tiistai 28. toukokuuta 2013

Pienet karjalanpiirakat

Tein pieniä cocktailpiirakan kokoisia karjalanpiirakoita. Niiden teko ei ole lainkaan niin työlästä ja aikaavievää, kuin olen ennen ajatellut. Tai meneehän riisipuuron keittoon sekä itse piirakoiden rypyttämiseen ja paistamiseen yhteensä ehkä reilu 3 tuntia, mutta kun nekin on jaettu kahdelle eri päivälle, ei urakka enää tunnukaan niin pahalta. Ja näiden tekeminen kannattaa, sillä nämä voittavat kaupan valmiit karjalanpiirakat mennen tullen!!!



Tämä taikina eroaa aiemmin tekemistäni karjalanpiirakoista hieman taikinan ja täytteen suhteen. Tällä kertaa käytin tavallisia ruisjauhoja ruissihtijauhojen sijasta ja lisäsin tämän takia myös hieman vehnäjauhoja taikinaan. Kaulitsemisvaiheessa tarvitsin enemmän jauhoja, kuin ruissihtijauhoja käytettäessä. Annos on hieman edellistä isompi, ja piirakat pienempiä. Tälläkin kertaa taikinaa jäi hieman yli ja tein niistä jälleen näkkäreitä. Paras paistolämpötila olisi n.275-300, mutta oma uunini ei lämpene kuin 250 asteiseksi, joten jouduin tyytymään siihen.

Noin 75-80 kpl.

Taikina: 
5 dl ruisjauhoja
2½ dl vehnäjauhoja
3.25 dl vettä
1.5 tl suolaa

Sekoita jauhot, suola ja vesi keskenään kulhossa. Ota taikinaklöntti pöydälle ja vaivaa kunnes se on kiinteä kasa. 

Puurotäyte:
5 dl puuroriisiä
5 dl vettä
2 l punaista maitoa
2.75 tl suolaa
50 g voita
2 munaa

Keitetään kuten kuin tavallinen riisipuuro: Kiehauta vesi ja lisää siihen riisi. Keitä hissukseen, kunnes vesi on imeytynyt ja lisää sitten maito vähitellen niin, että puuro kiehuu koko ajan. Keitä hetki, käännä levy pois ja anna hautua kypsäksi. Terästä voilla ja mausta suolalla. Täytteeseen saa kauniin kiillon lisäämällä jäähtyneen puuron joukkoon kananmunan tai pari. 

Voiteluun: 
n. 150 g voita + 3 dl maitoa 

Ohje:
Kaulitse taikina n.0.3 cm paksuiseksi levyksi ja ota pienellä (n.3-4 cm) ympyrä-muotilla paloja. Laita taikinapalat jauhotetulle pöydälle odottamaan tuorekelmun tai puolitetun ison pakastepussin alle ettei taikina kuivu. Jos pinoat paloja, ripota jauhoja niiden väliin etteivät ne tartu toisiinsa.




Ajele kakkarat. Älä paina, vaan anna taikinakakkaran pyöriä pulikan alla pyöreäksi ja ohueksi levyksi. Käytä apuna vähän ruisjauhoja, jottei taikina tartu kiinni alustaan. Lisää keskelle reilu ruokalusikallinen riisitäytettä, ja levitä niin, että reunoille jää n.1.5cm taittovarat.



Taita molemmat reunat kohti keskustaa. Rypytä peukalolla ja etusormella.



Paista 250-asteisessa uunissa n.15 minuuttia. Voitele välittömästi voisulalla tai kasta maito-voi-seokseen. Pane voidellut piirakat laakeaan astiaan (vaikka uunipellille) limittäin ja peitä voipaperilla ja leivinliinalla. Anna kuorien pehmetä ja piirakoiden jäähtyä. Nauti sellaisenaan tai munavoin kanssa.

2 kommenttia:

  1. Tässäkin on taas yksi homma joka tarttisi opetella! Hienoja piirakoita ja kivat vaihekuvat :) Palaan tänne kun sen aika tulee ;) Siskokin näitä tekee, niin hänelle varmasti pääsisi oppiin.

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Kannattaa testata! Ja kun kerran pääset siskollekin oppiin.. :) Tämä oli minullekin vasta toinen kerta, joten olen vielä harjoitteluvaiheessa. Mutta taatusti teen jatkossakin karjalanpiirakat itse, niin hyviä ovat! :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...