perjantai 17. lokakuuta 2014

Salmiakkineliöt ultrapehmeällä kaakaopohjalla



Juuri sen oikean mokkapalareseptin metsästäminen jatkui Mariannen makuisten mokkisten jälkeen tällä pohjalla. Tein pohjan ilman sen kummempia etukäteisajatuksia ja kun pohja oli uunissa, aloin miettiä mitä sille tekisin. Tavalliset mokkapalat eivät sillä hetkellä maistuneet ja kaivettunani kaappeja löysin Salmiakki mixeriä ja turkinpippurirouhetta. Siitä se ajatus sitten lähti, salmiakkipäällysteisiin salmarineliöihin. Päällinen oli hieman tahmea, hieman kitalakeen tarttuva, juuri sopivasti valua ja maultaan suht voimakkaan salmiakkinen. Nam! :)

Kerron muuten samantein myös sen, että nyt tämä kaakaoinen pohjakin osui todella lähelle haluamaani. Tuo pohja on aivan käsittämättömän ultrapehmeä, mehevä, höttöinen, kostea ja pehmoinen, ah, koostumukseltaan aivan täydellinen! Siihen sopisikin päälle todella hyvin tavallisten mokkapalojen kuorrute, sen jälkeen oltaisiin lähellä täydellisyyttä!

Ennen kuin innostutte näistä Salmiakki-neliöistä enempää, pitää kertoa tarkemmin myös mausta. Pohjan maku oli mielestäni liian valju. Tai no tavallisten mokkapalojen kanssa pohja toimisi äärettömän hyvin jo tällaisenaan, sillä mokkapalojen kuorrute on niin täynnä makua (=makeutta). Koska tällä kertaa päällä oli ei-niin-makea salmiakki-suklaakuorrute, jäi itselläni miedon makuisesta pohjasta hieman epämääräinen olo. Mielestäni pohjassa olisi saanut olla kaakaon makua reilusti enemmän tai vaihtoehtoisesti se olisi voinut olla esim. sitruunaan vivahtava, jotta päällisen makumaailma olisi korostunut paremmin.

Osa paloista maisteltiin kotona ja loput vein töihin. Sielläkin kommentit olivat hieman ristiriitaisia. Toki makujakin on monia, eikä koskaan varmaan millään leivonnaisella pysty miellyttämään kaikkia. Eikä tälläkään. Suurin osa maistaneista omien sanojensa mukaan piti näistä kovinkin, mutta kaikki eivät olleet näiden ystäviä. Erityisesti kuorrute tuntui jakavan mielipiteet kahtia. Pohjan mauttomuus ei tuntunut itseni lisäksi haittaavan muita, vaan ylistyssanoja vilisi, erityisesti sen pehmeydestä.


Jos nyt vielä kerran yritetään ajatuksen tasolla muokata ohjetta, ja unohdetaan aiemmin mainitsemani kaakaon määrän lisääminen ja sitruunankuoret, kokonaisuudesta saisi erittäin toimivan tällä samalla ohjeella vain ja ainoastaan muuttamalla pohjan paksuutta. Nimittäin hieman ohuemmalla pohjalla tämä toimii paremmin. Testailin sitäkin syödessäni. Tällöin päällisen salmiakkisuus pääsee paremmin oikeuksiinsa. Tein pohjan 25 x 40 cm vuokaan, mutta normaalille syvälle uunipellille tehtynä (n. 30 x 40 cm) paksuus olisi parempi. Muokkasinkin tuon pellin koon suoraan ohjeeseen, sillä uskon sen toimivan paremmin.

Vaikka tämä ei ollut täydellinen paketti tällaisenaan, ajattelin kuitenkin antaa näille mahdollisuuden myös täällä blogissa, niin halukkaat voivat testailla tätä omassa keittiössään. Ja pohjahan on nyt tuolla ohjeella ohuempi, joten makupaletti on taatusti jo tasapainoisempi. Näin Halloweenin kynnyksellä tuli mieleen, että näistähän saisi vaikka hyvän Halloween-leivonnaisen vaikka vain lisäämällä pari karkkihyllyltä löytyvää lieroa palan päälle! :)

Salmiakki-suklaaneliöt

n. 30 x 40 cm syvälle uunipellille  
(kuvan palat tehty hieman pienempään vuokaan, jolloin pohja paksumpi)
 
Pohja:
4 kananmunaa
4 dl sokeria
1 rkl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
5.5 dl vehnäjauhoja
0.5 dl tummaa kaakaojauhetta
2.5 dl maitoa
2 dl öljyä

Päälle:
175 g tummaa (50%) suklaata
1 dl kermaa
1 dl fariinisokeria
4.5 rkl Salmiakki Mixeriä
n. 3 rkl (maun mukaan) turkinpippurirouhetta

Ohje:
Vaahdota kananmunat ja sokeri hyvin. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet vuorotellen maidon kera. Älä vatkaa taikinaa enää tässä vaiheessa, vaan sekoittele aineet muna-sokerivaahtoon vaikka nuolijalla käännellen. Sekoita lopuksi joukkoon öljy varovasti käännellen. Kaada taikina syvälle, leivinpaperoidulle uunipellille. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 15-20 minuuttia, kunnes tuntuu sormella paineltuna kiinteältä (eikä keskelle tökättyyn tikkuun ei tartu raakaa taikinaa). Anna pohjan jäähtyä hetki. 

Sillä aikaa kun pohja jäähtyy, tee kuorrute. Mittaa kattilaan kerma ja pilko joukkoon suklaa. Lämmitä sekoitellen, kunnes suklaa sulaa. Sekoita joukkoon fariinisokeri ja Salmiakki Mixer. Kuumenna seosta koko ajan sekoitellen, kunnes sokeri sulaa ja keitä miedolla lämmöllä vielä noin minuutti.

Töki hieman jäähtyneeseen pohjaan reikiä hammastikulla tai vastaavalla. Levitä kuorrute pohjan päälle ja ripottele pintaan turkinpippurirouhetta makusi mukaan. Anna jäähtyä

 Vinkki:
 * Jos salmiakki ei innosta, paloihin voi tehdä myös tavallisen mokkapalojen kuorrutteen. 

* Turkinpippurirouhe sulaa pikku hiljaa, joten jos haluaa paloihin rapsakampaa rakennetta, kannattaa rouhe ripotella päälle vasta hieman ennen tarjoilua.


Palat eivät niin hirmumakeita, kuten tavalliset mokkapalat yleensä, mutta vievät toki makeannälän :)

4 kommenttia:

  1. Oooh, nam! Minä kyllä tykkäisin näistä, salmiakki on herkkua!

    VastaaPoista
  2. Näyttää kyllä hyvältä tuo pohja. Minä en ite oo tykästyny salmiakkileivonnaisiin. Karkkina kylläkin maistuu. ;) Mutta tuota pohjaa voisin kokeilla suklaapiirakkaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo pohja oli kyllä tosi ihana koostumukseltaan ja toimii varmaan tosi hyvin hieman makeamman mokkapala-tyyppisen kuorrutteen alla. Pohja oli melko valjun makuinen eli jos haluaa hieman suklaisemman, voi pohjaan laittaa n. 0.25 dl enemmän kaakaojauhoja ja vähentää vehnäjauhoja saman verran.

      Itse tykkään salmiakista sekä karkkina että leivonnaisissa, mutta näitä maistellessa huomasin saman, että nämä eivät välttämättä maistuneet salmiakin ystäville. Ja sitten löytyi myös heitä, jotka eivät salmiakista välitä, mutta tykkäsivät näistä :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...