tiistai 11. maaliskuuta 2014

Heinäsirkkapiirakka

Näin joskus viime vuoden puolella Pullahiiren sivuilla Heinäsirkkapiirakan, jonka täytteen hyydyttämisessä käytettiin vaahtokarkkeja. Tuo kiinnosti sen verran, että plarasin hieman enemmän ohjeita läpi ja tein testimielessä vastaavanlaisen piirakan. Lopputuloksena miedosti minttuinen piirakka, jossa erittäin pehmeä ja silkkisen sileä, vaahtomainen täyte.


Oman piirakan ulkonäkö on todella huono verrattuna Pullahiiren herkkupiirakkaan, mutta en jaksanut kiinnittää tällä kertaa koristeluun sen enempää huomiota.


Koska kaapista löytyi kakun tekohetkellä ainoastaan Kissanminttu-likööriä, käytin sitä, vaikka se onkin melko paljon minttulikööriä miedompaa. Liköörin lisäksi laitoinkin piparminttuaromia, mutta mintun maku jäi silti vaisuksi. Pohja oli melko suklainen, joten täytteen maku jäi hieman senkin varjoon. Lisäksi alun perin mun piti laittaa piirakkaan vaahtokarkkeja 200g, mutta sain käsiini vain 150 g vaahtokarkkipussin. Käytän normaalistikin täytteisiin mahdollisimman vähän liivatetta, joten halusin testata, mihin tuo määrä riittää. Koostumus kuitenkin jäi melko höttöiseksi, ja kakku pysyi juuri ja juuri kasassa. Muokkailin käyttämääni ohjetta merkkaamalla ohjeeseen tuon suuremman määrän vaahtokarkkeja.

Vaikka löysin paljon kritisoitavaa, niin piirakkaa maistamaan päässeet kuitenkin pitivät sen mausta ja ihanan ilmavasta rakenteesta. Ilmavaa se olikin ja oikein pehmoista.

Heinäsirkkapiirakka

n. 23 cm irtopohjavuokaan

Pohja:
175 g digestive-keksejä
3 rkl kaakaojauhetta
3 rkl sokeria
50 g tummaa suklaata
75 g voita

Täyte:
200 g valkoisia vaahtokarkkeja
1 dl maitoa
1 dl Kissanminttulikööriä
1 tl piparminttuaromia
5 dl vispikermaa
Vihreää pastaväriä

Ohje:
Murskaa digestivet ja hienonna suklaa hienoksi rouheeksi. Sekoita keskenään ja lisää joukkoon myös kaakaojauhe, sokeri sekä sulatettu voi. Painele kevyesti voidellun n. 23 cm irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Laita jääkaappiin jähmettymään.

Tee täyte laittamalla pieneksi pilkotut vaahtokarkit, maito ja likööri kattilaan, Lämmitä seosta, kunnes vaahtokarkit sulavat. Lisää piparminttuaromi sekä pastaväriä. Väriä saa laittaa tässä vaiheessa niin paljon, että seos on kunnolla vihreä, sillä joukkoon lisättävä kermavaahto laimentaa väriä. Anna seoksen jäähtyä, mutta älä jähmettyä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää jäähtynyt vaahtokarkkiseos kerman joukkoon. Kaada pohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi. Koristele halutessasi vaikka suklaalastuilla ja kermavaahdolla.

Vinkki:
* Voit käyttää Kissanminttu-liköörin sijasta vihreää minttulikööriä, jossa on voimakkaampi mintun maku. Tällöin voit jättää piirakasta piparminttuaromin pois.
* Pohjan voi tehdä myös murskatuista dominoista tai suklaakekseistä.



12 kommenttia:

  1. Voi miten ihanan näköinen! Olen kuolannut Pullahiiren sivuilla tuota Heinäsirkkapiirakkaa useaan kertaan ja sitä olisi kyllä kiva kokeilla. Sun kakku aivan yhtä kaunis, muuta eroa ei taida olla kuin, että sulta puuttuu pursotukset. Kiinnostaa tuo koostumus joka tulee vaahtokarkkeja käyttämällä. Tämä on varmasti myös aivan taivaallisen hyvää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Taru :) Taisin olla taas liian kriittinen omia leipomuksia kohtaan.. Tuo koostumus oli tosiaan ihana pumpulinpehmeä. Piirakka katosi nopeasti, joten aikas hyvääkin oli :) Ensi kerralla tosin käytän hankkimaani "oikeaa" minttulikööriä, niin saan piirakasta vieläkin minttuisemman ja raikkaamman. Tämä vaahtokarkkimousse sopii varmaan hyvin muihinkin piirakoihin, varsinkin sellaisiin joihin kaivataan erityisen ihanaa moussemaista koostumusta.

      Poista
  2. Näyttää kyllä aivan ihanalta! Vaahtokarkkien käyttäminen hyydyttämiseen on mulle täysin uusi juttu, joten tätä voisi kyllä kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anu :) Kannattaa ihmeessä kokeilla, oli aika kivantuntuinen koostumus :)

      Poista
  3. Vaahtokarkeilla hyydyttäminen kuulostaa jännältä, täytyy kokeilla jossain vaiheessa, kiitos vinkistä! Ja pidän sinun kakun yksinkertaisesta koristelusta. Ja kuvatkin ovat ihanan herkullisia! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta kommentista =) Koitapas ihmeessä joskus vaahtokarkkeja hyydyttytämiseen. Vaahtokarkithan ovat oikeastaan liivatemassaa, mutta koostumus tuli jotenkin paljon höttöisemmäksi ja ilmavammaksi kuin jos olisi käyttänyt pelkkää liivatetta. Tai niin ainakin pienessä päässäni kuvittelen.

      Poista
  4. Ja höpönlöpön, niin herkullisen ja suussasulavan näköinen ettei mitään järkeä! Joskus yksinkertainen on parasta :)

    Itsekin bongasin silloin taannoin Pullahiireltä kyseisen heinäsirkkapiirakka-reseptin mutta vielä valitettavasti odottaa kokeilua. Noh, onhan tässä keväällä tulossa juhlapäiviä suunnilleen ovista ja ikkunoista joten puute korjaantunee pian ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Siru :) Nuo lähestyvät juhlapäivät on aina kivoja, kun silloin saa aina testailla paljon kaikkea uutta hyvällä omallatunnolla :)

      Poista
  5. Mä olen tehnyt muutamia kertoja heinäsirkkapiirakan, se on aivan ihanaa! Vähän erilaisilla ohjeilla vaan. Tuo sinun piirakkasi on kyllä paljon hienomman näköinen =). Koska mä en käytä minttulikööriä, niin vastaavasti teen pohjan minttudominoista ja minttu-krokanttisuklaasta ja käytän vielä piparminttuaromiakin. Yksi ihan parhaista piirakoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuon sun versiosi kuullostaa aivan mielettömän hyvältä!! Minttua reilusti ja aivan ihanaa minttu-kokanttisuklaatakin mukana, nams!

      Poista
  6. Voi että miten tuo palanen on niin älyttömän houkuttelevan näköinen, maistuisi! Täytyykin napata ohje talteen! Hauska nimi tällä herkulla ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kirsi :) Tuo nimi jää kyllä tosi helposti mieleen. Se taitaa tulla samannimisestä drinkistä, johon käytetään kaakaolikööriä ja minttulikööriä. Piirakkaohjeista liikkuu kuitenkin monia erilaisia versioita ja osassa tuo täytteen kaakaolikööri on korvattu suklaapohjalla. Piirakasta, kuten alkuperäisestä drinksustakin löytyy joka tapauksessa minttua ja suklaata. En huomannutkaan avata piirakan tarinaa tuossa tekstissä sen enempää, mutta tässäpä sitä sitten tuli :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...