perjantai 16. syyskuuta 2016

Mansikkatäytteiset koirakeksit / munaton


Tein parisen vuotta sitten ensimmäistä kertaa elämässäni täytettyjä pikkuleipiä. Vai ovatko ne kuitenkin keksejä.. Mikä ero kekseillä ja pikkuleivillä muuten onkaan, tietääkö joku? No mutta tytön synttäreiden lähestyessä tuo samainen munaton keksitaikina pääsi taas kokeiluun pienten muutosten kera. Samalla tyttö pääsi jo kauan himoitsemaansa puuhaan eli käyttämään kaulinta :)

Eräs lukija oli kertonut edellisen taikinan olleen liian murenevaista hänen käsittelyssään. Tätä varten muutin ohjetta hieman ja laitoin siihen vähemmän jauhoja. Samalla maissitärkkelysjauhot vaihtuivat perunajauhoihin, vaniljajauhe vaniljasokeriksi ja suolaakin ripsahti taikinaan pikkasen enemmän. Ja vehnäjauhojen ja pottujauhojen suhdekin muuttui matkan varrella.



Koska taikinassa oli vähemmän jauhoja, oli taikina hyvinkin tarttuvaa heti tuoreeltaan, joten jouduin laittamaan sen muutamaksi minuutiksi jääkaappiin kovettumaan. Jauhotin alusta ja taikinan palan päällisen, ja aloitin kaulitsemisen. Taikina kauliintui tosi nätisti, eikä murentunut. Leikattujen palojen nostamisessa käytin apuna lastaa, sillä taikina oli hyvin pehmeää. Jäljelle jääneen taikinan sai hyvin kaulittua vielä toistamiseenkin, mutta kolmannella kerralla taikinasta oli karanneet ilmat ulos ja se alkoi murentua ihan urakalla.
Tuosta jauhojen vähentämisestä (ja ehkäpä myös suuremmasta pottujauhojen määrästä?) seurasi se, että ensimmäiset keksit eivät pitäneet muotoaan täysin vaan levisivät uunissa hieman. Jauhoja kannattaa siis laittaa enemmän, jos haluaa että keksien muoto pysyy. Ja kaulita taikinaa vain pari kertaa :)


Teimme tytön kanssa kekseistä Ryhmähau-teeman mukaisesti koiranmallisia. Koirakeksien väliin päätyi tytön toiveesta mansikkahilloa :)


Mansikkatäytteiset pikkuleivät (munaton)

Koosta riippuen n. 20 valmista keksiä 

Taikina:
150 g voita
1.25 dl tomusokeria
1 rkl vaniljasokeria
1.5 dl perunajauhoja
2 dl vehnäjauhoja
0.5 tl suolaa
0.5 tl leivinjauhetta

Täyte:
Mansikkahilloa

Ohje:
Ota voi huoneenlämpöön lämpenemään ajoissa. Vaahdota huoneenlämpöinen voi, tomusokeri ja vaniljasokeri kunnolla vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi, mutta älä vaivaa. Laita taikina tarvittaessa jääkaappiin n. 30-60 minuutiksi. Kaulitse taikina n. 2-3 mm paksuiseksi levyksi ja ota muotilla palasia. Nosta palat varovasti lastan avulla pellille leivinpaperin päälle (alla vasemmalla ja keskellä kuvat raaoista kekseistä, oikealla kypsistä).


Paista 175 asteessa n. 5-7 minuuttia (tai 150 asteessa n. 10 minuuttia) keksien koosta riippuen.  Keksien ei kuulu saada väriä pintaansa. Anna jäähtyä leivinpaperin päällä ennen irrottamista ja siirtelemistä.

Täytä jäähtyneet keksit hilloilla.

Vinkki:
* Jos haluat kovia keksejä, lisää paistoaikaa muutamalla minuutilla ja täytä keksit vasta juuri ennen tarjoilua.
* Pehmeät keksit kannattaa jättää jo paistovaiheessa pehmeiksi ja ne voi täyttää jo edellisenä päivänä.
* Vaniljajauheen voi korvata n. 1 rkl vaniljasokeria 
* Taikina ei leviä uunissa kovinkaan paljoa, joten voit laittaa leikkaamasi palat suht lähelle toisiaan.
* Jos haluat pintaan sokerikuorrutteen, ripottele keksien päälle heti uunista ottamisen jälkeen sokeria. * Anna kuorien jäähtyä hieman ennen siirtelemistä, sillä erityisesti pehmeäksi jätetyt keksit ovat hauraita. Jäähdytä kokonaan ritilän päällä.
* Jos paistoit keksejä vahingossa liian kauan, poista keksit samantein kuuman pellin päältä vetämällä leivinpaperi pois.

4 kommenttia:

  1. Oi kun näyttää hyvältä, tämä ohje toimii varmaan ihan hyvin gluteenittomista jauhoistakin? Vai muuttuuko rakenne niin, että ei pysy kasassa enää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valitettevasti en uskalla luvata, että ohje toimisi gluteenittomista jauhoista tehtynä, mutta jos innostusta riittää, niin voihan sellaista testata :) Koska gluteenittomista jauhoista puuttuu sitko kokonaan ja niillä tehden tulee melko murenevia keksejä muutenkin, kannattaa ehkä korvata sekä perunajauhot että vehnäjauhot gluteenittomilla jauhoilla. Jos testailet, niin kuulisin mielelläni miten kävi :

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...