lauantai 2. elokuuta 2014

Raikas jogurtti-pannacotta punaherukoilla

Tein tyttömme nimipäiväkahville tarjolle mansikka-suklaakakun lisäksi punaherukkaista pannacottaa. Pannacotasta tuli ihanan raikas ja se sopi tosi hyvin yhteen hieman tuhdimman suklaakakun kanssa.

Kokeilin alkukesästä pannacotan tekemistä hyytelösokeri Multia käyttämällä, mutta en pitänyt sen koostumuksesta. Nyt en edes yrittänyt oikoa mutkia suoriksi, vaan tein pannacotan hieman useammalla ainesosalla hieman pidemmän kaavan mukaan. Eipä tämäkään vaikeaa tai edes kovin aikaa vievää ollut, mutta nyt lopputulos oli hurjan paljon parempi eli sellainen kuin pannacotan mielestäni kuuluu ollakin. Kaikki syöjät pitivät tästä kovin ja miltei koko kulho tyhjeni 4 aikuisen kesken.


Kirpeät punaherukat olivat kiva yhdistelmä pehmeän vaniljaisen pannacotan kanssa. Pannacottakerros oli koostumukseltaan juuri sopiva, omaan suuhuni jopa täydellinen. Pannacotan kuuluu mielestäni olla juuri tällainen eli silkin sileä ja pehmeä, mutta kuitenkin kiinteä. Se oli hyvin lusikoitavissa, mutta pysyi joten kuten höllyen lusikan päällä koossa. 


Nuo tummat täplät vaaleassa pannacotassa ovat vaniljajauheesta. Aito vanilja antaa pannacotalle aivan ihastuttavan vaniljan maun.


Pannacottakerrokseen laitoin jogurttia raikastamaan sitä. Kokonaisuus ei ollut mitenkään liian makea, vaan juuri sellainen, että tätä pystyi helposti syömään enemmänkin. Ja niinhän sitä tuli tehtyäkin :)

Jogurtti-pannacotta punaherukoilla

Vaniljainen pannacotta-kerros:
2.5 dl kuohukermaa
1-1.25 dl sokeria (maun mukaan)
reilu 0.5 tl vaniljajauhetta
2.5 dl kevyt maitoa
3 dl (Turkkilaista) maustamatonta jogurttia
4 liivatelehteä

Päälle:
3 dl mehua (itse landrasin Marlin mansikka-mehutiivisteestä hieman normaalia juontimehua voimakkaamman mehun)
1.5 dl hyytelösokeria
n. 3.5-4 dl punaherukoita

Ohje:
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita kerma ja sokeri kattilassa, kuumenna ja kiehauta. Sekoita joukkoon vaniljajauhe. Puserra n. 5-10 minuuttia vedessä turvonneista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja liuota kerman joukkoon. Sekoita keskenään jogurtti ja maito. Kaada kerma-liivateseos ohuena nauhana jogurttiseokseen koko ajan hiljaksiin sekoittaen. Seosta ei kannata vatkata, jottei siihen synny suottas ilmakuplia. Maista, onko pannacotta-seoksessatarpeeksi sokeria. Kaada seos tarjoilukulhoon ja laita kylmään hyytymään kahdeksaksi tunniksi, tai mielellään yön yli. 
 
Kun pannacottakerros on hyytynyt, tee päällinen. Käytä valmista, voimakkaan makuista mehua tai landraa tiivisteestä suht vahva juontimehu. Laita mehu kattilaan kuumenna kiehuvaksi. Sekoita kiehuvan mehun joukkoon hyytelösokeri ja anna seoksen kiehahtaa. Anna jäähtyä muutama minuutti. Laita pannacottakerroksen päälle ohut kerros punaherukoita ja lusikoi päälle hetken aikaa jäähtynyttä hyytelösokerilientä sen verran, että punaherukat peittyvät. Laita toinen kerros punaherukoita ja lusikoi päälle lisää lientä. Jatka niin kauan, että olet käyttänyt kaikki mehun. Ripottele päälle vielä muutama irtonainen punaherukka.

Vinkit:
* Pannacotan kirpeyttä tai makeutta voi säädellä mehun happamuudella ja punaherukoiden määrällä. Itse käytin suht makeaa mehua ja laitoin reilusti punaherukoita. Maku oli mukavan raikas.
* Jos haluat pannacotasta makeamman, voi päälle tehdä punaherukoista myös hilloketta (keitä 4 dl punaherukoita ja n. 0.75 dl hillosokeria 15 minuutin ajan ja anna jäähtyä). Tai mikäli haluaa eri makumaailmaa, niin kannattaa kokeilla aiempaan pannacottaan tekemääni aivan ihanaa mansikka-raparperihilloketta.
* Vaniljajauheen sijasta voi käyttää myös vaniljatankoa. Halkaise tanko pituussuunnassa kahtia ja kaavi siemenet veitsen kärjellä suoraan kylmän kerman joukkoon. Laita myös vaniljatanko kerman joukkoon, mutta poista se kun kerma on kiehahtanut.


4 kommenttia:

  1. Ihana kesäherkku! Rakastan punaherukoita.:) Jogurtti-pannacotta on minunkin kokeilulistallani. Voisin kuvitella, että se on ihanan raikasta ja sopii hyvin helteisen kesäpäivän välipalaksi tai jälkiruoaksi. Jogurtti takaa sen, ettei lopputulos ole liian makea.:) Minä kerkesin jo pakastaa kaikki punaherukat. Niiden kanssa tuli vähän kiire tänä vuonna, helteet kypsyttivät marjat jo muutama viikko sitten ja räksät kerkesivät syödä osan. Sain kyllä marjoja pakastimeenkin saakka.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heidi :) Tätä on tehnyt nyt helteillä usein mieli. Tätä varten ei tarvitse lämmittää uunia ja lopputulos on ihanan raikas, melkein kuin jäätelöä ;) Olisin halunnut leipoa enemmänkin kaikkea tuoreista punaherukoista, mutta kelit ovat olleet niin upeat, ettei ole innostusta heilua kuumassa keittiössä. Suurin osa herukoista päätyikin pakkaseen. Niistä pääsee sitten nauttimaan talvella eri muodossa. Meidän tyttöjen herkkua on punaherukoista tehty vispipuuro :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...