Tämä taikina eroaa aiemmin tekemistäni karjalanpiirakoista hieman taikinan ja täytteen suhteen. Tällä kertaa käytin tavallisia ruisjauhoja ruissihtijauhojen sijasta ja lisäsin tämän takia myös hieman vehnäjauhoja taikinaan. Kaulitsemisvaiheessa tarvitsin enemmän jauhoja, kuin ruissihtijauhoja käytettäessä. Annos on hieman edellistä isompi, ja piirakat pienempiä. Tälläkin kertaa taikinaa jäi hieman yli ja tein niistä jälleen näkkäreitä. Paras paistolämpötila olisi n.275-300, mutta oma uunini ei lämpene kuin 250 asteiseksi, joten jouduin tyytymään siihen.
Noin 75-80 kpl.
5 dl ruisjauhoja
2½ dl vehnäjauhoja
3.25 dl vettä
2½ dl vehnäjauhoja
3.25 dl vettä
1.5 tl suolaa
Sekoita jauhot, suola ja vesi keskenään kulhossa. Ota
taikinaklöntti pöydälle ja vaivaa kunnes se on kiinteä kasa.
Puurotäyte:
5 dl puuroriisiä
Puurotäyte:
5 dl puuroriisiä
5 dl vettä
2 l punaista maitoa
2.75 tl suolaa
50 g voita
2 munaa
2 l punaista maitoa
2.75 tl suolaa
50 g voita
2 munaa
Keitetään kuten
kuin tavallinen riisipuuro: Kiehauta vesi ja lisää siihen riisi. Keitä
hissukseen, kunnes vesi on imeytynyt ja lisää sitten maito vähitellen niin,
että puuro kiehuu koko ajan. Keitä hetki, käännä levy pois ja anna hautua
kypsäksi. Terästä voilla ja mausta suolalla. Täytteeseen saa kauniin kiillon lisäämällä
jäähtyneen puuron joukkoon kananmunan tai pari.
Voiteluun:
Voiteluun:
n. 150 g voita + 3 dl maitoa
Ohje:
Ohje:
Kaulitse taikina n.0.3 cm paksuiseksi levyksi ja
ota pienellä (n.3-4 cm) ympyrä-muotilla paloja. Laita taikinapalat jauhotetulle
pöydälle odottamaan tuorekelmun tai puolitetun ison pakastepussin alle ettei
taikina kuivu. Jos pinoat paloja, ripota jauhoja niiden väliin etteivät ne
tartu toisiinsa.
Ajele kakkarat. Älä paina, vaan anna taikinakakkaran pyöriä pulikan alla pyöreäksi ja ohueksi levyksi. Käytä apuna
vähän ruisjauhoja, jottei taikina tartu kiinni alustaan. Lisää keskelle reilu ruokalusikallinen riisitäytettä, ja levitä niin, että reunoille jää
n.1.5cm taittovarat.
Taita molemmat reunat kohti keskustaa. Rypytä peukalolla ja etusormella.
Taita molemmat reunat kohti keskustaa. Rypytä peukalolla ja etusormella.
Paista 250-asteisessa uunissa n.15 minuuttia. Voitele
välittömästi voisulalla tai kasta maito-voi-seokseen. Pane voidellut piirakat
laakeaan astiaan (vaikka uunipellille) limittäin ja peitä voipaperilla ja
leivinliinalla. Anna kuorien pehmetä ja piirakoiden jäähtyä. Nauti sellaisenaan
tai munavoin kanssa.
Tässäkin on taas yksi homma joka tarttisi opetella! Hienoja piirakoita ja kivat vaihekuvat :) Palaan tänne kun sen aika tulee ;) Siskokin näitä tekee, niin hänelle varmasti pääsisi oppiin.
VastaaPoistaKiitos! Kannattaa testata! Ja kun kerran pääset siskollekin oppiin.. :) Tämä oli minullekin vasta toinen kerta, joten olen vielä harjoitteluvaiheessa. Mutta taatusti teen jatkossakin karjalanpiirakat itse, niin hyviä ovat! :)
VastaaPoista