Kesä ei ole kesä ilman jäätelöä. Tässä
on naurattavan helppo ohje jäätelöntekoon ilman jäätelökonetta. Vain vatkaus,
massa pakastimeen ja muutaman tunnin päästä jäätelö on valmis!
Netti on jäätelönteko-ohjeita pullollaan
ja halusinpas minäkin koittaa kuinka helppoa se on. Halusin koittaa ohjetta,
jossa massaa ei tarvitse käydä sekoittamassa pakkasessa. Muistin Nigellan
tehneen tällaista jäätelöä käyttäen kondensoitua maitoa. Netistä löysin
vastaavia ohjeita ja niitä mukaillen tein kaapeista löytyneistä aineista nämä
jäätelöversiot. Jäätelö toki maistuu ilman erillisiä makuaineitakin ihanalta :)
Mokkaisesta tuli ihanan kahvinen (nams!). Minttuversiosta testasin itseasiassa kahta erilaista. Toiseen laitoin piparminttuaromia ja toiseen Kissanminttu-likööriä. Itse pidin hieman enemmän piparminttuaromilla maustetun mausta. Likööristä ei tullut tarpeeksi mintun makua ja alkoholi alkoi helposti maistua liikaa läpi. Toisaalta alkoholi pitää jäätelön pehmeämpänä, joten jäätelöön voisi jatkossa lirauttaa tilkan likööriä ja vahvistaa makua tarvittaessa aromeille. Testaamani hasselpähkinäversio oli liiankin pähkinäinen, joten korjasin määrän suoraan ohjeeseen hieman pienemmäksi. Siinäkin olisin halunnut käyttää pähkinälikööriä, mutta sitä ei sattunut kaapeista löytymään. Kinuskijäätelöstä tuli mmmmmm, ihanan kinuskinen!
Määrästä tulee 4 pientä vuoka (n. 1
l/vuoka), mikäli käyttää vispikermaa. Kuohukermalla määrä n Määrän voi halutessaan puolittaa helposti. Jäätelömassa
kaadetaan vuokiin ja vuoat laitetaan pakastimeen yön yli. Jäätelöitä ei saa sekoittaa
välillä! Nauti seuraavana päivänä (tai kärsimättömänä muutaman tunnin päästä,
kuten minä tein)!
Edit. 27.5.2014.
Perusmassa:
1 litraa vispikermaa tai kuohukermaa
(kuohukermalla tulee vähemmän massaa, mutta se on täyteläisempää)
2 prk (397g) makeutettua kondensoitua
maitoa
2 mm vaniljajauhetta
Ohje:
Vatkaa kerma vaahdoksi. Kaada
kondensoitu maito pikku hiljaa samalla vatkaten. Lisää vaniljajauhe. Jaa seos
neljään kulhoon ja lisää makuaineet.
1.)
Mokka-jäätelö:
Makuaineet:
1 tl Espresso-pikakahvijauhetta purkista
0.5 dl Kahvilikööriä
2 rkl fariinisokeria
Suklaakinuskia (ohje alla)
Suklaakinuski:
1.5 dl kuohukermaa
0.5 dl fariinisokeria
0.5 dl sokeria
50g suklaata (maitosuklaata + tummaa
suklaata)
Ohje:
Aloita tekemällä suklaakinuski. Laita
kerma ja sokerit kattilaan. Keitä seosta parin minuutin ajan. Ota seos pois
liedeltä, anna jäähtyä pari minuuttia ja lisää pilkottu suklaa. Sekoita kunnes
kaikki suklaa on sulanut. Anna jäähtyä.
Liuota espresso-jauhe ja fariinisokeri
kahvilikööriin. Sekoita seos jäätelömassan joukkoon. Kaada vuorotellen vuokaan
jäätelömassaa ja suklaakinuskia. Kaada päälimmäiseksi suklaakinuskia ja
marmoroi pinta.
2.)
Hasselpähkinä-jäätelö:
Makuaineet:
n. 3 mm hasselpähkinäaromia (tai
Hasselpähkinälikööriä maun mukaan)
Suklaakinuskia (ohje alla)
Hasselpähkinärouhetta
Suklaakinuski:
1.5 dl kuohukermaa
0.5 dl fariinisokeria
0.5 dl sokeria
50g suklaata (maitosuklaata + tummaa
suklaata)
Ohje:
Aloita tekemällä suklaakinuski. Laita
kerma ja sokerit kattilaan. Keitä seosta parin minuutin ajan. Ota seos pois
liedeltä, anna jäähtyä pari minuuttia ja lisää pilkottu suklaa. Sekoita kunnes
kaikki suklaa on sulanut. Anna jäähtyä.
Lisää pähkinäaromi jäätelömassaan. Lisää jäätelömassa ja suklaakinuski vuorotellen vuokaan. Ripottele hasselpähkinärouhetta pinnalle.
3.) Minttu-suklaa-jäätelö:
Makuaineet:
120 g after eight-palasia
0.6 dl = 4 rkl kuohukermaa
n.1 mm piparminttuaromia tai 1 dl
Kissanminttulikööriä
1 rkl tummaa kaakaojauhoa
(piparminttuaromin kanssa)
Pilko after Eight mukiin ja lisää kerma. Lämmitä mikrossa varovasti, kunnes suklaa sulaa. Jäähdytä seos. Sekoita likööri jäätelömassaan. Kaada vuorotellen jäätelömassaa ja jäähtynyttä after-eight-suklaaseosta vuokaan. Ripottele päälle halutessasi kaakaojauhetta tai marmoroi pinta after-eight-suklaaseoksella.
4.) Kinuskinen jäätelö:
Kuulostaapa helpolta ja hyvältä, pakko kokeilla!! Kun ei viitsi sitä konetta hankkia kaappeihin pyörimään..
VastaaPoistaHelppoa ja hyvää tosiaan. Tätä on helppo muokata kun makuaineiksi voi heitellä melkein mitä vain :) Ai niin. Jos haluaa käyttää maustamiseen alkoholijuomia, niin pidempi jäädytysaika saattaa tehdä jäätelöstä hileisen. Mulle ainakin kävi näin, vaikka yleensä alkoholin pitäsii pehmentää lopputulosta. Mutta tosiaan tuohon perusmassaa voi lisäillä melkein mitä vain, tai nauttia pelkiltään vaikka kuuman kinuskin kera, nams! :D
PoistaHei! Kiitos kivasta ohjeesta ja vinkeistä! :) Olenkin tehnyt ohjeellasi jo monta kertaa maukasta jäätelöä! Makeanhimo on tullut todella tyydytetyksi! :D Lapsetkin tykkää!
VastaaPoistaMukavaa kevättä!
T. Sanna Villa Elsalla
http://villaelsalla.blogspot.fi/2015/04/sunnuntai-aamuna.html
Kiva, että ohjeesta on ollut iloa teillekin :) Tätä on tullut itsekin kokeiltua vuosien varrella jo ties kuinka monella makuyhdistelmällä, ja kaikki yhtä herkullisia niin omasta kuin lastenkin mielestä. Tuo pohja on tosi hyvä koostumuksensa puolesta, ja siitä saa täyteaineita muokkaamalla oman maun mukaisen. Kiitti Sanna kommentistasti ja oikein mukavaa kevättä myös sinulle ja perheellesi! :)
PoistaHei!
VastaaPoistaItse tehty jäätelö on kyllä niin parasta! :) Minä teen jäätelöä lähes samalla ohjeella, laitan vain massaan myös glukoosisiirappia. Tuo sinun mokkajäätelö-vinkkisi oli kyllä aivan mahtava, kiitos siitä! :) Kahvilikööri-seoksen tilalle tosin keittelin kahvisiirapin, mutta hyvää oli silti. :P Jaoitko muuten tuon yhden suklaakinuski-annoksen noiden kahden eri makuvaihtoehdon (mokkajäätelö ja haselpähkinäjäätelö) kesken, vai teitkö molemmille oman? Mietin vain, kun mun omasta jäätelöstä tuli aika paljon tummempaa kuin sinun jäätelösi näyttäisi olevan, että mulla tais tulla suklaakinuskia tuplamäärä... :)
Ihanaa kesää sinulle, toivotaan, että saadaan loppukesästä oikein lämmin jäätelökesä! :)
Heippa Leenukka! :)
PoistaTotta, omatekoinen jäätelö on niiiin hyvää :P Testailin muuten jonkin aika sitten tuon glukoosisiirapin vaikutusta jäätelöön ja ero oli mielestäni tosi pieni. Kun oikein etsimällä etsi, niin huomasi, että koostumus oli aavituksen pehmeämpi ja vähempi kiteisempi glukoosisiirapilla kuin ilman sitä. Eli ilmankin pärjää :)
Näiden jäätelöiden tekemisestä on jo aikaa, enkä valitettavasti millään muista paljonko suklaakinuskia tein. Muistan vain sen, että tein yhden annoksen suklaakinuskia, jonka jaoin noihin kahteen jäätelöön. Saattaakin hyvin olla, että olen epähuomiossa jättänyt määrät puolittamatta..
No niin, lukasinpas ohjeen vielä uudestaan :) Jäätelön väri tulikin tuosta mokka-kahvi-seoksesta ja suklaakinuskin lisäsin vain raitoina väliin ja päälle. Sekoititko sinä suklaakinuskin suoraan jäätelömassaan? Vai vain raidoiksi jäätelön joukkoon? :) Pääasia tietenkin, että jäätelö maistui :)
Oikein ihanaa kesänjatkoa sinullekin Leenukka! Toivottaan, että aurinkoiset jäätelökelit alkaisivat pian taas uudestaan! :)
Heippa taasen!
VastaaPoistaPitääpä kokeilla tehdä jäätelöä myös ilman glukoosisiirappia, vaikka jo ensi kerralla. Kovasti jo poltteleekin jäätelön teko, kun en ole vähään aikaan tehnyt...
Taisin tehdä niin, että laitoin pakastusastiaan vuorotellen jäätelömassaa ja kinuskia. Lopuksi ihan vähän sekoittelin, jotta saisin massaan marmoriefektiä. Väri taisi tosiaan tulla ennemminkin kahvista, mutta mulla oli tosiaan tuota suklaakinuskiakin niin paljon, että massa näytti ehkä siksikin enimmäkseen tummalta. Mutta joo, herkkua se oli joka tapauksessa - teen kyllä toistekin samaa jäätelöä! :)
Terkuin Leenukka
Heippa taas Leenukka! :) Pahoittelut piitkästä vastaustauosta. Tällä hetkellä on niin paljon kiireitä, että vastaaminen saattaa venahtaa. Keittiöremppaa, pihahommia jne. + rannetulehdus, huoh. No mutta pian ehkä jo rauhoittuu.
PoistaKokeilehan ihmeessä ilmankin glukoosisiirappia. Kun olet tehnyt useasti jo glukoosisiirapilla, huomaat mahdollisen eron (tai sen ettei eroa juurikaan ole) varmaan heti :) Mulla on sama vika jäätelön suhteen, mieli tekisi tehdä koko ajan. Aika mokoma vaan ei riitä kaikkeen kivaan, ja herkulliseen ;)
Voi tosiaan olla että ohjeen määrissä on pieni laskuvirhe. Mutta pääasia, että jäätelöstä tuli siitä huolimatta herkkua. Tai ehkäpä juuri sen takia? ;D
Nyt on niin ihanan lämmintä, että jäätelö maistuis taas. Ihanaa, lämpöistä kesänjatkoa ja jäätelöhetkiä sinulle Leenukka! :
Itse tehnyt aina ohjeella, ilman glukoosia. Pitää varmaan kokeilla joskus myös sen kanssa. Mistä johtuu kun usein jäätelöstä jää suuhun ns. Rasvainen kerros jälkimakuna? Kermana käyttänyt flora vispiä tai vispikermaa, eikä ole päässyt ns.voiksi.
VastaaPoistaOlen muuten joskus huomannut tuon saman rasvantunnun, en kylläkään aina. Johtuiskohan rasvan tunne siitä, että noissa aineissa on kuitenkin aika paljon rasvaa, niin mikäli pääsee kiteytymään jotenkin sopivasti.. Hmm. Enpä osaa sanoa. Varsinkaan kun en itse ole tuota huomannut joka kerta, vaikka olenkin käyttänyt samaa ohjetta.
Poista