 100% varmasti ranskankerman käyttöä, mutta mitä katselen noita muita määriä, en usko käyttäneeni sitä lainkaan. Tuo käyttöohje on luultavammin kopsattu aiemmasta vastaanvantapaisesta täytteestä ja ranskankerma on jäänyt sinne kummittelemaan. Korjaankin asian samantein. Kiitti ilmoituksesta!
PoistaNuo raikkaat, ei-liian-makeat -täytteet ovat myös omaan suuhuni sopivia ja harrastankin niitä mahdollisimman paljon. Tuohon täytteeseen tuli muutamia muutoksia ja ne näkyy täältä http://suklaapossu.blogspot.fi/2013/07/pienen-pojan-ristiaiskakut.html. Määrät on melko suuret, sillä käytin täytettä kahteen kakkuun. Mutta ohjeen voi hyvin pienentää esim. puolittamalla aineet. Suurimmat muutokset oli: enemmän vadelmahilloketta, osa maitorahkasta korvattu ranskankermalla. Sitruuna-tuorejuustossa oli mielestäni hieman esanssinen maku, joten laitoin sen sijasta myös maustamatonta tuorejuustoa + sitruunankuorta. Liivatetta laitoin tuohon ristiäiskakkuun hieman normaalia enemmän, jotta kakku pysyisi hyvin kasassa kuljetuksen ajan ja olisi hyvin leikkaantuva, mutta se hyytyisi toki myös pienemmällä määrällä. Itse en päässyt maistamaan valmista kakkua, mutta täytettä kulhosta kaapiessani se maistui todella hyvälle, mukavan vadelmaiselle. Kakun tilaaja soitteli jälkeenpäin ja kehui tuota täytettä. Siitä oli kuulemma pitäneet myös sellaiset, jotka eivät täytekakusta normaalisti niin välitäkään :)
Tässä on muuten vielä toinen vadelmatäyte, joka myös on saanut hyväksyntänsä niiltä, jotka eivät kakuista yleensä niin välitä. http://suklaapossu.blogspot.fi/2013/05/smurffikakku.html Tuo kakkua pääsin maistelemaan ja siinä omasta mielestäni vadelman maku olisi voinut korostaa liuottamalla liivatteet sitruunanmehuun. Mutta maistui se siis noinkin :)