keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Tuulihatut

Tulevia juhlia varten halusin harjoitella tuulihattujen tekoa. Testasin netistä löytämääni kahta eri reseptiä ja molemmat toimivat oikein hyvin. Tein tuulihattuja yhteensä 5 annosta. Osa tuli nautittua testitäytteiden kanssa samantein, mutta samalla testasin myös pakastamista. Netistä löytämilläni keskustelupalstoilla osa suositteli pakastamista ja osa kertoi pakastamisen nahistavan tuulihatut. Huomasin, että tuulihattujen rapeus kärsi jo hieman jäähtymisvaiheessa, mutta itse en huomannut sen enempää nahistumista, enkä koostumuksen muuttumista pakastamisen myötä.


Tuulihattuihin voi laittaa sekä suolaisia että makeita täytteitä. Koska tällä kertaa testasin suolaista, laitan tämän suolaisten leivonnaisten osioon. Tällä kertaa en kerennyt kaivaa järkkäriä esille, joten kuvat ovat mitä ovat (pikkupokkarin käyttäminen on minulle hitusen hankalampaa..).

Molemmista taikinoista saa noin 40 keskikokoista tuulihattua. Tykästyin jotenkin enemmän taikina II:een, koska oli ehkä hieman helpommin pursotettavissa kuin I-versio..

Taikina I:
100g voita
2 dl vettä
2 dl vehnäjauhoja
3 munaa

Taikina II:
100g voita
2.5 dl vettä
2.25 dl vehnäjauhoja
3 munaa
0.5 tl leivinjauhetta

Ohje:
Kuumenna rasva ja vesi kattilassa kiehumispisteeseen. Lisää jauhot sekoittaen taikinaa puuhaarukalla. Keitä seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se irtoaa kattilan reunoista. Taikina on tässä vaiheessa sitkeää ja hieman murumaista.


Nosta kattila pois liedeltä ja anna taikinan jäähtyä kunnolla. Alla olevassa kuvassa vasemman puoleiset tuulihatut on esimerkki siitä, miten käy, jos munat vatkaa sekaan tulikuumaan vesi-jauho-rasva-seokseen! Oikealla isot möykyt ovat onnistuneita tuulihattuja.


Lisää munat yksitellen sähkövatkaimella voimakkaasti vatkaten. Lisää seuraava muna vasta, kun edellinen on sekoittunut taikinaan kunnolla! Lisää leivinjauhe viimeisen munan kanssa samaan aikaan. Taikina näyttää munien lisäyksen jälkeen suunnilleen tältä:


Pursota pellille kokkareita. Leivonnaiset kohoavat uunissa kaksinkertaisiksi (alla olevassa kuvassa raa'at ja kypsät tuulihatut).


Paista 200 asteessa keskitasossa n.25 minuuttia (koosta riippuen 20-30 minuuttia). Älä auo uuninluukkua paiston aikana. Jos leivonnaiset eivät paistu kypsiksi, ne lässähtävät.

Täytteiksi testasin kinkku- ja tonnikalatäytettä, joista savukinkkuversio oli selkeä suosikkini:

Savukinkkutäyte:
50 g sipuli--ruohosipuli-Koskenlaskija sulatejuustoa
50 g Aurinkokuivattu tomaatti -tuorejuustoa
100 g ranskankermaa
50 g maustamatonta tuorejuustoa
50 g kylmäsavustettua kinkkua pieneksi pilkottuna
Lämmitä sulatejuustoa mikrossa, kunnes se pehmenee. Sekoita muut aineet sulatejuuston joukkoon.

Tonnikalatäyte:
1/2 tuubia tonnikalapasteijaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
Sekoita tonnikalapasteija ja tuorejuusto keskenään. Täytä tuulihatut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...