lauantai 8. lokakuuta 2016

Synttäreiden savuhärkäjuustokakku



Ihastuin ristiäisissä tarjotamaani lohijuustokakkuun niin paljon, että halusin kokeilla toisen makuista suolaista juustokakkua nuoremman tytön synttäreille. Mauksi valikoitui tällä kertaa savuhärkä. Koska suolaisten leipominen on mulle huomattavasti haastavampaa kuin makeiden, ja suolaisistakin onnistun melkein pelkästään vain savulohta sisältävissä herkuissa, kaivauduin netin syövereihin ennen tämän kakun leipomista ja kokosin olemassa olevista ohjeista tämän oman versioni. Mutta mutta, nyt on pakko samantein myöntää, ettei tämä kaikesta salapoliisin työstä huolimatta ollut oman makuni mukainen :( Laitan kuitenkin ohjeen tänne muistiin, jotten ensi kerralla tee samoja virheitä ja osaan tehdä mahdolliset parannukset (ehkä, kenties, luultavasti tai sitten ei..).


Oman mukaan savuhärän määrä oli kovin pieni. Vaikka savuhärästä, kuten savuporostakin irtoaa tosi hyvin makua jo pienissä määrin, niin nyt härän maku vain hukkui kaikkien muiden makujen joukkoon. Myös tuorejuusto oli mielestäni väärän makuista ja se olisi voinut olla vaikka maustamatonta. Tai ainakin jotain muuta, osaksi vaikkapa piparjuuri-tuorejuustoa, kuten savuporon kanssakin. Sitruunasta tuli kakkuun hieman liikaakin happamuutta, varsinkin kun joukossa oli pieniä happamia kuutioituja omenan palasia. Itse pidin omenasta, mutta kaikkien mielestä se ei sopinut tällaiseen suolaiseen kakkuun. Maistamisen loppupuolella heittämäni suolakurkkusalaatti ja pieni sokerilisä sen sijaan auttoivat maussa. Nekin kannattaa toki lisätä vasta maistamisen jälkeen ja oman makuaistin niin vaatiessa. Noin! Siinäpä oli ne muutosajatukset, jotka tekisin seuraavaksi eli alkuperäisohjeesta ei näimmä paljon jäisi jäljelle. Paitsi tuo pohja, se toimi tällaisenaan tosi kivasti :) Tässä siis kakku sellaisena kuin sen tällä kertaa tein.

Savuhärkäjuustokakku

n. 23 cm irtoreunavuoan reunojen sisäpuolella

Pohja:
200  g täysjyväruisleipää
50 g voita sulatettuna
n. 3 rkl maitoa

Täyte:
2 dl vispikermaa
300 g valkosipuli & yrtit -tuorejuustoa
2 liivatelehteä 
2 rkl sitruunamehua
100 g kylmäsavuhärkää hienonnettuna
1 iso tai 1.5 pienempää hapahkoa omenaa pieneksi pilkottuna
1 tl sokeria
n. 1.5 rkl kurkkusalaattia 

Koristeluun:
kirsikkatomaatteja
rucolan lehtiä

Ohje:
Hienonna leipä monitoimikoneessa. Lisää joukkoon sulatettu voi sekä maitoa sen verran, että leivät murut pysyvät hyvin kasassa, kun niitä puristaa nyrkissä. Laita n. 23 cm irtopohjavuoan reunat keskelle tarjoilulautasta. Taputtele leipäseos lautasen pohjalle reunojen sisäpuolelle. Laita jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa joukkoon notkistetut tuorejuustot. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Kuumenna sitruunan mehu mikrossa kuumaksi (n. 15-20 sekunnin ajan). Liuota liivatelehdet sitruunan mehuun. Kaada kerma-tuorejuuston joukkoon liivate ohuena nauhana koko ajan vatkaten. 

Sekoita hienonnettu savuhärän leikkeleet, pienet omenan kuutiot, sokeri sekä maun mukaan kurkkusalaattia kerma-tuorejuuston joukkoon. Tarkista maku. Levitä täyte pohjan päälle ja tasoita. Laita jääkaappiin hyytymään n. 6 tunniksi tai yön yli. Koristele. Nauti.

 Vinkit (lue myös ennen ohjetta oleva teksti):
* Makua pystyy helposti muokkaamaan vaihtamalla tuorejuustoa.

* Savuhärän määrä oli kovin pieni. Sitä olisin kaivannut miltei tuplasti.


2 kommenttia:

  1. Hii, vaikuttaa tosi hyvältä! Itsenäisyyspäiväksi tästä saisi mahtavan "isänmaallisen" esim. savuporoa käyttämällä. Tuo tuorejuusto ei ehkä tosiaan ole paras, mutta vaihtaa tosiaan voi. Pohja vaikuttaa hyvältä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, itsenäisyyspäivänä tätä voisikin kokeilla savuporolla ja jollakin toisella tuorejuustolla :) Pohja toimi tosi kivasti, reilusti leivän makuinen, eikä lainkaan liian rasvainen :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...