sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Raparperi- ja punaherukkalikööri

No niin. Nyt uusi yritys. Tämä juttu päätti lähteä aiemmin liikkeelle heti otsikon kirjoittamisen jälkeen ennen kuin olin saanut yhtään tekstiä kirjoitettua.. Mutta tällä kertaa löytyy otsikon lisäksi myös sisältöä :)

Tämän kesän raparperisatsista siis syntyi vielä pari uutta juttua. Tässä niistä toinen. Tämä ei varsinaisesti ole mikään leivontaohje. Halusin kuitenkin laittaa ohjeen tänne, koska aiempi kokemus itsetehdystä punaherukka-likööristä oli todella hyvä. Uskoisin, ettei  raparperiversio voi paljon huonompaakaan olla.. Sen näkee kylläkin vasta lähempänä joulua, sillä likööri vaatii useamman kuukauden kypsyttelyn, jonka aikana maku vain paranee ja syvenee.. Mikäli sitä vielä on vielä jäljellä, sillä pitäähän sitä maistella aina välillä, jotta tietää koska se on valmista ;-)


Yllä kuva tekemästäni punaherukkalikööristä, jota aloin tekemään maaliskuun alussa. Maistelin juuri likööriä reilun kuukauden tauon jälkeen ja maku oli entisestään syventynyt ja tällä hetkellä mielestäni täydellistä! Tähän meni siis aikaa n. 4.5 kk.

Tämä on siis erittäin hyvä joululahjaidea, mutta likööri tosiaan kannattaa laittaa alulle jo nyt. Tänään tein liköörin raparpereista, mutta käytin täysin samaa ohjetta myös punaherukkalikööriin. Valmistusohje tulee tässä:

Aineet:
7.5-9 dl raparperinpaloja (tai niitä punaherukoita)
7.5 dl sokeria
7.5 dl kirkasta viinaa (38%)

Ohje:
Pilko raparperit pieneksi paloiksi. Kaada pullon tai tölkin pohjalle sokeria, päälle suunnilleen saman verran raparpereja ja raparperien päälle vielä saman verran kirkasta. Sulje pullo/tölkki tiiviisti. Ravistele tölkkiä/pulloa muutaman kerran päivässä, kunnes sokeri liukenee. Laita tölkki pimeään paikkaan maustumaan. Ravistele silloin tällöin, kun muistat. Anna seistä vähintään 1 kk, mielellään 3 kk.

Siivilöi raparperin/punaherukan palat pois esim. erittäin tiheän siivilän läpi tai vaikka kahvin suodatuspussin läpi. Pullota ja anna seistä edelleen pimeässä paikassa kuukausi, pari. Maista, tarkista sokerin määrä ja lisää tarvittaessa. Jos lisäät sokeria, ravista pulloa jotta sokeri liukenee ja anna liköörin makustua vähintään viikko ennen nauttimista.


Yllä raparperilikööri heti pian tölkittämisen jälkeen.. Nyt vain jänskätään ja odotetaan millaista tästä tulee :)

6 kommenttia:

  1. Ihania! Sisko tekee paljon likööreitä ja on tehnyt mm. raparperi- ja mansikkalikööriä. Molemmat oli aivan ihania! Vinkki: Me tehtiin raparperilikööristä pieniä napsuja laittamalla shottilasiin likööriä, pieni keko kermavaahtoa ja vaahdon päälle ripaus kanelia, kerralla suuhun ja purskautus, oli sitten hiukkasen ihanaa ;D Mansikkalikööriä juuri maisteltiin ja se on kyllä ihanaa ihan sellaisenaan :)
    Tarttiskohan munkin kokeilla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru ihanasta vinkistä! Kuullostaa todella hyvältä napsulta!

      Olen ajatellutkin koittaa likööriä seuraavaksi mansikoista ja kiva kuulla että sekin on hyvää! :) Niin ja kyykein juuri tänään mustaherukkapensaissa poimimassa viimeisiä marjoja ja suunnittelin samalla tekeväni niistäkin likööriä. Pitäisiköhän pystyttää samantein likööritehdas? :)

      Koita vaan ihmeessä itsekin! On todella helppo ja nopea tehdä. Ainut vaan, että pitää odotella niin kauan tuotoksen valmistumista.. Mutta on se sen arvoista! :)

      Poista
  2. Aivan ihania. Ja upeat kuvat!

    Jenni / murupulla.com

    VastaaPoista
  3. Hei tää olikin superhyvä joululahjaidea, näyttääkin tosi kivalta, kiitos!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vaan! :) Itse olen aina joululahjojen hankinnassa myöhässä, mutta ihanaa kun on jo jotain tulossa!

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...