sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Itse tehty appelsiini-daim





Daim on yksi lempparikarkeistani ja onneksi sitä on helppo tehdä myös itse! Olen kokeillut perusDaimia  ja myös piparminttuöljyllä maistettua minttuDaimia. Molemmat aivan mielettömän hyviä! Melkein jopa parempia kuin kaupan vastaavat :) Huomasin jo jokin aika sitten kaupassa appelsiinin makuisen Daimin ja pakkohan sitä oli päästä maistamaan. Se oli sen verran hyvää, että nyt tytön synttäreiden lähestyessä päätin kokeilla vastaavanlaista itsekin.

Olen tätä ennen tehnyt nämä herkut liki samalla ohjeella, joten päätin nyt kokeilla jotain uutta. Suunnitelmani oli itse asiassa samalla testailla sitä, kuinka rapeaa saan Daimista. Koska käytössäni ei ollut lämpömittaria, piti keitettävän massan olla vaaleaa, jotta siitä näkisi hyvin tummumisen ennen kuin massa kärvähtäisi kokonaan. Tämän takia vaihdoin tumman siirapin vaaleaan ja jätin kaakaojauheen kokonaan pois. Keittelin seosta miedolla lämmöllä, kunnes se alkoi irrota kattilan reunoilta. Testailin tässä vaiheessa seoksen rapeutta tiputtamalla sitä hieman kylmään veteen. Tippa jämähti, mutta oli vielä sitkeää. Keittelin seosta vielä lisää, kunnes se alkoi tummua ja oli kauniin pronssisen värinen. Taas tippa kylmään veteen, ja tällä kertaa se jämähti kovaksi ja rapeaksi. Massa oli valmis kaulittavaksi. Kaulitsemisessa sitten saikin olla ripeä, sillä seos jämähti todella nopsaan. Vähän se jäi paksummaksi mitä halusin, mutta se oli sen verran rapea, että hyvin pystyi pureskelemaan :)


Ehkä tuo tummaa siirappia ja kaakaojauhetta sisältävä versio on hieman enemmän makuuni, se kun on niiiin lähellä oikeaa Daimia. Vaikka hyviä olivat toki nämäkin! Tämän vaalean version tummumisen seuraaminen oli kuitenkin sen verran helpompaa kuin tuon tummemman, että ajattelin ensi kerralla kokeilla maustaa massan vielä kaakaojauheella heti keittämisen jälkeen. Josko sitten oltaisiin vieläkin lähempänä täydellisyyttä :)


Itsetehty appelsiinidaim

n. 25 x 30 cm levy

Aineet:
100 g voita
1 dl vaaleaa siirappia
2 dl sokeria
2 dl mantelijauhetta
n. 40-50 tippaa (reilu 0.25 tl) appelsiiniöljyä
2 mm suolaa
200g maitosuklaata sulatettuna 
 
Ohje:
Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää sekaan siirappi, sokeri, mantelijauhe ja appelsiiniöljy.
Keitä seosta miedolla lämmöllä n. 20-25 min. koko ajan sekoittaen. Massa on valmista kun se irtoaa kattilan pohjalta massaa sekoitellessa, ja kun se on saanut kauniin pronssisen värin. Sekoita lopuksi joukkoon vielä suola.

Kaada seos leivinpaperille. Aseta toinen leivinpaperi massan päälle ja kauli samantein ohueksi, n. 25 x 35 cm levyksi. Anna jäähtyä ja kovettua. Kun massa on kovettunut kunnolla, sulata maitosuklaa varovasti mikrossa välillä sekoitellen, ja levitä suklaa levyn pinnalle. Voit halutessasi vetää suklaaseen urat haarukalla tai kakkuraapalla.. Anna levyn kovettua muutama tunti. Taittele paloiksi.
Vinkki:
* Mitä kauemmin keität krokanttimassaa, sitä rapeampaa siitä tulee! Varo vain polttamasta sitä.

* Voit testata rapeuden tiputtamalla tipan massaa kylmään veteen ja maistamalla miten se rapsahtaa tai venyy suussa :)

* Voit myös temperoida suklaan ennen levittämistä. 

4 kommenttia:

  1. Ai että! Daimin suurena ystävänä <3 ihanan näköisiä! Nam! Ja upeat kuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En viitsi yleensä edes ostaa Daimia kaupasta, sillä se katoaa aina niiiin nopsaan ;) Vaikka sitä on kyllä näimmä mahdottoman helppo tehdä itsekin :P Kiitos Annis ihanista sanoista! :D

      Poista
  2. Täällä kanssa yksi Daimin rakastaja <3
    Varmaan täytyisi itsekin kokeilla tehdä eikä vaan ostaa kaupasta.
    Herkulliset kuvat :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse tehden saa vähintään yhtä hyviä kuin kaupankin versiot, joidenkin maistelijoiden mielestä jopa parempaa. Joten kannattaa ihmeessä kokeilla :) Kiitos Katri :D

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...