lauantai 18. huhtikuuta 2015

Suolattu kinuskikastike poltetusta sokerista


Voih, kuinka kinuski voikaan olla näin hyvää!! Tämä kinuski on valmistettu tavallisesta valkoisesta sokerista "polttamalla" se ensin eli keittämällä sokeria kattilassa, kunnes se saa väriä. Maku muuttuu uskomattoman herkulliseksi ja tämä voittaa mielestäni fariinisokeriin tehdyt kinuskit mennen tullen. Pieni ripaus suolaa joukkoon taittaa liiallista makeutta ja tuo kinuskiin samalla ryhtiä ja peräti korostaa sen hieman paahtunutta makua. Siis niin herkullista, että!


Olen käyttänyt tällaista "polttamalla" tehtyä kinuskia monesti aiemminkin. Reilu vuosi sitten tein tahmean taatelikakun päälle tällaisen kinuskikuorrutteen. Voih. Tuota herkullisen kinuskista kakkua syödessä meinasi mennä kielikin mukana. Mihinkäs se kinuski ei sopisi? :) Erästä toista kakku tehdessä ajattelin ottaa hieman vaihekuvia ja samalla muistuttaa tästä herkullisesta kastikkeesta.


Maun lisäksi koostumus on hieman erilainen kuin fariinisokeri-kerma-kinuskilla. Itse olen käyttänyt tätä lähinnä vain jäätelön kastikkeena tai kakun päällä, joihin ei tarvita kovin paksua rakennetta. Tavallisenkin kakun kuorruttamiseen tämä kävisi oikein hyvin, mutta silloin valmista kinuskia kannattaa keittää vielä muutama minuutti kerman lisäämisen jälkeen, jotta lopputuloksesta tulee hieman paksumpi.

Suolattu kinuskikastike poltetusta sokerista

Aineet:
2 dl sokeria
0.5 dl vettä
2 dl kuohukermaa
1 mm suolaa
(halutessa nokare voita)
 
Ohje:
 Mittaa kattilaan sokeri ja vesi.



Lämmitä vettä ja sokeria kattilassa miedolla lämmöllä sekoittamatta, kunnes sokeri sulaa eli kunnes liemi on kirkasta. Tähän kuuluu aikaa noin 5 minuuttia levyn lämpötilasta ja kattilan koosta rippuen. Älä sekoita seosta tässä vaiheessa, sillä silloin sokeri kiteytyy helposti. 


Kun sokeri on kunnolla sulanut, laita levy hieman kuumemmalle ja keitä seosta, kunnes se ruskistuu hieman eli on kauniin pronssinruskea (itselläni tähän meni aikaa n. 8 minuuttia). Älä sekoittele vielä ruskistumista odotellessakaan. Alla olevassa kuvassa sokeri on saanut jo hieman väriä ja muutamassa sekunnissa tämän jälkeen väriä tuli rutkasti lisää. Sokeria kannattaa vahtia melko tarkasti, sillä rusehtuminen tapahtuu todella nopeasti sen jälkeen kun ensimmäiset merkit on näkyvissä.



Nyt voit ottaa lusikan käteen ja laittaa sen kattilaan. Kaada joukkoon pikku hiljaa jatkuvasti sekoittaen kuohukermaa. Kun alat kaatamaan kermaa, seos hieman kuohahtaa, mutta jatka kerman kaatamista samalla sekoittaen.



Jos kaadat liian nopeasti, kinuski voi kokkaroitua, mutta jatka vaan hämmentämistä, kunnes sokeriklöntti liukenee. Jos haluat, voit jättää keittämisen tähän. Kinuski hieman paksenee jäähtyessään, mutta on silti edelleen melko juoksevaa. Jos haluat paksumpaa kinuskia, voit keittää kinuskia hieman pidempään.



Lisää lopuksi vielä suola ja halutessasi nokare voita. Tarjoile kastiketta vaikkapa jäätelön kanssa tai liruttele sitä kakun päälle.

Vinkki:
* Jos et käytä kaikkea kastiketta kerralla, se säilyy jääkaapissa. Kastike jähmettyy hieman kylmetessään. Lämmitä kastike juoksevaksi ennen tarjoamista.

* Kastikkeen voi myös pakastaa. Pakastamisen jälkeen saat kastikkeet nopeasti käyttövalmiiksi lämmittämällä sitä mikrossa vähän aikaa kerrallaan, kunnes se on kokonaan sulanut (ja halutessasi lämmintä).


17 kommenttia:

  1. Tätä on kokeiltava jossain vaiheessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on ihan yliveto kastike, aivan lemppari. On tullut käytettyä jo vaikka mihin. Tuo paahtaminen tuo kinuskiin tosi ihanan maun, ja suola korostaa sitä vielä lisää. Herkkukastike moneen paikkaan :P Eli kannattaa ehdottomasti kokeilla :D

      Poista
  2. Kinuskikastike+jäätelö+marjoja.....ja en muuta pyytäisi jos ei toisen annoksen!!!!! Hyväää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena :) Tosi hyvää oli, meni kaksi annosta samantein ;)

      Poista
  3. Tätä taidan kokeilla! :) Paahtunut sokeri on kyllä hyvän makuinen, joten tämä on varmasti todella herkullista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paahtunut sokeri on kyllä tosi tosi hyvää, ja tämä samaten :) Vähän kuin söisi Daimia, vain suklaa puuttuu ;)

      Poista
    2. Tein eilen Apple Pien kaveriksi ja tämä oli ihan mieletöntä!! Tästä eteenpäin teen kinuskin tällä ohjeella. Kiitos!!

      Poista
    3. Hienoa, ihanaa että maistui Eve! Tämä on kyllä sellaista herkkua että, slurps :P Kiva, että ohjeesta oli iloa :)

      Poista
  4. Passaiskohan tämä tuohon sun kinuskijuustokakkuun kondesoidusta maidosta keitetyn kinuskin tilalle? :)
    -Jenni

    http://suklaapossu.blogspot.fi/2015/04/kinuskijuustokakku-ja-blogin-2.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulin vastaamaan itse kysymykseeni että kyllä maar passaa! Testasin ja vei kyllä kielen mennessään. Keitin kinuskia vaan vähän tymäkämmäksi että pysyisi paremmin myös kakun sisällä leikatessa. Yksinasuvana laitoin testipalan jälkeen kakun pakkaseen että säilyisi pidempään, ja voihan että kun on hyvää tuollaisena jäädykkeenäkin! Pakko käydä jatkuvasti leikkaamassa vielä yksi maistiaispala.. :D
      -Jenni

      Poista
    2. Heippa Jenni :) Olitpas nopea testaaja! Ehdin vasta lukemaan kysymyksesi ja nyt sinulla on jo kakkukin tehtynä ja kokeiltuna :) Onpa kiva kuulla, että tämä suolattu kinuski toimi kakussa hyvin. Ajattelinkin, että kunhan keittelee sen tarpeeksi tymäkäksi, niin pysyy hyvin kakun sisällä. Jos kinuski olisi sattumalta jäänyt liian löysäksi, olisi kakkuun voinut lisätä hieman lisää liivatetta pitämään sen kasassa. Mutta hienoa että kakku maistui, ja maistuu edelleenkin! :) Kinuskijäädykettä, nam ;P Kiitos vielä Jenni kommentistasi, ja kinuskinmakuista loppuviikkoa ;D

      Poista
  5. Olipas älyttömän hyvää, kyllä vastasi odotuksia :) Testattu tuoreiden mansikoiden kanssa ja voi, mihin kaikkeen muuhunkin varmasti sopii ;) Tulee varmasti tehtyä uudestaankin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kun mukava kuulla Vuokko :) Tämä on kyllä niiin hyvää, ja uskon sopii mansikoiden kanssa yhteen varmaan tosi mahtavasti. Ja taatusti on hyvää monessa monessa paikassa, joten eipä muuta kuin keittelemään lisää ;)

      Poista
  6. Ajattelin laittaa juustokakun päälle tätä, huoneenlämpöisenä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti vastaus ehtii vielä. Elikkä kastike kannattaa tosiaan laittaa juustokakun päälle vähintään huoneenlämpöisenä, tai jopa jääkaappikylmänä. Lämpötila vaikuttaa myös levittyvyyteen, sillä huoneenlämpöisenä kastike on juoksevampaa kuin kylmänä.

      Poista
    2. Ehti hyvinkin! :) okei, ehkä siis huoneenlämpöisenä, sillä haluan sen valuvan reunoille. Kiitos vastauksesta! :)

      Poista
    3. Kuullostaa hyvältä :) Herkullista keväänjatkoa Elli!

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...