maanantai 10. lokakuuta 2016

Suklainen Mirror glaze ja appelsiini-suklaakakku



LBI2016 eli leivontabloggaajailta järjestettiin tasan kuukausi sitten. Sain kutsun tuohon värikkääseen, tällä kertaa Candyland-teemalla vietettyyn tapahtumaan, mutta harmikseni en päässyt paikalle. Näkemistäni kuvista päätellen kyseessä oli kuitenkin aivan ihanat, herkulliset ja makeat juhlat. Pääsponsorina tapahtumassa toimi Suomen Sokeri ja olinkin erittäin iloinen, kun sain Blogiringiltä sähköpostia, haluaisinko kehittää reseptin heidän glukoosisiirapista. Ja tottahan toki halusin. Ja koska jäin juhlista paitsi, halusin kehitellä jonkin leivonnaisen, joka olisi mahdollisesti sopinut myös juhliin. Taistelin mielessäni erilaisten vaihtoehtojen välillä, ja lopulta päädyin suklaiseen makumaailmaan.


Glukoosisiirapin käyttö on tuttua minulle jo jäätelöiden ja makeisten muodossa sekä suklaaganachen joukossa. Niissä glukoosisiirapilla on vaikutusta erityisesti koostumukseen, sillä se mm. estää suurien jäähileiden muodostumista, jolloin jäätelöstä tulee silkkisen pehmoista ja antaa myös esim. fudgeille niille ominaisen rakenteen säätelemällä sokerin kiteytymistä. Suklaaganachesta se tekee hieman kiiltävämmän sekä paremmin leikattavan.

Kovin montaa sekuntia ei tarvinnut miettiä, mitä muuta tekisin tuosta ihmeaineesta. Halusin kokeilla jotain uutta ja sehän oli mirror glaze, yksi tämän hetken suosituimmista tavoista kuorruttaa kakku tai muu leivonnainen näyttävästi!


Mirror glaze eli peilikiille on nimensä veroisesti erittäin heijastava, miltei peilin kaltainen pinta kakun ja miksei muidenkin leivonnaisten päällä. Glukoosisiirappi toimii siinä tärkeässä roolissa ja saa aikaan kiilteeseen erityisen säihkeen. Ja mikäs olisi kaltaiselleni suklaapossulle ja muillekin herkkusuille sopivampi leivonnainen näin syksyllä Joulun lähestyessä kuin ihanan suklainen kakku, jossa aavistus appelsiinia. Kakun päälle tein kauniin, juhlavan ja suklaisen peilikiilteen.


Koska peilikiille on todella kaunis, kuvittelin sen tekemisen olevan hankalaa. Mutta päinvastoin, se olikin erittäin helppoa. Muutama aines kattilassa sekaisin, pikainen kuumennus, vielä loput aineet sekaan. Hetken jäähdytys ja eikun kaatamaan koko komeus pinnalta jäätyneen kakun päälle. Helppoa, eikö?


Mirror glaze-kuorrutus jämähtää kakun päälle samantein, kunhan kakun (tai muun leivonnaisen) pinta on jäässä. Kakku kannattaakin laittaa pakkaseen noin tunti ennen kuorruttamista. Pienet leivonnaiset voi toki pakastaa jo paljonkin etukäteen, sillä ne sulavat kuitenkin melko nopsaan huoneenlämmössä. Kakkujen kohdalla kattaa mielestäni kakku ensin hyydyttää jääkaapissa, jonka jälkeen käyttää kakun pakkasen kautta kunnes pinta on jäätynyt. Näin kakku on syömäkelpoinen melko pian kuorruttamisen jälkeen, eikä sulamista tarvitse odottaa pidempään.


Kuorrute oli niin herkullisen suklainen että. Sen maku muistutti suklaista suklaaganachea, mutta koostumus oli vanukasmaisempi. Ihanaa suklaista herkkua, koko kakku! Appelsiinin takia liiallinen makeus pysyi kuitenkin kurissa ja kakku oli samalla myös raikas.

Tässä tulee koko ohje. Ohje saattaa vaikuttaa pitkältä ja monimutkaiselta, mutta sitä se ei ole. Joukossa on myös rutkasti vaihekuvia pidentämässä, mutta toivottavasti myös selventämässä ohjetta :)


Suklainen Mirror glaze ja appelsiini-suklaakakku 

n. 16 cm vuokaan

Pohja:
125 g digestive-keksejä
50 g voita sulatettuna
1.5 rkl kaakaojauhetta
1.5 rkl sokeria

Täyte:
4 dl vispikermaa
150 g tummaa suklaata
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 ison appelsiinin raastettu kuori
1.5 rkl appelsiinin mehua
1.5 tl liivatejauhetta (TAI 3 liivatelehteä)

Mirror glaze-kuorrutus:
3.5 tl liivatejauhetta (TAI 7 liivatelehteä)
3.5 rkl vettä

1.75 dl sokeria
0.75 dl vettä
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
0.5 dl vispikermaa
150 g tummaa suklaata

Ohje:
Tee kakkupohja murskaamalla keksit esim. pakastepussissa käsin painellen. Sekoita joukkoon kaakaojauhe sekä sokeri. Sulata voi mikrossa ja sekoita joukkoon keksin murut. Voitele n. 16 cm irtopohja vuoan pohja kunnolla esim. vuokaspraylla. Painele keksiseos vuoan pohjalle kunnolla. Laita vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi. 


 Laita pilkottu suklaa ja 1 dl vispikermaa mikron kestävään kulhoon. Lämmitä mikrossa n. 10-15 sekunnin jaksoissa välillä sekoitellen, kunnes suklaa on kokonaan sulanut. Jätä hetkeksi sivuun jäähtymään. Pese appelsiinin kuori todella hyvin ja raasta se hienolla terällä. Muista raastaa vain kuoren uloin, keltainen osa, sillä valkoinen osa on karvasta. Purista appelsiinin mehua 1.5 rkl mikron kestävään pieneen kippoon. Sekoita liivatejauhe appelsiinin mehuun ja anna turvota. (Jos käytät liivatelehtiä, laita ne turpoamaan kylmään veteen. Kun ne ovat turvonneet, kuumenna appelsiinin mehu ja liuota lehdet siihen.)


Vatkaa tällä välin 3 dl vispikermaa vaahdoksi. Vatkaa notkistettu tuorejuusto ja appelsiinin raastettu kuori kermavaahdon joukkoon. Lisää myös jäähtynyt suklaa joukkoon kunnolla sekoittaen. Lämmitä turvonnut liivate mikrossa n. 15 sekunnin ajan kunnes se on kokonaan sulanut. Lisää liivate ohuena nauhana muun täytteen joukkoon koko ajan voimakkaasti vatkaten. 


Kaada täyte vuokaan. Tasoita lusikalla ja napauta vuokaa pöytää vasten muutama kerta, jotta saat mahdolliset täytteen joukkoon jääneet ilmakuplat pois. Hyydytä kakkua jääkaapissa ensin muutama tunti tai yön yli. 


Siirrä kakku pakkaseen n. 1 tunniksi ennen kuorruttamista. Tee mirror glaze kuorrutus. Sekoita liivatejauhe 3.5 ruokalusikalliseen vettä ja jätä turpoamaan. Jos käytät liivatelehtiä jauheen sijasta, laita ne kylmään veteen turpoamaan.

Laita sokeri, glukoosisiirappi ja vesi kattilaan, ja kuumenna, kunnes seos kiehahtaa. Ota kattila pois levyltä. Sekoita joukkoon kaakaojauhe hyvin sekoitellen. Sulata nesteeseen turvonnut liivatejauhe. Sekoita. Lisää pilkotut suklaat ja sekoittele, kunnes kaikki suklaat ovat sulaneet. Lisää lopuksi kerma ja sekoita vielä kunnolla. Älä kuitenkaan vatkaa, ettei joukkoon tule ilmakuplia. 

Vatkaa seosta sauvasekoittimella, kunnes se on sileää ja kiiltävää. Pidä sauvasekoitin koko ajan pinnan alla, varo vatkaamasta joukkoon ilmakuplia. Siivilöi seos tiheän siivilän läpi. Näin saat mahdolliset ilmakuplat pois. Laita kelmun pala ihan kuorrutteeseen kiinni jäähtymisen ajaksi, jotta pintaan ei tule kuorta. Tähtää 35-36 asteeseen. Jos et omista mittaria, on kiille valmis, kun se on aavistuksen ihoa viileämpi, edelleen juoksevaa, mutta kiinteytynyt aavistuksen.


Irroita hieman jäätyneen kakun reunoilta vuoan reunat ja siirrä kakku kakun halkaisijaa pienemmän, korkeahko lautasen päälle. Laita lautanen leivinpaperoidun uunipellin päälle. Ylimääräinen kuorrute valuu leivinpaperille, ja voit halutessasi käyttää sitä helposti uudestaan jonkun toisen leivonnaisen kuorruttamiseen. Kun kuorrute on saavuttanut halutun lämpötilan, kaada se nopeasti kakun päälle ja reunoille. Tasoita pikaisesti esim. palettiveitsellä. Irroita lopuksi kakun alareunasta roikkuvat ylimääräiset kuorrutteen jämät.


Nosta kakku tarjoilulautaselle varovasti pohjasta nostaen. Koristele ja nauti vaikka heti kun kakku on kokonaan sulanut

Vinkit:
* Jos kuorrute jäähtyy liikaa, se ei levity kakun päälle nätisti. Lämmitä sitä tällöin varovasti ja jäähdytä tarvittaessa haluttuun lämpötilaan.

* Mirror glazen voi tehdä jo etukäteen jääkaappiin odottamaan vaikka muutamaa päivää aikaisemmin. Suojaa kuorrute laittamalla kelmu suoraan pintaan kiinni. Kun haluat käyttää kuorrutetta, lämmitä se varovasti kattilassa, ja jäähdytä sopivan lämpöiseksi.

* Koska glukoosisiirappi on gluteenitonta, saat kakusta keliaakikolle sopivan, kun korvaat digestivet gluteenittomilla kekseillä. 



Yhteistyössä Suomen Sokeri

22 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeesta! Teenkin tämän sitten isänpäivänä, mutta keksit vaihdan vaan gluteenittomiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, että sait tästä idean isänpäiväkakuksi :) Ja gluteenittomuus onnistuu tosiaan noinkin helposti. Ja kunhan vielä varmistaa, että suklaa on sellainen, missä ei ole gluteiinia. Iloisia leivontahetkiä kakun parissa :)

      Poista
  2. Ihana kakku :). Kun vielä onnistuisi gluteeniton/maidoton versio. Lapsella gluteeniton/maidoton ruokavalio :(.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :D Gluteenittomuus on helppo toteuttaa keksejä vaihtamalla, mutta maidottomuus saattaa olla hitusen haasteellisempaa. Voin voi vaihtaa maidottomaan rasvaan ja myös tummaa suklaata löytyy maidottomana. Nykyään kaupoissa on onneksi tarjolla myös hyviä korvaavia tuotteita vispikermalle ja tuorejuustollekin, joten ehkä niitä käyttämällä kakusta saisi myös maidottoman. Valitettavasti en ole sellaista kokeillut, joten en pysty lupaamaan miten onnistuisi. Mutta jos rohkeutta riittää, niin tätä voisi testata niillä :)

      Poista
  3. Hei, Kakku näyttää aivan uskomattomalta ja siksi täytyykin kokeilla sitä myös itse. Voitko kertoa mitä olet käyttänyt koristeina? Varsinkin tuo "sitruuna" kiinnostaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :D Kiva, että innostuit :) Tuolla kiilleellä saa kakusta todella juhlallisen näköisen, ja pienellä vaivalla. Ihastuin siihen itsekin :)
      Tuo "sitruuna" ja yksi isompi keltainen koriste on irtokarkkihyllystä haalittuja. Pienet keltaiset ja valkoiset pallot ovat sokerihelmiä ja nuo ihan pienet hippuset ovat oranssiksi värjättyä sokeria :)

      Poista
  4. Tosi kaunis ja näyttää helpolta, vaikka veikkaan, että oma lopputulos ei olisi noin siisti :D Tätä ois kiva tehdä ylihuomisen Nosh-kutsuille, mutta pitäisi ehkä keksiä joku toinen sisältö, kun itselle ei suklaakakku niin kamalasti maistu, vaikka muuten siitä tykkäänkin. Tosin ehkä tässä voisi tuo appelsiini olla ratkaiseva sana. Tuo kakku siis pysyy pakasteen jälkeen ihan kasassa noin, että sen voi nostaa pienemmälle lautaselle kuorrutusta varten? Veikkaan, että viimeistään tuossa vaiheessa oma kakku hajoaisi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Laura :) Jos mäkin sain noin siistin, niin etköhän sinäkin! :) Kakku hyydytetään ensin jääkaapissa ja laitetaan pakkaseen vasta noin tunti ennen kuorruttamista. Se ehtii jäätymään pakkasessa sen verran, että pysyy hyvin kasassa sitten kun nostaa vuoasta pois ennen viimeistelyä :) Pohjakin on sen verran tukevaa tekoa, että pitää kakun kyllä koossa. Jos kakku ei meinaa pakkasen jälkeen irrota vuoasta, kannattaa vuoan reunoja lämmitellä vaikka käsien välissä pieni hetki. Ja sitten vain tarpeeksi lämmin, mutta sopivan viileä kuorrute kakun päälle nopeasti kaataen, niin valmista on!

      Ja pikkuvinkkinä vielä: Jos kuorrute on ollut liian lämmintä, sitä saattaa jäädä kakun pintaan todella ohut kerros. Jos kakku kuultaa pinnan läpi, voi lopun, leivinpaperin päälle valuneen kuorrutteen valuttaa uudestaan kakun päälle, kunhan vain tarkistaa, että se on sopivan lämpöistä.

      Suklaakakut saattavat joskus olla melko, noh, suklaisia ja raskaitakin. Itse pidän sellaisistakin, mutta tässä tuo appelsiini taittoi suklaan makua tosi kivasti ja niiden maut olivat tosi hyvässä tasapainossa. Itseasiassa mietin kakkua nauttiessani juuri tuota, ettei se maistunut lainkaan liian suklaiselta, vaan sellaiselta, että kakkua teki mieli ottaa se toinenkin pala samantein :) Mutta toki sisälle voi laittaa jotain muutakin, oman makunsa mukaan :)

      Kannattaa ihmeessä kokeilla! Nyt sulla on sopivasti kutsutkin tulossa :)

      Poista
  5. Wau! Tosi hienosti onnistunut. Upean näköinen kakku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaura :D Eikä ollut edes vaikeatekoinen ;)

      Poista
  6. Tämä on niin upea! Olen ihastellut jo monesti. :) Ja tuo kokonaisuus kuulostaa niin herkulliselta. Luulen, että tuo appelsiini suklaassa on juuri sopiva minun makuuni. Tää vois olla ihana jouluherkku. Mitenhän tuo peilikiille onnistuis tavalliseen täytettyyn kakkuun, esim. suklaakakkuun, onko sulla siitä tietoa? Että pitääkö se olla juuri hyydytetty kakku?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Leena :) Tuo kokonaisuus OLI herkullista! Harvemmin mikään on maistunut näin koukuttavalta. Tuli käytyä jääkaapilla napsimassa kakusta aina pieni siivu silloin tällöin, ihan vain testimielessä, että osaa sitten kertoa millaista on ;) Mulla oli hieman joulufiilis tätä tehdessä eli sopii siihen(kin) hetkeen tosi ihanasti :)

      Hmm. En ole aivan varma, onnistuuko peilikiilteen teko täytekakun päälle, sillä kiille ei välttämättä tasoitu röpelöisen kakkupohjan päälle (en ole testannut, joten en ole täysin varma). Mutta ainakin yhdellä tavalla sen voi tehdä täytekakunkin päälle eli vuoraa kakun ohuella kerroksella liivatetta sisältävää täytettä! Sillon kakku on pinnaltaan vähän kuin hyydytetty kakku :) Tämä onnistuu kun kokoaa kakun hieman kakkupohjaa isompaan vuokaan (eli ensin vuoan reunat tarjoilulautaselle ja voitele ne. Laita sen keskelle yksi kakkusiivu ja täytä samaan tapaan kuin normaalikakunkin). Täyttäminen tapahtuu siis vähän samaan tyyliin kuin täällä http://suklaapossu.blogspot.fi/2016/07/raikas-minttusuklaakakku.html . Vai halusitko tietää, sopiiko kiille juuri sellaisille kakuille, jossa täyteessä ei olisi liivatetta?

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta! :) En ajtellut erityisesti ettei sais olla liivatetta. Tuo oli hyvä idea. Kiitos! :) En ole kyllä edes suunnitellut kokeilevani vielä koko peilikiillettä, mutta eipä sitä arvaa, millon inspiroituu. Synttärikakkukin pitäis ens viikolla tehdä. :)

      Poista
    3. Kiva, jos tuosta oli apua Leena :) Ja synttärikakkuhan olisi mitä parhain testauskohde! ;)

      Poista
  7. Ihan täydellisen näköinen kakku! Varmasti todella herkullista! Mua on alkanut kiinnostamaan tämä mirror glaze, ehkä joskus innostun kokeilemaan. Olen aina ollut vähän hitaasti lämpiävä tyyppi uusille villityksille, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan ;D Ja oppiihan tässä samalla kaikkea, kun seuraa muiden tekemisiä ensin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Taru! :D Oli kyllä sellaista herkkua, että! Ja peilikiilteet ovat kyllä todella kauniita, niillä saa helposti juhlavuutta leivonnaisiin. Itsekin suunnittelin piiitkään tekeväni sellaisen, mutta aina se jäi, kun uskottelin itselleni, että sen on pakko olla vaikeatekoinen, kun on niin nättikin. Mutta höpöhöpö, päinvastoin. Kunhan vain piti huolen, ettei joukkoon pääse ilmakuplia ja lämpötila on sopiva, niin siinäpä se onkin :) Ja ne ilmakuplatkin saa pois kun siivilöi seoksen tiheäreikäisellä siivilällä, ja myös pintaan pistetty kelmu auttaa mahdollisten kuplien poistamisessa.

      Eipä muuta kuin testailemaan ;)

      Poista
  8. Hei. Ihana kakku. Voiko tuon kuorrutteen laittaa jo edellisenä päivänä, jos juhlat on seuraavana päivänä. Miten nopeasti se kuivuu? Ajattelin vain, miten helppoa / vaikeaa kakkua on kuljettaa, jos kuorruttaa samana päivänä. Entä koristeet kakun päälle, missä vaiheessa ne kannattaa laittaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pahoittelut viivästyneestä vastauksesta Mari! Kuorrute jämähtää kakun päälle muutamassa sekunnissa, kun sen kaataa pinnaltaan pakastuneen kakun päälle. Kuorrutus jää hieman tahmeaksi, sitä ei siis kannata sörkkiä enää sen jälkeen kun se on kakun päällä :) Kakun voi kuorruttaa hyvin jo edellisenä päivänä, mutta kuljetus onnistuu siis hienosti myös vaikka sen tekisi samana päivänäkin :)

      Poista
  9. Upean ja herkullisen näköinen kakku taas kerran :) <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Maiju :D Herkkua kyllä oli :)

      Poista
  10. Hei! Upean näköinen kakku jonka ajattelin tehdä pyhäinpäivänä vieraille. Mutta kysymys kuuluu että miten resepti toimii jos kaapista löytyy 23cm kakkuvuoka?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Inka! Ja pahoittelut, että vastaus tulee aivan liian myöhään Pyhäinpäivää ajatellen! Olen ollut kovassa flunssassa, eikä pää ole toiminut ollenkaan.. Miten on, teitkö kakun? Onnistuiko? :) Laskeskelin, että kun pohjan ja täytteen aineet tuplaa 23 cm vuokaa varten, niin kakusta tulee suunnilleen saman korkuinen kuin tästä minun tekemästäni. Tuota kuorrutusta ei tarvitse, ainakaan näin äkkiseltään tukkoisella päällä ajateltuna, aivan niin paljon vaan siitä riittänee n. 1.5-kertainen annos.

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...