tiistai 30. elokuuta 2016

Ristiäisten sitruunainen juustokakku (liivatteeton)




Huh huh! Tämä raikas sitruunainen juustokakku oli kolmas yritys ristiäisten pääkakuksi! Vaikkei tämänkään ulkonäkö ei ollut sitä mitä hain, niin sai kelvata pöytään. Maku kuitenkin oli aivan ihana! Raikkaan sitruunainen. Ja vieläpä liivatteeton. Muokkasin ohjeen Järistyttävän hyvän sitruunajuustokakun ohjeesta. Tämä kakku alkuperäistä vieläkin raikkaampi, ja ehkä aavistuksen kevyempikin maitorahkan takia. Nam!


Väsäsin kakun itseasiassa hätäpäissäni päivää ennen juhlia, kun tajusin mansikkamoussekakun ulkopuolen olevan pilalla. Huomatessani mansikkakakun kurttuisen päällisen ja sokerilientä täynnä olevan kakkulautasen, menin paniikkiin. Eihän mulla ollut vieläkään kakkua! Samassa mietin kuinka kaikki voikin mennä niin pieleen. Vastoinkäymisiä vastoinkäymisten jälkeen. Jo toinen kakku, jonka ulkokuori ei miellyttänyt, plääh! Pyörittyäni hetken ympäri olohuonetta muistin kakkupohjan, joka oli revennyt hieman reunoilta Suklaista punaherukka-kinuskikakkua tehdessäni. Onneksi tuo pohja löytyi pakkasesta, huh! Eipä muuta kuin pikapikaa kauppaan hakemaan muutama sitruuna, tuo kakkupohja esille ja liivatteettoman juustokakun tekoon. Tämä kakku vihdoinkin tuntui onnistuvan, kunnes ristiäispäivänaamuna törmäsin samaan vikaan kuin mansikkamoussekakunkin kohdalla eli sokeriliemilautaseen. Ulkonäkövika, jälleen! Tässä vaiheessa oli jo pakko luovuttaa sen täydellisen kakun metsästys ja luottaa makuun. Makuhan se kuitenkin on pääasia :)


Kakun päälle laitoin harjoitusmielessä tekemäni lenkkarit ja tähtiä. En ollut täysin tyytyväinen lenkkareihin (enkä ainakaan niiden alustaan!), mutta en enää ehtinyt tekemään uusiakaan. Ihan kivan näköiset ne tuossa kuitenkin taitavat olla :)

Tässäpä tämä ihanan raikkaan sitruunajuustokakun ohje. Oli meinaan hyvää!!!

Ristiäisten sitruunainen juustokakku

Pohja n. 20 cm vuokaan, päällinen n. 26 cm irtoreunavuokaan 

Pohja:
2/3 annosta Mielettömän mehevää suklaakakkupohjaa (paistettu 20 cm vuoassa)

Täyte:
5 dl Flora Vispiä
400 g maustamatonta tuorejuustoa
500 g maustamatonta maitorahkaa
n. 1.5 dl sokeria
1.75 dl (n. 3-4 sitruunan) sitruunan mehua
  3-4 sitruunan hienoksi raastettu kuori 

Ohje:
 Tee ensin suklaakakkupohja (2/3 annosta Mielettömän mehevää suklaakakkupohjaa). Paista se voidellussa 20 cm irtopohjavuoassa 170 asteessa kunnes kypsä. Anna jäähtyä kokonaan.

Kun pohja on jäähtynyt, laita n. 26 cm irtopohjavuoan reunat tarjoilulautasen keskelle. Laita kakkupohja keskelle. Voitele irtopohjavuoan reunat, vuoraa vuoan reunat piirtoheitin- tai reunakalvoilla ja voitele kalvot. Voitelu auttaa kakkua irtoamaan siististi.

Tee täyte: Vatkaa Flora Vispit vaahdoksi. Pese sitruunoiden kuoret todella hyvin. Raasta kuoret pieneksi raasteeksi ja purista sitruunasta mehut talteen. Vatkaa joukkoon notkistettu tuorejuusto, maitorahka, hieman sokeria, sitruunan mehu ja sitruunoiden raastettu kuori. Maista ja lisää sokeria makusi mukaan. Täytteen koostumus on tässä vaiheessa kuohkean moussemaista, mutta melko vielä löysää.

Kaada täyte pohjan päälle. Tasoita. Laita tarjoilulautanen jääkaappiin ainakin kuudeksi tunniksi, mielellään yön yli. Kun täyte on hyytynyt, poista vuoan reunat (ja reunakalvot). Koristele. Nyt kakku on valmis nautiskeltavaksi. :)


Sen minkä opin ristiäisten suunnittelusta on se, etteivät pitkät suunnittelut sovi minulle lainkaan. Alan jotenkin härvätä liikaa kaikenlaista ja kaikki menee näimmä pieleen. Mulle paras leipomistyyli on yksinkertaisesti "avaa kaappi, katso mitä löytyy ja ala leipomaan". Tämän kun vielä muistaisi seuraavien juhlien kohdalla :D

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos Raisa P :) Vähän tuli erilainen mitä kuvittelin, mutta kun vihdoinkin sain kakun pöytään, en jaksanut enää niin paljon kiinnittää huomiota koristeluun, vaan menin valmiiksi tekemilläni jutuilla. Simppeliä :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...