lauantai 22. lokakuuta 2016

Sitruunainen omenapiirakka porkkanapohjalla

 

Julkaisin jokin aika sitten herkullisen ohjeen porkkaiseen piirakkapohjaan. Väitin tekstissäni sen sopivan suolaisten piirakoiden lisäksi myös makeisiin piirakoihin. Postauksen jälkeen jäi miettimään tarkemmin tuon väitteen alkuperää, enkä löytänyt mistään paikkaa, jossa noin olisi väitetty. Asia jäi kaivertamaan mieltäni sen verran, että päätin testata asiaa mahdollisimman pian. Nyt kun sain tehtyä useamman purkillisen sitruunaista omenahilloa, päätin testata tuota pohjaa ja samalla kokeilla, miten tuo hillo taipuu piirakan täytteeksi.

Nyt voin varmuudella sanoa, että porkkainen piirakan pohja tosiaan sopii myös makeisiin piirakoihin. Tosin lisäsin taikinaan varmuudeksi ripauksen sokeria, ja tein tuon saman lisäyksen myös suoraan pohjan ohjeeseen. Piirakanpohja oli mehevä, aavistuksen sitkeä. Ei lainkaan sellainen rasvaisen oloinen, kuin piirakan pohjat normaalisti. Eikä tämä ollut myöskään liian makea, vaan hyvin neutraali. Makeutta pystyykin hyvin säätämään päällisellä. Pohja on myös hyvin ohut, jolloin täyte on piirakassa hyvin tärkeässä roolissa ja pohja vain tukee tuota täytettä. Pohjan päälle kannattaakin laittaa jokin liemimäinen täyte, kuten alla olevassa ohjeessa. 


Tein täytteen siis hillosta. Myös tuo pehmeä, silkinsileä ja miedosti sitruunainen omenatäyte oli onnistunut. Siinäkin sokeria oli maltillisesti, joten makeus pysyi hyvin kurissa. Tämä oli ehdottomasti parhaimmillaan kunnolla jäähtyneenä, jääkaappikylmänä. Hyvää piirakkaa, jota pystyi helposti ottamaan sen toisenkin palasen :)

Omenapiirakka porkkanapohjalla

n. 12 x 35 cm piirakkavuokaan

Pohja:
Porkkanainen piirakanpohja, johon lisätty 1 rkl sokeria

Rahka-tuore-hillo-juustotäyte:
250 g maitorahkaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
0.5 dl (maun mukaan) sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 munaa

Ohje:
Tee porkkainen piirakan piirakanpohja sokerilisällä ja painele se n. 20 x 25 cm voideltuun vuokaan ja hieman vuoan reunoille. Esipaista pohjaa 225 asteessa n. 9  minuuttia.

Pohjan ollessa uunissa, tee täyte sekoittamalla kaikki täytteen aineet keskenään. Maista sokerin määrä kohdilleen. Levitä täyte esipaistetun pohjan päälle. Paista piirakkaa 180 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes piirakan pinta on lähes kokonaan asettunut eli reunoilta kiinteä, mutta keskeltä hyllyy ihan aavistuksen. Anna jäähtyä jääkaappikylmäksi ennen syömistä.

Vinkki:
* Täyte on todella pehmoista. Jos kaipaat puruvastusta, voit laittaa täytteen joukkoon esim. marjoja tai pieniä omenanpaloja.


2 kommenttia:

  1. Ja tämä menee testiin kun olen saanut tehtyä sitruunaista omenahilloa. Näyttää hyvältä piirakalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä ohje on kyllä hyvä, jos makeaksi piirakaksi haluaa ei-niin-makean piirakan. Toivottavasti maistuu sullekin :) Kiitos Tita :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...