tiistai 25. helmikuuta 2014

Täysjyväinen leipä

Itsetehty vastaleivottu leipä tuo taloon ihanan tuoksun. Olen viime aikoina alkanut tekemään enemmän leipää itse, sillä se on saanut hyvää palautetta kotiväeltä. Innostuin edellisen rapeakuorisen porkkanaleivän onnistumisen jälkeen leivänteosta vieläkin enemmän.


Leipä onnistui myös tällä kertaa. Olen varma, että onnistumisen taustalla on osaksi viime keväänä hankkimani yleiskone. Olen aina inhonnut sitä tunnetta, kun taikina tarttuu sormiin ja taikinan vaivaaminen on aiemmin jäänyt siksi heikoksi eikä kunnon sitkoverkkoa ole päässyt syntymään. Nyt kun yleiskone hoitaa vaivaamisen puolestani, voin rauhassa pitää näppini kaukana taikinasta, ennen kuin se on kosketusta sietävä eli suht tarttumaton. Koneella tehden taikina aivan erilaisen tuntuistakin, tietenkin koska sitä tulee vaivattua enemmän. Kimmoisaa, mutta kuitenkin pehmeää. Laitan ohjeen tänne itselleni muistiin, mutta hienoa, jos tästä on hyötyä ja iloa muillekin.


Tein siis tällaista melko perusleipä. Tavoitteena oli samanlainen rapea kuori kuin porkkana-timjamileivässäkin, mutta nyt jouduin aikapulassa nappaamaan leivän pois uunista ennen kuin se oli saanut kunnon kuoren. Mutta kyllä tämä siitä huolimatta tuli syötyä :)


Täysjyväinen leipä

1 iso leipä

Aineet:
2 dl vettä
1 dl maitoa
2 tl kuivahiivaa
1 rkl sokeria
2 dl täysjyvävehnäjauhoja
1.5 tl suolaa
n. 4 dl puolikarkeita vehnäjauhoja  

Pinnalle:
2 rkl vettä
0.5 tl suolaa
Pinjansiemeniä
Seesaminsiemeniä

Ohje:
Lämmitä vesi-maitoseos kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon kuivahiiva ja sokeri. Anna seistä n. 5 minuuttia. Laita seos yleiskoneen kulhoon. Laita kulhoon myös täysjyvävehnäjauhot ja suola. Ala vaivaamaan matalalla teholla samalla lisäten joukkoon vehnäjauhoja pikkuhiljaa. Lisää jauhoja, kunnes taikina alkaa olemaan kiinteää, mutta pehmeää. Laita taikina lämpimään paikkaan hyvin peiteltynä kohoamaan. Nostata taikinaa n. 1.5h  kaksinkertaiseksi.

Painele taikinasta ilman pois ja vaivaa reunoilta sisälle päin hetki. Muotoile pitkulaisen leivän malliseksi. Laita leipä pellille. Laita pelti esim. altaan päälle, jossa on kuumaa vettä ja nostata n. 45 minuuttia, n.kaksinkertaiseksi. Sekoita vesi ja suola yhteen. Voitele leipä sudilla vesi-suola-seoksella. Tee terävällä veitsellä muutama viilto leivän pintaan. Ripottele päälle siemeniä.

Lämmitä uuni 230 asteiseksi. Laita lämmityksen alkuvaiheessa uunin alimmalle tasolla uunipannu. Laita leipä toiseksi alimmalle tasolle. Kun laitat leivän uuniin, heitä uunipannulle vettä. Paista leipää 230 asteessa ensin 10 minuuttia. Laske lämpötila 200 asteeseen ja jatka paistamista n. 30 minuuttia, kunnes leipä on onton kuulloinen pohjasta. Jäähdytä leipä ilman liinaa.





4 kommenttia:

  1. Herkullisen näköstä leipää, eikä ite tehtyä leipää voita mikkään! <3 Mää tekkiin tännään ensimmäistä kertaa elläissäni näkkäriä ja se oli iha sssairraaan hyvvää, en taija näkkäriä ennää kaupasta ostaakkaan!

    Ps. Sulla o kyllä tuo valokuvvaamine näijen keittiöhommien lisäksi hanskasa iha huipusti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on, kyl ite tehty on aina ite tehty! Mä oon tehnyt näkkärii aina karjalanpiirakoiden teon yhteydessä ylijääneistä taikinanpalasista. Ovat olleet tosi ihania. Ihan oikeeta näkkäriä en olekaan koittanut, mutta se ei taida erota karjalanpiirakkataikinasta paljoakaan..?

      Ps. Kiitos paljon! Tuo lämmitti mieltä :) Valokuvvaaminen on mulle leivonnan lisäksi tosi rakas harrastus ja sitä on mukava harjoitella näitten leivonnaisten kaa, kun ne eivät juokse karkuun...

      Poista
  2. Aika ihanaa, tuollaista täytyy kokeilla. Minusta taas on ihana alustaa käsin pullataikinaa =).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo siemenet toivat tosi kivaa makua tuohon päälle. Niitä voi lisäillä vaikka suoraan taikinaankin, jos haluaa enemmän puruvastusta :) Tuo on jännä juttu, että toiset ei voi sietää ja toiset taas nauttii alustamisesta. Ollaan niin erilaisia :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...