maanantai 3. maaliskuuta 2014

Manteliboston ja korvapuusteja

Viikonloppuna laskiaispullien lisäksi tuli tehtyä muitakin pullia. Tein esimerkiksi nämä elämäni ensimmäiset korvapuustit sekä bostonkakun mantelitäytteellä. Kyllä oli hyviä!


Ulkonäössä on vielä hieman parantamisen varaa. Korvapuusteista peräti yksi onnistui mielestäni todella hyvin ja pääsikin näihin kuviin etualalle. Muut olivat enemmän tai vähemmän kallellaan ja osa täysin kyljellään uunista tullessaan. Eipä se makuun vaikuttanut, vaan pullat loppuivat lautaselta hetkessä. Tuo alla oleva manteliboston ei ole kauneimmasta päästä, mutta maku sitäkin parempi. Eikä ihme, kun katsoo rasvan ja sokerin määrää. Mutta harvoinpa tällaisilla tulee herkuteltua. nams!


Taikina oli hieman erilainen kuin tekemissäni laskiaispullissa. Yleensä teen pullataikinan lisämällä rasva vasta alustamisen loppupuolella, mutta tähän taikinaan rasvan lisätään jo alussa. Pullista tuli oikein meheviä ja pehmeitä, vaikka jauhoja taisi mennä hieman enemmän kuin olisi ollut tarpeen ja taikinaakin vaivattua hieman liikaa. Käytin nimittäin taikinan tekoon yleiskonetta, ja pullataikinan teko sen kanssa on vielä harjoitusvaiheessa.. Laitoin jauhoja taikinaan 14 dl, mutta uskoisin pienemmänkin määrän riittävän, niin laitoin ohjeeseen tuon 13-14.

  
Manteliboston ja korvapuusteja

n. 11 kpl korvapuustia ja pieni bostonkakku

Taikina:
4 dl maitoa
1.5 rkl kardemummaa
50 g hiivaa
200 g voita huoneenlämpöisinä palasina
  2 dl sokeria
1.5 tl suolaa
1 muna
n. 13-14 dl jauhoja

Korvapuusteihin:
sulaa rasvaa
kanelia
sokeria

Manteli-vanilja-täyte:
3 rkl sulaa rasvaa
0.5 dl sokeria
muutama rouhaisu vaniljamyllystä tai n. 2 tl vaniljasokeria
0.75 dl mantelijauhetta

Ohje:
Mittaa maito ja kardemumma kattilaan. Lämmitä kädenlämpöiseksi. Murustele joukkoon hiiva ja sekoittele kunnes hiiva liukenee. Lisää pehmeä, kuutioitu voi, sokeri, suola ja muna. Lisää jauhoja vähitellen samalla taikinaa alustaen, kunnes se irtoaa kulhon reunoilta. Laita lämpimään paikkaan kohoamaan kaksikertaiseksi. Jaa kohonnut taikina kahteen osaan.

Korvapuustit: Kaulitse toinen puoli suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Sivele päälle rasvaa ja ripottele sokeria ja kanelia maun mukaan. Kääri tiukahkolle rullalle. Leikkaa vinottain palasia. Paina palojen keskeltä korvapuustin muotoiseksi. Anna kohota lämpimässä paikassa n. 30-60 minuuttia.

Manteli-vanilja-boston: Sekoita täytteen aineet keskenään. Kaulitse toinen puoli suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä täyte päälle. Kääri tiukahkolle rullalle. Leikkaa tasakokoisia paloja. Lado palat kahden voidellun (irtopohja-)vuoan pohjalle leikkuupinnat ylöspäin. Anna kohota lämpimässä paikassa n. 45 minuuttia. 

Paista korvapuusteja 225 asteessa n. 6-8 minuuttia ja bostonkakkuja 200 asteessa n.20 minuuttia.


 


PS. Leivoskelin muunlaisiakin pullia samaan syssyyn, mutta en millään jaksa enää muistaa käytinkö niihin myös tätä taikinaa, vai pelkästään sitä mitä laskiaispulliinkin. Elikkä nuo ylempänä oleva kappalemäärät ovat vain arvioita. Mutta tulipahan kerrankin leivottua oikein urakalla pullia. Ja vielä tekisi mieli tehdä lisää :)

4 kommenttia:

  1. Ihanan näköisiä. Bostonkakut ovat niin käteviä, kun saa täytteitä vaihtamalla erimakuisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tita :) Bostonpulla on kyllä helppo, mutta sen paistaminen on vähän hankalaa, kun ei tarkkaan tiedä koska se on kunnolla kypsä, mutta ei kuitenkaan liian kypsä, jolloin se kuivuu. Nyt ei haitannut vaikka paisto olisikin mennyt hieman yli, sillä mantelitäyte takasi mehevyyden. Tosin nyt paistaminen meni täysin nappiin, ja lopputulos erittäin herkullinen :P Pitää joskus koittaa muillakin täytteillä :

      Poista
  2. Ihanan näköisiä pullia ja kaunis tuo kaunein puusti ;)
    Minulla on nyt menossa joku pullakausi, kun kokoajan tekisi mieli tehdä jotain pullaa! ;D Bostonkakkuja olen paljonkin tehnyt (ennen blogia). Kierrepullien rumimmista yksilöistä on mukava tehdä pieni boston ;) Usein olen tehnyt kuorrutteita myös. Niistä olisikin kiva laitella ohjeita blogiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru :) Tuo yksi puusti oli mustakin tosi nätti ja pääsikin samantein kuvan etualalle näyttäytymään :) Ensi kerralla koitan saada enemmän tuollaisia aikaiseksi. Mullakin on kauhia pullanleipomishimo. Ostin muutaman hiivankin varastoon innostuksissani ja nyt mietin mihin pistän kaikki pullat, kun ei vatsat eikä pakastinkaan määrättömästi vedä. Pittää varmaan osa hiivoista upottaa leipiin..

      Nuo kuorrutteet onki hyvä ajatus, saa vähän nätimmän pinnan ja samalla makuakin. Laitappas ihmeessä ohjeita blogiin! Odotan jo innolla :D

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...