Alla on esikoisen taidonnäyte. Tyttö kaulitsi taikinan ohueksi, leikkasi siitä neliöitä ja laittoin neliöt päällekäin. Hieman erilainen malli, joka ei äidillekään olisi ehkä tullut mieleen :) Ja hyvin maistuivat itsetehdyt ja muotoillut sämpylät tytölle paistamisen jälkeen.
Näin tehtiin:
Siemensämpylöitä porkkanataikinasta
n. 18 kpl
Taikinaan:
1.5 dl hienoksi raastettua porkkanaa
2 dl vettä
1 dl maitoa
2 rkl siirappia
1 pss hiivaa
0.5 vehnäleseitä
1 dl täysjyvävehnäjauhoja
n. 5 dl vehnäjauhoja
1 rkl pellavansiemeniä
0.5 rkl seesaminsiemeniä
1.5 tl suolaa
n. 2 rkl öljyä
Pinnalle:
jauhoja tai vettä + siemeniä
Ohje:
Sekoita porkkanasose, vesi ja maito keskenään. Lämmitä seos hieman kättä lämpimämmäksi. Sekoita joukkoon siirappi, leseet sekä täysjyvävehnäjauhoihin sekoitettu kuivahiiva. Lisää vehnäjauhoja jatkuvasti alustaen n. 3 dl. Sekoita joukkoon suola sekä siemenet. Lisää jauhoja vähitellen jatkuvasti alustaen, kunnes taikina on pehmeää, mutta alkaa irrota kulhon reunoista. Vaivaa sekaan lopuksi öljy. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa esim. lämpimässä vesialtaassa n. 30-45 minuuttia, kunnes taikina on kaksinkertainen. Painele taikinasta ilmat pois ja muotoile sämpylöiksi. Solmut saat tekemällä n. 20 cm pitkän n. 1.5 cm paksuisen pötkön ja kiepsauttamalla sen solmuun.
Nostata sämpylöitä lämpimässä paikassa esim. kuumaa vettä sisältävän vesialtaan päällä kaksinkertaiseksi (n. 45-60 minuuttia). Ripottele päälle jauhoja tai sivele päällinen ohuelti vedellä ja ripottele pintaan siemeniä. Paista 220 asteessa n. 15 minuuttia, kunnes sämpylät tuntuvat kevyiltä.
Ihanan näköisiä sämpylöitä, tekisi mieli syödä iltapalaksi teen kanssa. Nam
VastaaPoistaKiitos :) Erimuotoiset sämpylät ovat kivaa vaihtelua ja ne maistuvat jotenkin hieman erilaiselle vaikka oisivatkin samasta taikinasta tehtyjä.
PoistaHei. Pitäisikö suolamäärä olla 1.5 TL eikä 1.5dl ?
VastaaPoistaKiitos, kyllä pitää olla juuri noin! Korjasinkin virheen suoraan ohjeeseen samantien. Kiitos tarkkaavaisuudestasi :D
Poista