keskiviikko 12. lokakuuta 2016

"Black Bomb" suklaapiirakka, maidoton ja munaton

 

Törmäsin jokin aika sitten minulle ennestään tuntemattomaan Black Bomb - suklaapiirakkaan Tarun Taikakakut-blogissa. Piirakan erikoisuus on siinä, että se on munaton ja maidoton (sikäli mikäli vaihtaa päällisen voin maidottomaan margariiniin). Piirakka on todella helppo, "yhden kulhon piirakka". Googlettelun tuloksena päädyin myös Makeaahyvää-blogiin, jossa Anu oli tehnyt hyvinkin samankaltaisen piirakan aiemmin. Piirakat olivat niin muhkean ja mehevän näköisiä, että tartuttiin 4-vuotiaan kanssa samantein leivontakulhoon ja alettiin leivontapuuhiin.


Enpä tietenkään malttanut pitää näppejäni erossa reseptistä ja muuttelin sitä hieman. Vehnäjauhoja laitoin puolisen desiä ja sokeria 1 dl vähempi kun taas kaakaojauhetta ja vaniljasokeria humpsahtii hippasen alkuperäisohjetta enempi. Sokerin vähentäminen saattoi vaikuttaa hieman piirakan korkeuteen, mutta 5.5 dl sokeria + päällisen tomusokerit yhdessä piirakassa vain tuntuivat liialliselta.

Piirakka maistui liki tavallisille mokkapaloille. Koostumus oli kuohkea, pehmoinen ja mehevä. Mielestäni todella hyvä munattomaksi ja maidottomaksi piirakaksi. Ja makeutta oli sokerin vähentämisestä huolimatta riittävästi. Ainut mitä jäin kaipaamaan, oli voimakkaampi suklaan/kaakaon maku. Ohjetta pitää siis vielä jossain vaiheessa testailla, seuraavaksi suuremmalla kaakaojauhemäärällä + ehkä joillain muilla pikkumuutoksilla, vaikka tuhoutui se tälläkin kertaa :)



"Black Bomb" suklaapiirakka 

Pellillinen

Pohja:
8 dl vehnäjauhoja 
  4.5 dl sokeria 
1 dl hyvää, tummaa kaakaojauhetta 
1 tl suolaa 
2 tl ruokasoodaa 
1 tl vaniljasokeria 
2 rkl (valkoviini)etikkaa
1.5 dl öljyä 
5.5 dl vettä 

Kuorrute:
50 g sulatettua voita (tai kokonaan maidotonta piirakkaa varten maidotonta rasvaa)
  0.5 dl vahvaa kahvia (TAI 0.5 dl vettä + 2 tl espressopikakahvijauhetta) 
3 rkl hyvää, tummaa kaakaojauhetta 
2 tl vaniljasokeria 
vajaa 250g tomusokeria (vajaa puoli pakettia) 

Ohje:
Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon loput aineet. Sekoita tasaiseksi ja levitä leivinpaperoidulle pellille. Paista 200 asteessa n. 20 minuuttia. Varo paistamasta liikaa.

Kuorrutetta varten sulata voi mikrossa. Sekoita joukkoon kahvi (tai vesi, johon olet sekoittanut esperssopikakahvijauheen), kaakaojauhe, vaniljasokeri ja tomusokeri. Sekoita tasaiseksi. Kaada kuorrute lämpimän piirakan päälle ja levitä se nopeasti. Koristele halutessasi nonparelleilla samantein. Anna jäähtyä jääkaappikylmäksi ennen leikkausta. 


4 kommenttia:

  1. Kiva kun kiinnostuit sinäkin! Eikö ollut hyvää, kun miettii kuitenkin pohjan olevan hieman terveellisempi kun se on leivottu öljyyn eikä voihin?? Itse tykkäsin tästä tosi paljon! Minua ei haitannut pohjan pieni mauttomuus, kun piirakka oli muuten niin pehmoinen ja tahmea ;D
    Mä tein tätä viime viikonloppuna taas, pienillä lisäyksillä ja mietin laitanko postauksen siitä... katsotaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli täys mahdottomuus olla kiinnostumatta tästä! ;D Yllätyin tuosta pohjan koostumuksesta totaalisesti, se oli niin mielettömän pehmoinen ja tosiaan myös jonkin verran tahmea. Ja taisin olla meillä se ainut ketä hieman mietitytti tuo pohjan lievä mauttomuus, muita se ei haitannut, vaan palat upposivat helposti parempiin suihin. Mutta enpä mä silti malttanut pitää näppejäni erossa ohjeesta ja kokeilinkin sitä jo hieman muokaten. Siitä lisää sitten myöhemmin ;) Ja postaa vain ihmeessä oma versiosi, tulen mielelläni katsomaan mitä lisäyksi keksit tehdä. Kiitos vielä hyvästä vinkistä Taru! :)

      Poista
  2. Moi! Mä olen jo monta vuotta tehnyt tätä piirakkaa kun siirryn munattomaan ruokavalioon (joskus löytänyt jostain blogista). Olen tehnyt tällä ohjeella myös irtopohjavuoassa mutakakkua (olen lisännyt pohjaan sulatettua suklaata, tai rouhetta), juustokakun pohjia jne. Myös annoskulhoissa on tullut melkein vastaavaa kuin suklaafondant, kun jättää keskiosan hivenen raaaksi :) Tämä on tosi hyvä ohje!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Ja kiitos ihanista vinkeistäsi taikinan suhteen! Tämä on siis erittäin helposti muokattavissa erilaisiin tilanteisiin, ja toimii varmaan tosi kivasti mutakakkuna ja fondanttina. Nams!

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...