Sitruunaisen omenahillon ohje löytyykin jo blogistani, mutta tässä aavistuksen erilainen ja omalla tavalla vieläkin parempi ohje. Tein tällaista hilloa jo viime vuonna ja meinasin julkaista sen jo sillon. Ohje on kuitenkin heilunut luonnoksena odottamassa sopivaa julkaisuhetkeä. Innostuin tästä nyt viime viikolla taas uudestaan, kun tein uudet annokset. Näin hyvä hillo-ohje on ehdottomasti on laitettava blogiinkin talteen ja toki toivon, että tästä on teille muillekin iloa! Tämä vain on niin hyvää, että voittaa tavalliset omenahillot suit sait ;)
Viime vuoden hillon tein haudutuskattilaa apuna käyttäen. Tänä vuonna olin jo aloittanut pilkkomalla omenat haudutuskattilaan valmiiksi. Pistin levyn päälle ja jatkoin puuhiani. Yhtäkkiä uusi induktiotasomme alkoi piipata. Voihan köhnä, kattila ei ottanut kontaktia levyn pintaan. Mitä ihmettä.. Hetken raavittuani päätäni tajusin, ettei tietenkään ottanut. Kattilahan oli induktiotasolle sopimaton! Eipä muuta kuin tavallinen, iso kattila levylle, pohjalle vettä ja lohkotut omenat siihen. Huh, onnistuihan se niinkin. Tulipahan samalla todettua, ettei haudutuskattila ole lainkaan välttämätön vaan hillon voi tehdä yhtä hyvin myös tavallisella kattilalla. Tällöin kattilan pohjalle kannattaa laittaa vettä n. 3 dl, pitää kattilan lämpötila maltillisena ja sekoitella omenan lohkoja suht ahkerasti, jotta ne eivät pala pohjaan.
Minkäslaista tämä hillo sitten onkaan? Makumaailmaltaan hillo on raikas, omenainen ja hennon sitruunainen. Sitruuna taittaa hillon makeutta ja korostaa samalla omenan makua. Sitruuna itsessään ei tässä ihan hirmu voimakkaasti maistu, joten jos haluaa vieläkin sitruunaisemman lopputuloksen, voi mehua ja kuoriraastetta upottaa joukkoon vieläkin reilummin. Lisäsitruunalla hillo alkaisi ehkä muistuttaa jo Lemon Curdia, mikä ei tosin olisi mielestäni lainkaan huono juttu. Itse pidän tästä juuri tällaisenaan ja tytötkin maistelivat iltapalallaan hyväksyvästi herkutellen pienet lusikalliset vielä lämmintä hilloa.
Tässä ohje sellaisena kuin sen tein. Lopputulos on todella hyvää ja ehdottomasti tekemisen arvoista, tekotavasta riippumatta :)
Sitruuna-omenahillo
n. 2.5-3l
Aineet:
2100 g omenasosetta (omenoiden koosta riippuen noin 20 omenasta)
2 sitruunan mehut (n. 1-1.5 dl)
2 sitruunan hienoksi raastettu kuori
2 sitruunan hienoksi raastettu kuori
700-800 g hillosokeria
2.5-3 dl fariinisokeria
+ tarpeen mukaan 0-4 dl vettä
Ohje:
Jos käytät kattilan höyrytysosaa: Lohkot omenat kuorineen (ei siemenkotaa) kattilassa olevan höyrytysosan päälle. Kuumenna, kunnes höyrytysosan alla oleva vesi alkaa kiehua. Keittele omenoita välillä sekoitellen, kunnes omenat ovat pehmenneet. Pidä kansi kattilan päällä keittämisen ajan (paitsi sillon kun sekoitat).
Jos käytät kattila ilman höyrytysosaa: Lohkot omenat kuorineen (ei siemenkotaa) kattilaan. Lisää kattilaan vettä n. 3-4 dl. Kuumenna, kunnes vesi alkaa kiehua. Keittele omenoita miedolla lämmöllä vähän välillä sekoitellen, kunnes omenat ovat pehmenneet. Pidä kansi kattilan päällä keittämisen ajan (paitsi sillon kun sekoitat). Vahdi, ettei omenat pala pohjaan.
Kun omenat ovat pehmeitä, pyöräytä ne muusiksi tehosekoittimella, sauvasekoittimella tai sosemyllyllä. Itse käytin kuvassa näkyvää oranssia sosemyllyä, jonka avulla kuoretkin hienontuivat melko hyvin. Pese sitruunoiden kuoret tarkasti ja raasta hienolla terällä. Purista sitruunoista mehut talteen.
Laita kattilaan omenasose, sitruunan kuoriraaste, sitruunan mehut, hillosokeri ja fariinisokeri. Keittele seosta n. 10 minuuttia. Jos joukossa on vielä kuoria, mutta haluat hillosta sileää, hurauta vielä sauvasekoittimella kunnolla sileäksi.
Kaada kuuma hillo kunnolla pestyihin purkkeihin ja halutessasi umpioi purkit.
Vinkki:
* Jos pehmensit omenat höyrytysosassa, saattaa sose olla melko paksua. Lisää tällöin joukkoon hieman vettä. Jos taas pehmensit omenat kattilassa, joukkoon ei todennäköisesti tarvita lisää vettä.
* Voit säätää sokerin määrää oman maun mukaiseksi. Älä kuitenkaan vähennä liikaa, sillä tällöin hillon säilymiskyky huononee. Ohjeessa olevat määrät on niitä, joita olen itse käyttänyt; hadutuskattilalla haudutettuihin omppoihin laitoin enemmän sokeria, kuin kattilassa pehmennettyihin. Tämä siksi, että kattilan ompuissa on jo vettä joukossa, ja itse ompunkin määrä hieman pienempi.
* Jos haluat kirpsakampaa hilloa, korvaa fariinisokeri kokonaan hillosokerilla.
Jos käytät kattila ilman höyrytysosaa: Lohkot omenat kuorineen (ei siemenkotaa) kattilaan. Lisää kattilaan vettä n. 3-4 dl. Kuumenna, kunnes vesi alkaa kiehua. Keittele omenoita miedolla lämmöllä vähän välillä sekoitellen, kunnes omenat ovat pehmenneet. Pidä kansi kattilan päällä keittämisen ajan (paitsi sillon kun sekoitat). Vahdi, ettei omenat pala pohjaan.
Kun omenat ovat pehmeitä, pyöräytä ne muusiksi tehosekoittimella, sauvasekoittimella tai sosemyllyllä. Itse käytin kuvassa näkyvää oranssia sosemyllyä, jonka avulla kuoretkin hienontuivat melko hyvin. Pese sitruunoiden kuoret tarkasti ja raasta hienolla terällä. Purista sitruunoista mehut talteen.
Laita kattilaan omenasose, sitruunan kuoriraaste, sitruunan mehut, hillosokeri ja fariinisokeri. Keittele seosta n. 10 minuuttia. Jos joukossa on vielä kuoria, mutta haluat hillosta sileää, hurauta vielä sauvasekoittimella kunnolla sileäksi.
Kaada kuuma hillo kunnolla pestyihin purkkeihin ja halutessasi umpioi purkit.
Vinkki:
* Jos pehmensit omenat höyrytysosassa, saattaa sose olla melko paksua. Lisää tällöin joukkoon hieman vettä. Jos taas pehmensit omenat kattilassa, joukkoon ei todennäköisesti tarvita lisää vettä.
* Voit säätää sokerin määrää oman maun mukaiseksi. Älä kuitenkaan vähennä liikaa, sillä tällöin hillon säilymiskyky huononee. Ohjeessa olevat määrät on niitä, joita olen itse käyttänyt; hadutuskattilalla haudutettuihin omppoihin laitoin enemmän sokeria, kuin kattilassa pehmennettyihin. Tämä siksi, että kattilan ompuissa on jo vettä joukossa, ja itse ompunkin määrä hieman pienempi.
* Jos haluat kirpsakampaa hilloa, korvaa fariinisokeri kokonaan hillosokerilla.
Oi, varmasti ihana hilloresepti! :)
VastaaPoistaNiin on, ihan lemppari hilloja :) Sitruuna ja omena sopivat tosi ihanasti yhteen :P
PoistaMinulla on suunnitelmissa tehdä vähän omenahilloa lisää, kun talviomenoita on vielä vaikka kuinka . Testaankin tätä hilloa!
VastaaPoistaKävin juuri äsken syömässä tätä + rahkaa, olipas vaan taas niin herkkua että :P Tein tänä vuonna paria muutakin ihanaa omppuhilloa. Postaan niidenkin ohjeet tällä viikolla, jos vaikka innostuisit niistäkin :)
PoistaOmppuhillo on hilloista parasta! Minä keittelin tänä syksynä kymmenen kattilallista hilloja, osan ihan pelkästä omenasta mutta enemmän tein vaniljaista ja kanelista hilloa. Vähäksi aikaa luulisi hillojen riittävän, vaikka aika paljon niitä tuli annettua lahjaksikin.. :)
VastaaPoistaTotta, omppuhillo on ihan parhaimmistoa! Oho, oletpas ollut ahkera hillon keittäjä! Mä keitin tänä vuonna vaan neljä kattilallista, jotka kaikki maustoin muilla marjoilla ja hedelmillä. Ja vauvalle sokeroimatonta sosetta pakkaseen :9 Toivottavasti pärjätään ensi vuoteen, sillä hillot ovat nyt jo huvenneet aika tahtia :P
Poista