tiistai 4. lokakuuta 2016

Tiramisukakku


Tytön synttäreitä vietettiin miehen virallisena syntymäpäivänä. Halusin tehdä tytön Frozen-kakun lisäksi myös miehelle pienen kakun yllätyksenä. Tiramisu on miehen suurinta herkkua, joten kakusta tulikin sen makuinen. Otin kakkuun mallia viimekertaisesta Tiramisukakusta pienentämällä ohjetta, ja samalla vähentäen sokerin määrää. Ihan yllätykseksi asti tästä ei ollut, sillä kakku paljastui jo kakuntekohetkellä.

Kokoaminen on hyvä tehdä jo ainakin pari päivää ennen kakun korkkaamista, sillä näin maut ehtivät tasoittua ja kakun koostumus tiivistyy ja kosteutuu ja maku tulee entistä herkullisemmaksi. Nyt lusikoimme kakkua naamaamme jo seuraavana päivänä kakun täyttämisestä, ja jäin (/jäimme) kaipaamaan tiramisulle luontaista mokkaista makua ja hmmm, "sitä jotain". Seuraavana päivänä ongelma oli ratkennut ja jäljelle jääneet palat olivat niin vietävän hyviä!


Pakkomielteeni ohjeen muuttamiseen näyttäytyi taas. Vaikka tämä oli parin päivän kuluttua miltei(?) täydellistä, niin täydellisempää siitä saisi luullakseni niin, että laittaisi enemmän mascarponevaahtoa suhteessa kakkupohjaan, vähän kuin Maailman parhaassa tiramisussakin. Mutta mutta, pysyisiköhän kakku sitten enää kasassa näin nätisti...? Ainakaan ilman liivatetta.. Voi vitsi, nyt tekisi mieli testata sitä samantein ja ottaa aimoannokset lisää tätä ihanuutta!

Tiramisukakku

n. 22 x 25 cm

Pohja (2 kääretorttupohjaa):
  8 munaa
  3.25 dl sokeria
  3 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
  2 tl leivinjauhetta 

Kostutus (kaikki ei välttämättä mene, riippuu pohjien kosteudesta):
  2.75 dl vettä 
  2 rkl espresso-pikakahvijauhetta
3 rkl sokeria
  3 rkl mantelilikööriä

Täyte:
  8 munaa
  3.5 dl sokeria
  625 g (=2.5 pkt) mascarponea 

Koristeluun:
tummaa kaakaojauhetta 
tummaa (50%) suklaata rouhittuna

Ohje:
Tee ensin kääretorttupohjat.  Vatkaa munat ja sokeri paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot keskenään ja siivilöi varovasti käännellen muna-sokerivaahdon joukkoon. Kaada taikina kahdelle syvälle leivinpaperoidulle uunipellille. Paista taikinaa 225 asteessa n. 9-10 minuuttia, kunnes pinta saa hieman väriä.

Tee täyte. Sekoita veden joukkoon espresso-pikakahvijauhe (purkista) tai keitä normaalia vahvempi kahvi. Lisää kahviin 3 rkl sokeria. Anna tarvittaessa jäähtyä. Lisää mantelilikööriä. Jätä odottamaan kakun kokoamista.

Erottele valkuaiset ja keltuaiset toisistaan. Vatkaa puolet sokerista (1.75 dl) ja keltuaiset keskenään kunnolla miltei valkoiseksi vaahdoksi. Lisää mascarpone ja vatkaa voimakkaasti vielä n. 1-2 minuuttia. Vatkaa toisessa kulhossa valkuaisia vaahdoksi. Lisää joukkoon loput sokerit (1.75 dl) pienissä erin ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Yhdistä mascarpone/keltuaisvaahto ja valkuaisvaahto keskenään varovasti nostellen.

Kokoaminen kannattaa tehdä reunavuokaa käyttäen. Leikkaa kääretorttupohjista reunavuokaan sopivan kokoiset palat (neljä n. 22 x 25 cm kokoista palaa. Kahdesta palasta tulee kokonaiset, yhden pohjapalan voit koota ylimääräisistä reunapaloista). Nosta yksi pohja tarjoilulautaselle reunavuoan reunojen sisäpuolelle. Kostuta pohja hyvin kahvi-likööriseoksella.

Kaada pohjan päälle mascarpone-munavaahdosta noin neljännes. Laita tämän jälkeen toinen pohjapala vaahdon päälle ja kostuta (ja jatka laittamalla vuorotellen vaahtoa, pohjaa, kostutuslientä ja vaahtoa ja..). Päällimmäiseksi tulee kerros vaahtoa.

Laita jääkaappiin vähintään seuraavaan päivään. Siivilöi päälle vielä tummaa kaakaojauhetta ennen tarjoilua ja ripottele päälle rouhittua tummaa suklaata

Vinkki: 
* Kakku vaatii vähintään yhden päivän vetäytymisen, mutta parhaimmillaan se on vasta 2-3 päivää täyttämisestä.

*Jos et omista kahta peltiä, voit paistaa taikinan myös kahdessa erässä yhdellä pellillä: Kaada ensin puolet taikinasta leivinpaperoidulle pellille ja paista se. Jäähdytä pelti kylmässä vedessä ja jatka samalla tavalla taikinan toisen osan kanssa.

* Jos tekee koko pohjataikinan (8 munasta) yhdellä kertaa, taikinaa tulee todella paljon. Jos pelkää, että kulhojen tilavuus tai vatkaimen teho riitä, taikinamassa kannattaa tehdä kahdessa osassa.

* Kosteus siirtyy alaspäin, joten alin pohja kannattaa kostuttaa vain kevyesti ja ylin eniten. Itse käytin tämän kakun alimman pohjan kostutukseen n. 0.5 dl, toisen 0.75 dl, kolmannen 1 dl ja päällimmäiseen pohjaan 1.25 dl kostutusliemestä

 

4 kommenttia:

  1. Tiramisukin on minulla jäänyt kokeilematta.. Kun millään ei kaikkia ihania ohjeita ehdi testaamaan.. Kuulostaapa hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama vika täällä, testattavia ohjeita on aivan liikaa! ;) Mutta kannattaa ehdottomasti kokeilla tiramisuakin joskus, se on niin taivaallista!
      Vinkki: jos innostut, niin täältä löytyy yksi vaihtoehto tiramisuksi https://suklaapossu.blogspot.fi/2013/09/maailman-paras-tiramisu.html Siinä on mielettömän pehmoinen mascarponevaahto, ja kokonaisuus on ihan sairaan hyvä :P

      Poista
  2. Voi miten herkullisen näköistä. Tiramisu on ehdoton lempparini ja on pitänyt jo pitkään kokeilla tehdä Tiramisukakku. Tämä menee kokeiluun ehdottomasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anna :) Tiramisu on kyllä ihan mahdottoman hyvää. En edes tykkää kahvista, mutta tiramisuun se sopii kuin nenä päähän, ja moniin muihinkin leivonnaisiin ;) Kannattaa muuten käyttää italialaista mascarponea. Tuttuni oli joskus leiponut jonkun muun maalaisella, ja tuo mascarponevaahto oli löystynyt. Italialaisella tulee ihanan pehmoinen, sellainen pumpulimainen mascarponevaahto, nams!

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...