sunnuntai 23. elokuuta 2015

Ihana mustaherukka-juustokakku valkosuklaapohjalla


Voi että kun tästä mustaherukka-juustokakusta tuli hyvää! Siis niin herkullista, etten pidemmänkään miettimisen jälkeen ole keksinyt ohjeeseen mitään muutettavaa. Pidän mustaherukoista sellaisenaankin suoraan pensaista poimittuna, mutta tässä kakussa, yhdessä valkosuklaisen kakkupohjan kanssa, mustaherukkamousse oli kyllä niin ihanaa, etten sanotuksia saa.



Täyte oli juuri sopivan kiinteä, vaikka aluksi pelkäsinkin laittaneeni liikaa liivatetta. Se oli hyvin leikkaantuva, mutta kuitenkin suussasulavan pehmeä. Mustaherukan kuoria täytteestä ei huomannut juuri lainkaan. Jätin täytteen tarkoituksella hieman kirpeäksi ja voimakkaan mustaherukkaiseksi, ja se sopikin kuin nakutettu makeamman, miedon valkosuklaisen kakkupohjan kanssa yhteen.





Korvasin osan tuorejuustosta mascarponella. Silläkin oli varmaan osuutensa pehmeään täytteeseen sekä rakenteen ja maun puolesta.


Tuo kakkupohja on tuolla täytteen sisäpuolella hieman piilossa. Se jää miltei väkisinkin piiloon, mikäli pohjan ja kakun täyttämisen tekee samassa vuoassa. Käytin nimittäin pohjan tekemiseen hyväksi havaitsemaani valkosuklaista kakkupohjaa, joka hieman kutistuu reunoilta uunista tulon jälkeen. Näin ollen jos täytteen tekee samaisessa vuoassa tai saman vuoan reunaosaa käyttäen, jää tuo kutistunut pohja mukavasti täytteen alle piiloon.


Kakku oli yksi esikoisemme nimpparikahveella tarjottavista leivonnaisista. Tänä vuonna ajattelin pitää leivonnaisten määrän minimissä, sillä syöjiäkin oli vähempi eli vain 8 aikuista ja 4 lasta. Mutta lopulta pöytään eksyi pari juustokakkua, yksi mutakakku, pari erilaista itsetehtyä keksiä, marenkia, jäätelökoneella hurautettua jäätelöä ja pari suolaista leipää täytteineen. Siis ihan vain pikkutarjottavat ;)



Etten vallan toistaisi itseäni, en taida sanoa kakusta enempää ylistyssanoja vaan antaa kuvien ja ohjeen puhua puolestaan. Mutta tätä kyllä teen uudestaan enemmän kuin mielelläni ja suosittelen ehdottomasti teidän muidenkin testaavan, mums!


Valkosuklaa-mustaherukka-juustokakku

n. 20 cm irtopohjavuokaan

Pohja: 
Valkosuklaa-kakkupohja (yhdestä taikina-annoksesta tulee kaksi pohjaa) 

Herukkasose: 
  300 g mustaherukoita (n. 5 dl kokonaisia herukoita)
1 dl vettä 

Täyte:
2.5 dl Flora kuohua
250 g kreikkalaista jogurttia
200 g maustamatonta tuorejuustoa (laitoin puolet mascarponea, puolet tavallista tuorejuustoa)
4 dl mustaherukkasosetta
n. 1 dl sokeria
1.5 rkl vaniljasokeria
 3.5 tl liivatejauhetta
3.5 rkl vettä

Ohje:
Tee kakkupohja ohjeen mukaan. Anna jäähtyä kokonaan ennen täytteen tekemistä.

 Tee täyte. Hurauta herukat sauvasekoittimella soseeksi ja lisää joukkoon vesi. Sekoita liivatejauhe veteen ja anna turvota muutama minuutti. Vatkaa tällä välin Flora Kuohu vaahdoksi. Lisää vaahdon  joukkoon kreikkalainen jogurtti, notkistetut tuorejuustot, sokeria ja mustaherukkasose. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria. Täyte saa jäädä kirpeähköksi. Lämmitä turvonnutta liivateseosta mikrossa n. 10-15 sekuntia, kunnes liivate on sulanut. Kaada liivate ohuena nauhana vaahdon joukkoon koko ajan sekoittaen. 

Pese tarvittaessa vuoan reunarengas. Voitele vuoan reunat kevyesti . Laita jäähtynyt pohja tarjoilulautaselle ja reunarengas sen ympärille (ja reunakalvot reunojen ja kakkupohjan väliin, ja voitele myös kalvot). Kaada täyte pohjan päälle. Laita jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi. Irrota vuoan reunat (ja reunakalvot). Koristele ja nauti!

Vinkki:
* Pohjataikinasta tulee kaksi pohjaa. Toisen pohjan voi vaikkapa pakastaa tulevaa käyttöä varten.







8 kommenttia:

  1. Ihanan näköinen kakku :) Mustaherukassa on kyllä kaunis väri. Joskus kun tein punaherukasta täytekakkuun täytteen, ei kuoret ja siemenet häirinneet yhtään! Nyt kun tein punaherukasta rahkaa (blogissa punaherukkamaljat), testasin lusikallisen marjasosetta pieneen määrään rahkaa niin kyllä ne tuntui pahalta. Oli pakko paseerata siemenet ja kuoret pois. Oiskohan niin että hyydytettynä marjojen sattumat ei haittaa?? Luulen näin :)
    Mulla ois muuten pakastimessa tälläinen pohja! Siihen sopisi myös punaherukka! Pitääpä miettiä mitä keksin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru! :D Mustakin tästä tuli tosi nätin värinen. Ja mustaherukan kuoret tekivät pinnasta hauskasti koristeellisen jo itsessään, ku siitä tuli tuollainen hieman pilkukas ;)

      Tein itseasiassa tämän kakun lisäksi myös punaherukaisen juustokakun, jossa tämä sama pohja ja toimii hyvin! Joten eipä kuin kokeilemaan ;D Postailen tarkemman ohjeen kunhan kerkiän, mutta aika samalla kaavalla menin mitä tässäkin. Katselinkin sun punaherukkamaljoja, ja olivat ihanan herkullisen näköisiä, juuri sellaisia happamia, mistä pidän :P

      Mäkin muuten pelkäsin ensin herukoiden kuorien ja siementen erottuvan, mutta totta, eivät ne häirinneet lainkaan. Ehkä se liivatteella hyydyttäminen tosiaan auttaa, kun ero kiinteämmän täytteen ja kuorten palojen välillä on vähäisempi.. :) Juustokakut on kyllä tosi ihani. Helppoja tehdä ja makuja pystyy helposti muokkaamaan mieleisekseen :)

      Poista
  2. Tuota valkosuklaapohjaa täytyy kyllä kokeilla! Ja samaa mieltä Tarun kanssa, aivan ihanan värinen kakku ja vielä luonnollisin keinoin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hups! Huomasin vasta, että olen täydellisesti unohtanut vastata tähän. Viesti pompsahti vasta äsken silmiini sähköposteja plaratessani.. Mutta parempi myöhään.. ;) Tuota pohjaa kannattaa tosiaan testailla. Olen käyttänyt sitä jo usein monissa kakuissa, joissa täyte on ollut vähänkään kirpeämpi. Tuo kostea pohja sopii niihin tosi kivasti tuoden joukkoon samalla hieman makeutta :) Nätin värinen tuli kieltämättä, mustaherukka on värinsä(kin) puolesta tosi hyvä marja :)

      Poista
  3. Tein ko. laista kakkua eka kertaa. Kaikki vaikutti herkullisen hyvältä ja onnistuneelta siihen saakka kun laitoin kakun jääkaappiin hyytymään. Siellä oli kreikkalainen jogurtti avaamattomana. Luin orjallisesti "teko-ohjetta" ja siellä ei ollut siitä mainintaa. "Aineluettelossa" se kylläkin oli! Odotan jännityksellä mitä sieltä tulee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi rähmä! Turkkilainen jogurtti on vahingossa jäänyt kokonaan teko-ohjeesta pois. Lisään sen sinne samantein, vaikka eikähän se enää tuohon sinun kakkuusi vaikuta. No mutta en usko että tapahtui kovinkaan suurta vahinkoa kakullesi! Ilmeisesti maistoit täytettä? Ja se oli hyvänmakuista? Sitten kaikki on hyvin :) Ilman turkkilaista jogurttia siitä tulee hieman voimakkaamman makuista, ja ehkä aavistuksen tiiviimpää. Mutta uskon, että se on siitä huolimatta hyvä :)

      Ja vastaisuuden varalta, kannattaa jatkossa ottaa kaikki ohjeessa mainitut aineet esille ennen leipomista ja varmistaa missä kohtaa mikäkin lisätään. Jos vaikka ohjeen tekijä on ollut tällainen hölläpää ja unohtanut teko-ohjeesta jonkin kohdan.. :)

      Poista
  4. Kaapissa odottamassa hyytymistä. Lauantaina testataan miltä maistuu. Vaikutti ainaski tosi herkulta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Odotan jo jännityksellä kuulevani mitä pidit :) Toivottavasti tykkäsit(te) yhtä paljon kuin itse :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...