maanantai 26. syyskuuta 2016

Maailman parhaat sitkeät suklaakeksit


Testailin parisen vuotta sitten Subway-tyylisten keksien tekemistä. Ja voi että kun niistä tuli ihania! Siitä asti ole odotellut tilaisuutta tehdä niitä uudestaan ja nyt sellainen tuli. Pari lukijaa vinkkasi, että voin voisi ruskistaa ennen taikinan tekemistä. Voihan ruskistetaan myös mm. lusikkaleipiin, jolloin kekseihin saadaan ihastuttava kinuskinen/pähkinäinen maku. Ja vaikka nämä keksit ovat muutenkin sairaan hyviä, pitihän sitä testata, mitä voin ruskistaminen tekisi niille.

Koska voin määrä hieman vähenee ruskistettaessa, muuttelin muidenkin aineiden määrää vastaamaan paremmin alkuperäisohjetta. Jos voin haluaa käyttää sellaisenaan, niin kannattaa käyttää tuota aiemmin tekemääni ohjetta. Tein näistä lisäksi hieman edellisiä pienempiä ja leikkasin pötköt 7 osan sijasta 8 osaan. Mitään pikkuisia näistä ei tuosta huolimatta tullut, vaan keksit olivat edelleen todella valtavia. Niin valtavia, ettei näitä ottanut juuri kukaan tytön synttäreillä, joissa keksit olivat tarjolla. Se, että keksit jäivät lautaselle, harmittaa mua aikalailla. Siis ihan vain vieraiden puolesta, sillä he jäivät paitsi suuresta makunautinnosta! ;)



Keksit olivat siis mieletöntä herkkua tälläkin kertaa! Suussasulavia, reunoilta aavistuksen rapeita ja sitkeitä, keskeltä pehmoisia ja sitkeitä sieltäkin, kokonaisuudessaan ihanan suklaisia. Nams! Harmikseni pieni nuha sotki makuaistiani sen verran, etten huomannut oikeastaan mitään eroa näiden keksien ja niiden edellisten keksien välillä. Vein loput paistamani keksit tarhaan tytön synttäreille. Siellä keksit saivat kehuja ja reseptiäkin pyydettiin :)

Tässäpä tämä ohje vihdoinkin.

Parhaat sitkeät suklaahippukeksit

  32 kpl, halkaisijaltaan n. 9 cm olevia keksejä 
 
Aineet:
250 g voita huoneenlämpöisenä (ruskistettuna n. 225g)
2 dl tavallista sokeria
2 dl fariinisokeria kevyesti mittaan paineltuna
2 munaa
5.5 dl vehnäjauhoja
2 rkl vaniljasokeria
1 tl suolaa
1.25 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
300 g tummaa (50%) suklaata pienemmäksi pilkottuna 

Ohje:
Paahda ensin voi. Tee se mielellään jo päivää ennen leipomista niin voi ehtii jäähtyä kunnolla. Laita voi kattilaan. Kuumenna se kiehuvaksi ja keittele sekoitellen, kunnes vaahto laskeutuu ja voi on saanut kauniin värin. Varo polttamasta voita! Se käy hetkessä, jos voita ei vahdi. Anna voin jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Vatkaa huoneenlämpöiseksi jäähtynyt voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää munat yksitellen voimakkaasti sähkövatkaimella vatkaten. Jatka vatkaamista kummankin munan jälkeen n. 1 minuutti. Sekoita jauhot, sula, leivinjauhe ja sooda toisessa kulhossa. Kääntele jauhot voi-sokerivaahtoon. Lisää lopuksi rouhittu suklaa käännellen.

Tee taikinasta neljä n. 20 cm pituista pötköä. Leikkaa kumpikin pötkö 8 yhtä suureen osaan. Laita leikatut kiekot esimerkiksi lautaselle tai pellin päälle. Laita lautanen/pelti pakkaseen vähintään puoleksi tunniksi, kunnes palat ovat täysin jäätyneet.

Lado 7-8 jäistä kiekkoa pellille leivinpaperin päälle, jätä kunnon leviämisvarat. Paista heti 140 asteessa. Paistoaika on n. 22 minuuttia. Keksit ovat valmiit, kun reunat alkavat aavistuksen kovettua, mutta keskusta on vielä täysin raa'an oloinen. 

Vinkit:
* Jos taikina on leikkausvaiheessa löysää, laita se jääkaappiin kiinteytymään 30-60 minuutiksi.
* Voit vaihtaa osan tummasta suklaasta valkosuklaaksi tai maitosuklaaksi. Joukkoon voi lisätä myös esimerkiksi suolapähkinöitä.
* Keksien pitää olla keskeltä todella pehmeitä siinä vaiheessa, kun ne otetaan pois uunista. Keksit kovettuvat ja kypsyvät vielä uunista oton jälkeenkin. Paistoaikaa ei tule pidentää liikaa, jotta keksit eivät kypsy liikaa, sillä silloin ne menettävät sitkeän rakenteen. Herkullisia ovat toki siltikin.
* Pakastamisen ennen paistamista vaikuttaa keksien rakenteeseen: Pakastetun taikinapalan reunat sulavat ja kypsyvät ja nopeammin kuin keskusta. Keskusta sulaa viimeisenä, eikä kypsy yhtä paljon kuin reunat. Näin keskusta jää sitkeäksi. 
* Keksit ovat parhaimmillaan heti jäähdyttyään tai seuraavana päivänä nautittuna. 
* Voit pilkkoa keksitaikinan pakkaseen valmiiksi ja paistaa aina tarvittavan määrän keksejä!!!
* Jos et halua/pysty käyttää keksejä pakkasessa, laita taikinapötköt jääkaappiin tunniksi ennen paloiksi leikkaamista. Ota yksi jähmettynyt pötkö jääkaapista, leikkaa 8 palaksi ja laita leivinpaperin päälle. Jatka ohjeen mukaan, mutta vähennä paistoaikaa n. 1 minuutti. Huomaa, että paistoaika on joka tapauksessa uunikohtainen. 
* Pakastaminen vaikuttaa keksien ulkonäköön. Erot näet sitkeiden suklaahippukeksien postauksesta

12 kommenttia:

  1. No tätä on kyllä sitten maistettava seuraavaksi! On tämä nyt kyllä niin kiva blogi, että saanko laittaa linkkiä tänne omaani?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä kannattaa ehdottomasti testata, ovat ihan mielettömän hyviä! Kiitos MatkaMartta, ihana kuulla! Saat toki linkittää :)

      Poista
  2. Tällaiset on kyllä aivan varmasti maailman parhaimpia suklaakeksejä! :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ovatkin, niiiin hyviä että! :P Ihanan tahmeita, sitkeitä, kosteita, just sellaisia mitä suklaakeksien pitää ollakin ;)

      Poista
  3. Minulta kysyttiin vähän aika sitten, että voisinko tehdä sellaisia subi-keksejä. Minä olin vähän, että häh, kun en ole koskaan Subwayssa käynyt saatika keksejä maistunut. Nämä menevät siis kokeiluun! Olen huomannut, että juhliin kannattaa tehdä mahdollisimman pienikokoisia leivonnaisia, niin ne tekevät paremmin kauppansa. :) Itselle ei toki tuota ongelmia syödä vähän isompaakaan annoskokoa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä ohje taisi tullakin sopivaan saumaan :D Mä olen käynyt Subissa vain parisen kertaa, mutta ne ihanat keksit jäivät samantein mieleeni. Nämä ovat mielestäni hyvinkin samanlaisia, mutta ehkä vannoutunut Subwayssa kävijä voi olla eri mieltä :) Omasta mielestäni kuitenkin just sellaisia ihanan tahmeita ja sitkeitä ja suklaisia kuin subissakin :) Ja vaikkeivat nyt aivan samanlaisia olisikaan, niin ovatpahan ihan pirkuleen hyviä! ;) Eipä muuta kuin testailemaan :)
      Itsekin pystyn helposti upottamaan isompiakin annoksia, mutta josko ensi kerralla muistaisi juhliin leivoskella enemmän minikokoisia herkkuja :)

      Poista
  4. Näitä kokeiltiin täällä tänään, ja veivät kielen mennessään! Kiitos -taas kerran- hyvästä ohjeesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että maistuivat sielläkin! Kiitos kommentistasi! Kiva tietää, että ohjeesta oli iloa :)

      Poista
  5. mikähän menee pieleen kun mulla näistä ei koskaan tuu tollasia ohuita ja sitkeitä vaan paksumpia ja tosi murenevia keksejä =/ yritin taas noudattaa ihan tarkalleen ohjetta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmmm. Koska keksit jäävät paksuiksi, vaikuttaa siltä, että taikinassa olisi jostain syystä liikaa jauhoja tai sitä on sekoiteltu liikaa, jolloin ilma on karannut joukosta. Myös keksien murevuus kielii liiallisesta jauhojen käytöstä tai liian pitkästä paistoajasta. Vatkaatko voin ja sokerit kunnolla vaahdoksi, sellaiseksi oikein vaaleaksi? Sekoitatko jauhot sen jälkeen varovasti käännellen, ja vain sen verran, että jauhot juuri ja juuri sekoittuvat joukkoon? Kun muotoilet pötköt, ethän vaivaa taikinaa tässä vaiheessa enää? Jos näin, niin kokeilepas vähentää hieman jauhojen määrää ensi kerralla, josko se auttaisi. Ja pidä paistoaika maltillisena.

      Toinen mikä tuli mieleen on se, että vika saattaisi myös olla uunin lämpötilassa. Liian korkeassa lämmössä paistettaessa kekseille saattaisi käydä noin. Oletko koskaan testannut uunisi oikeaa lämpötilaa? Paistaako se normaalisti kaiken ihan normiajassa?

      Poista
  6. Vihdoin muutaman pettymyksen jälkeen löytyi resepti, jolla sain täydelliset keksit. Kiitos tästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eivätkös olleetkin i-ha-ni-a, täydellisiä! Ihanaa, että ohjeesta oli sinullekin iloa! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...