maanantai 5. syyskuuta 2016

Mehevä omena-murupiirakka




Nuorimman tyttömme 4-vuotissynttäreitä juhlittiin viime viikonloppuna ensimmäisen vierasjoukon kanssa. Toiset juhlat vietetään tämän viikon sunnuntaina. Naputtelen synttärien leivonnaisohjeita blogiin vasta toisten juhlien jälkeen, mutta tässä välissä laittelen luonnoksiksi kertyneitä, ajankohtaisia ohjeita, kuten tämän herkullisen omenapiirakan ohjeen :)

Sain elokuun puolivälin jälkeen kassillisen suht happamia omenoita syötäväksi. Omppujen tuoja oli tulossa kylään vahtimaan lapsia, ja halusin tarjota piirakkaa syötäväksi sillä välin, kun me vanhukset oltaisiin poissa. Monet olivat samoihin aikoihin tehneet blogistani löytyvää mustikka-murupiirakkaa ja sain siitä idean kokeilla tuota samaista ohjetta myös omenoista. Samalla tein taikinan hieman kauraisemmaksi. Piirakasta tuli ihanan mehevä. Se maistui hieman omena-kaurapaistokselle, nams!


Pelkäsin jo piirakan kuivuneen, sillä unohdin kaikessa kiireessä piirakan uuniin 5 min. pidemmäksi ajaksi kuin piti, mutta eipä sille käynytkään mitenkään. Piirakka oli tuosta huolimatta erittäinen mehevä, tai sanoisinkos kostea. Ja päällä rapeaa kauramurua, mums. Sitä olisi voinut olla vaikka paljon paljon enemmänkin. Ensi kerralla sitten :)

Piirakkaa maistellessani mieleeni tuli kolmisen vuotta sitten tekemäni omenapiirakka murupäällisellä, joka maistui hyvin samantapaiselle. Itseasiassa kun vertailin ohjeita, niin miltei ainut ero ohjeissa olikin se, että tässä osa vehnäjauhoista on korvattu kaurahiutaleilla. Molemmat versiot ovat toki herkkua, mutta kyllä tämä kaurainen taisi voittaa kisan pikkiriikkisellä erolla edelliseen versioon! Tässä tulee ohje:


Omena-murupiirakka


1/2 pellillistä piirakkaa 

Aineet:
1 dl juoksevaa margariinia
  1.5 dl sokeria
  2 dl vehnäjauhoja
  1.5 dl kaurahiutaleita
1.5 tl leivinjauhetta
1.5 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
1 muna
  1 dl maitoa
n. 4 pienehköä omenaa siivutettuna
hieman sitruunan mehua
hieman kanelia 

Ohje:
Sekoita kulhossa keskenään rasva, sokeri, jauhot, hiutaleet, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola. Sekoittele, kunnes seoksesta tulee murumaista. Ota muruseoksesta päällistä varten sivuun n. 1 dl eri kulhoon. Lisää jäljelle jääneeseen muruseokseen muna ja mittaa sekaan myös maito. Hurauta voimakkaasti käsin vispilällä vatkaten kaikki aineet nopeasti sekaisin, mutta älä vaivaa taikinaa enempää kuin tarpeen

Kaada taikina leivinpaperoidulle uunipellille ja levitä tasaiseksi. Siivuta omenat ja pirsko päälle sitruunan mehua. Laita taikinan päälle siivutetut omenan viipaleet. Laita omenoiden päälle hieman kanelia ja ota jäljelle jäänyt (n.1 dl) muruseos ja ripottele se pinnalle.

Paista 200 asteessa n. 20 minuuttia, kunnes pinta tuntuu kiinteän kypsältä. Anna jäähtyä hetki ennen paloiksi leikkaamista.

Vinkki:
* Piirakka on parhaimmillaan heti pian uunista ottamisen jälkeen. Piirakka maistuu toki seuraavanakin päivänä, mutta murupäällisen rapeus kärsii jäähtymisestä.



Kuvaamisen kanssa oli vähän ongelmia, enkä meinannut millään saada sellaista kuvaa, josta näkyisi piirakan kostea koostumus, ja jonka avulla pystyisi kuvittelemaan tämän ihanan omenapiirakan maun :)

6 kommenttia:

  1. Nam Nam :P

    http://valkoinenhaave.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota et olisi voinut paremmin sanoa! :P Kiitos Tintti! :D

      Poista
  2. Joka syksy minä metsästän herkullisen omenapiirakan ohjetta enkä koskaan seuraavana vuonna muista, mikä niistä olikaan se paras.. :) Tätä täytyykin kokeilla, kun noita omenoita niin valtavasti tulee..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä kannattaa ehdottomasti kokeilla! Toinen lempparipiirakanohjeeni on ihana paksumpipohjainen versio http://suklaapossu.blogspot.fi/2014/09/helppo-ja-meheva-omenapiirakka.html . Siinäkin herkullista kauramurua päällä. Kokeile vaikka molempia, jos innostusta riittää! ;D

      Poista
    2. Minkä kokoisella pellillä teet tämän? Kokeilin tupla-annoksen tehdä pellille, mutta piirakasta tuli todella ohut. Hyvää se oli siitä huolimatta, mutta jotenkin odotin paksumpaa piirakkaa.. Täytyypä kokeilla tuota toistakik ohjetta, omppuja kun riittää.. :)

      Poista
    3. Käytin n. 20 x 30 cm peltiä. Se on aika tarkkaan puolet, ainakin omasta, uunipellistä. Tästä piirakasta tulee tosiaan tosi ohut, ja tuo toinen on sitten sellainen ihanan paksu :) Kokeilehan ihmeessä sitäkin vielä! ;) Kiva kuitenkin, että tämäkin maistui, vaikkei ollutkaan paksumpi :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...