Tuo kuva on pienoinen "huijauskuva" sillä ohjeessa mainitsemillani määrillä piirakasta ei tule aivan tuon näköinen (vaan peräti kauniimpi ;) ). Testailin nimittäin piirakkaa pariinkin otteeseen ennen lopullista tulosta, mutta en ehtinyt ottamaan lopullisesta versiosta kuvaa ennen kuin piirakka oli kadonnut.. Tästä saa kuitenkin osviittaa ulkonäöstä.
Pohja on tosi maukas ja sopii muihinkin piirakoihin. Tosin laitan tässä samalla pari vinkkiä tuohon pohjan tekoon. Tein tuon saman pohjan monta kertaa hakiessani oikeita mittasuhteita täytteelle. Aiemmilla kerroilla pohja on tullut ihanan rapeaksi, mutta kun vihdoin sain täytteen maut kohdilleen, meni pohja plörinäksi. Aiemmilla kerroilla laitoin täytteen pohjan päälle samantein esipaiston jälkeen ja paistaminen sai jatkua keskeytyksettä. Nyt viimeisellä kerralla esipaistettu pohja ehti jäähtymään täysin, ennen kuin ehdin lapsen vahtipuuhista piirakan täyttämiseen, ja pohja jäi tämän takia liian veteläksi. Pohja kannattaa siis esipaistaa kunnolla ja piirakka täyttää mielellään pohjan vielä ollessa kuuma. Toinen keino on paistaa pohja oikein, oikein kunnolla kypsäksi ennen täyttämistä. Mutta täyte on hyvä ja pohjakin on herkullista (kunhan sen vain paistaa hyvin).Tämän pohjan sijasta voi käyttää toki vaikka kaupan valmiita piirakkapohjia, mutta maku ei ole silloin samaa luokkaa. Suosittelen ainakin testaamaan.
Päärynä-vuohenjuustopiirakka
n. 13 x 35 cm vuokaan
Pohja:
100 g kylmää voita
100 g punaleima emmentaljuustoa raastettuna
1.75 dl Graham-täysjyväjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
0.5 tl suolaa
1 rkl vettä
Täyte:
n. 300 g vuohenjuustoa
2 isoa kypsää päärynää
2 isoa kypsää päärynää
100 g ranskankermaa
1 dl ruokakermaa
1 muna
n. 1.5 tl kuivattua timjamia
vajaa 0.5 tl (maun mukaan) suolaa
mustapippurian. 1 rkl hunaja
Ohje:
Tee
pohja. Sekoita jauhot, kaurahiutaleet ja suola keskenään. Pilko
joukkoon voi ja nypi seos murumaiseksi. Sekoita joukkoon juustoraaste ja
lopuksi vesi nopeasti sekoittaen. Kaulitse taikinapallo jauhoja apuna
käyttäen hieman vuokaa suuremmaksi. Nosta taikinalevy kevyesti voidellun
irtopohjavuoan päälle ja painele kevyesti pohjalle ja reunoille.
Tasaa reunat. Aloita täytteen teko ennen kuin alat paistaa piirakkaa. Kun täyte on miltei valmis, esipaista pohjaa 200 asteessa n. 8-10 minuuttia.
Täytteen teko: Leikkaa vuohenjuusto kiekoiksi. Kuori päärynät, halkaise kahtia ja poista siemenkota. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Sekoita ranskankerma, ruokakerma, muna, timjami, suola ja pippuri keskenään. Maista ja lisää mausteita halutessasi. Laita päärynän viipaleet ja vuohenjuuston palat esipaistetun, kuuman pohjan päälle. Liruttele hunajaa vuohenjuustopalojen päälle. Kaada lopuksi liemi päälle. Jatka paistamista n. 30 minuuttia, kunnes piirakka on kauniin värinen ja täyte hyytynyt. Anna piirakan jäähtyä ennen nauttimista.
Täytteen teko: Leikkaa vuohenjuusto kiekoiksi. Kuori päärynät, halkaise kahtia ja poista siemenkota. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Sekoita ranskankerma, ruokakerma, muna, timjami, suola ja pippuri keskenään. Maista ja lisää mausteita halutessasi. Laita päärynän viipaleet ja vuohenjuuston palat esipaistetun, kuuman pohjan päälle. Liruttele hunajaa vuohenjuustopalojen päälle. Kaada lopuksi liemi päälle. Jatka paistamista n. 30 minuuttia, kunnes piirakka on kauniin värinen ja täyte hyytynyt. Anna piirakan jäähtyä ennen nauttimista.
Vinkki:
* Taikina valuu esipaiston aikana hieman reunoilta alaspäin. Jos haluaa reunojen pysyä korkeina, kannattaa vuokaan laittaa taikinan päälle leivinpaperin ja leivinpaperin päälle painoiksi esim. kuivia herneitä tms.
* Vuohenjuustoissa on eroja. Kaupan vuohenjuustovalikoima on laaja ja mikäli et pidä jostain merkistä, kannattaa ihmeessä kokeilla erilaisia. Jotkin merkit ovat maultaan ja koostumukseltaan fetajuustomaisempia ja "raikkaampia" (=happamampia). Jotkut kuorelliset, pötköissä myytävät ovat helposti kermaisempia ja voimakkaamman ja hieman "tunkkaisemman" makuisia.
Onpa kerrassaan ihanannäköinen piiras! ^^ Heti tässä alkoikin jo vähän vuohenjuustoa kaipailemaan! Se ja päärynän liitto on toimiva ja herkullinen. Timjamikin vielä täydentää ihanasti makukombinaation. Kokeilulistalle! :D
VastaaPoistaKiitos Drägonflai :) Vuohenjuusto on tosi hyvää ja toimii loistavasti makeiden juttujen kanssa. Kannattaa ehdottomasti kokeilla :)
PoistaTämä kuulostaa ja näyttää niin herkulliselta, että tätä täytyy kokeilla heti viikonloppuna :) t. Hanna, vuohenjuuston suuri ystävä
VastaaPoistaTykkäsin tästä tosi paljon, ja sain kuulla paljon kehuja muiltakin maistaneilta. Vuohenjuustosta tosin ei voi kovin helpolla saada mitään huonoa aikaiseksi ;) Suosittelen siis ehdottomasti testaamaan! Tuletkos taas kertomaan mitä pidit :)
PoistaHerkullistahan siitä tuli :) vaikka vähän oikaisinkin käyttämällä valmista piirakkapohjaa. Eipä piirakka kauaa ehtinyt iltapalapöydässä olla. Kiitos hyvästä reseptistä!
PoistaKiva, kun tulit kertomaan lopputuloksen ja onpas tosi mukava kuulla, että piirakka maistui myös teille. Myös kaupan piirakkapohjalla tämä on ollut taatusti maukasta. Ole hyvä vaan :D Tämä onkin eräs kannustavimmista syistä minkä takia tykkään pitää blogia. On tosi mahtavaa jakaa ohjeita muiden kanssa ja vielä hienompaa tietää, että näistä ohjeista saavat muutkin iloa sekä herkkua pöytään :)
PoistaHyvältä näyttää! Tätä täytyy ehdottomasti kokeilla.
VastaaPoistaKiitos :) Ja hyvää olikin! Koitappas ihmeessä! :)
PoistaKuulostaa ihanalta ja sopivan erikoiselta makuyhdistelmältä, mietin että tuohan sopisi vaikka joulupöytään :) Olisiko ehdotuksia mahdollisista muista mauista, joita piirakkaan voisi noiden päärynän ja vuohenjuuston kaveriksi lisätä?
VastaaPoistaHmm. Vuohenjuusto ja päärynä ovat jo itsessään sen verran maukas pari, etten ehkä lisäisi suoraan piirakkaan mitään enempää. Mutta tarjoiluun sopisi taatusti tosi hyvin rucola. Niitä suht reippaasti piirakan päälla je vielä pieni loraus hunajaa, nams! Ihanaa joulunodotusta ja maukkaita leivontahetkiä! :D
Poista