lauantai 9. elokuuta 2014

Mangomousse kakun väliin ja hyydykekakkuun

Aivan ens alkuun pahoitteluni huonosta kuvasta! Nappasin tuo kuvan häthätää samalla, kun leikkelin mangomoussea sisältävää pesukone-kakkua sopivan malliseksi. Mutta kuvasta huolimatta tuo kakun täytteenä oleva on tosi hyvää, ihanan mangoinen, silkinsileä ja pehmoinen! ;)


Laitoin mousseen Bonnen mangososetta. Se osoittautui ihanan voimakkaan mangon makuisesti. Tämä oli nyt toinen Bonnen sose jota testasin ja olen tosi tyytyväinen molempiin makuihin. Edellisen kerran käytin vadelmasosetta. Myös siinä maku oli todella vahva. Siinä ei myöskään ole lainkaan siemeniä, joten sitä käyttäessä välttyy ikävältä paseeraamiselta, mikäli kaipaa siemenetöntä lopputulosta. Huipputuotteita molemmat!

Kokeilin mousseen myös valmista mangotuorejuustoa. Siinä oli pelkiltään maisteltuna kiva mangon maku. Epäilen kuitenkin tuorejuuston maun hävinneen muun täytteen joukkoon, sillä mangososetta oli sen verran reilusti, että jo pelkästään se teki täytteestä tarpeeksi voimakkaan makuisen.. Tuorejuustona voisi siis käyttää myös maustamatonta versiota ilman että täytteen maku kovinkaan paljon muuttuisi.

Tästä samasta moussesta saa helposti vaikkapa maukkaan mango-hyydykekakun. Tällöin käyttää vain ohjeessa olevan isomman määrän liivatetta. Tuohon hyydykeversioon voisi päälle sopia vaikka pursotettu kermavaahto.. 

Mangomousse kakun väliin ja hyydykekakkuun

Reilut kerrokset n. 20 cm kakun neljään väliin.

Aineet:
5 dl vispautuvaa kermaa tai vastaavaa valmistetta (käytin Flora Kuohua)
200 g mangotuorejuustoa tai maustamatonta tuorejuustoa
250 g maitorahkaa
3.5 dl Bonnen mangososetta
1 rkl vaniljasokeria 
n. 1.5 dl sokeria (maun mukaan)
3.5-4.5 tl liivatejauhetta (TAI 7-9 liivatelehteä)
3.5-4.5 rkl sitruunavettä (laitoin n. 2/3 sitruunan mehua ja loput vettä)

Ohje:
Tee täyte vatkaamalla kerma vaahdoksi. Vatkaa joukkoon maitorahka, tuorejuusto sekä mangosose. Mausta vaniljasokerilla ja lisää hieman tavallista sokeria. Maista ja mausta lisäsokerilla makusi mukaan! Muista, että maku hieman tasaantuu ja miedontuu kakun välissä, joten mango saa olla aika voimakas ja maku ehkä jopa hieman kirpeä.

HUOM! Liivatteen määrä riippuu moussen käyttötarkoituksesta. Käytä liivatetta suurempi määrä, jos teet hyydykekakkua tai tavallista korkeampaa kakkua. Pienempi määrä riittää tavalliseen täytekakkuun, jossa on kaksi kerrosta.

Sekoita liivatejauhe sitruuna-veteen ja anna turvota muutama minuutti (jos käytät jauheen sijasta lehtiä, lue ohje pakkauksesta ja toimi sen mukaan). Kun liivatejauhe on turvonnut, lämmitä sitä mikrossa välillä sekoittaen, kunnes liivate on sulanut (tähän menee aikaa mikrosta riippuen n. puoli minuuttia). Älä kuitenkaan kuumenna liivatetta kiehuvaksi. Lisää liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan voimakkaasti vatkaten. Käytä kakun täytteenä tai hyydykekakussa (ks. vinkki alempaa). Hyydytä jääkaapissa vähintään kuusi tuntia, mielellään yön yli ennen tarjoilua.

Vinkki (lisätty 27.4.16):
* Täyte on ennen hyytymistään löysää. Kakun täyttäminen kannattaakin tehdä suoraan kakkuvuokaan tai kakkuvuoan reunoja apuna käyttäen (ks. esimerkiksi http://suklaapossu.blogspot.fi/2014/11/jarisyttavan-hyva-sitruuna-juustokakku.html . Ohjeessa tehty hyydykekakku, mutta myös täytekakku kannattaa koota samaan tyyliin tarpeeksi korkeareunaisen vuoan reunojen sisäpuolelle).

9 kommenttia:

  1. Tämä täyte hieman muunneltuna pääsi veljentytön ristiäiskakkuun :)
    http://makiaaminnalta.blogspot.fi/2014/10/veljentyton-ristiaiset.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla :) Tulen pian katsomaan tarkemmin minkälaisen kakun teit :)

      Poista
  2. Tää kuulostaa ihanalta! Voisikohan toimia cupcaken kuorrutteena? Etsisin jotain raikasta kuorrutetta muffinien päälle pojan synttäreille.. Antaisiko levätä yön yli pursotuspussissa ja aamulla kuorruttaisi, onko tuhoon tuomittu idea?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole koskaan kokeillut liivatteella hyydytetyn moussen pursottamista, joten en uskalla luvata, että toimisi noin. Tuli mieleen sellainen vaihtoehto, että jos jättäisi liivatteen kokonaan pois ja käyttäisi hyydyttämiseen vaniljakreemijauhetta (tai pusseissa myytävää vaniljakastikejauhetta). Sokerinkin voisi ehkä tällöin jättää pois tai ainakin vähentää reilusti, sillä kreemijauhe on makeaa itsessään. Tällöin pursottaminen varmaan onnistuisi paremmin.

      Löysin yhden raikkaan mango-ananastäytteen ohjeen, jossa olen käyttänyt vaniljakreemijauhetta http://suklaapossu.blogspot.fi/2014/09/ananas-mangotayte-taytekakkuun.html. Tuosta kun jättää ananaksen pois, niin mousse voi toimia pursotuksessakin. Täysin 100% varma en kuitenkaan ole, sillä en ole testaillut, mutta uskaltaisin kokeilla :) Mousse on löysempää heti tehtynä, mutta paksenee hieman seuraavaan päivään mennessä. Jos innostut kokeilemaan, niin kuulisin mielelläni miten onnistui :)

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
  3. Mitäs sanot... sopisiko moussen alle sipaisu vadelmahilloa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm. Eipä ole tullut aiemmin mieleen yhdistää vadelmaa ja mangoa. Toisaalta vadelma on raikas ja mango makeaa, joten saattaisivat sopiakin yhteen, mutta ilman maistamista en uskalla luvata miltä maistuu. Mangon maku tässä täytteessä on melko mieto, joten ehkeivät pääse ainakaan riitelemään keskenään.. Itse ehkä kokeilisin varmuudeksi mieluummin jotain eksoottista makua mangon kanssa, banaania, passionia, limeä, sitruunaa (lemon curd) tms.. Vai ehditkö jo testaamaan vadelma-mango-yhdistelmää? :)

      Poista
  4. Tehtiin tätä eilen ja siitä tuli tosi valuvaa ja kakkupohjat lähti liikkeelle kun mousse tässätapauksessa(velli). voiko vika olla kerman vaahtoutumisessa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmin homma, jos täyte epäonnistui! Täyte on täyttövaiheessa löysää ja valuvaa. Kuinka paljon laitoit liivatetta täyteeseen? Kauanko se oli jääkaapissa? Oliko se hyytynyt yhtään? Täytteen pitäisi laskujeni mukaan jämähtää noilla liivatemäärillä, vaikka kermaa ei olisikaan vatkattu kovin hyvin..

      Täytitkö kakun muuten suoraan esim. kakkuvuoassa eli oliko kakun reunoilla tukea täyttövaiheessa? Yleensä tekemäni täytteet ovat sen verran löysiä, että ne on hyvä koota kakkuvuoan reunojen sisäpuolelle. Huomasin, että tämä tieto puuttuu tämän täytteen kohdalta, lisäänkin sen samantein.

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...