Leivontafoorumin syyskuun haasteena oli tehdä suolainen juurespiirakka. Siinä olikin haastetta kerrakseen, sillä suolaiset leivonnaiset eivät ole bravuurini. Onneksi otin haasteen vastaan, sillä piirakasta tuli tosi tosi tosi hyvää! Mainostin aiemmin kasvis-piirakkaa yhdeksi parhaista piirakoista ja tämä menee samaan kastiin. Ihan en uskalla sanoa tämän olleen maailman paras piirakka, mutta niin todella lähellä ollaan, ettei sekään ehkä olisi väärin sanottu. Tämäkin piirakka osoittaa, että lihatonkin on hyvää. Kuopuksemme synttärit olivat juuri sopivasti ja tarjosinkin piirakkaa myös juhlavieraille ja oli oikein tykätty :)
Juures löytyy soseena niin pohjasta kuin täytteestäkin. Lopputulos on suht vähärasvainen, sillä suuri osa pohjan rasvasta on korvattu juuressoseella. Lisämakua piirakka saa sulatejuustosta. Täyte oli mukavan pehmeä ja joka lusikallisessa oli reilusti makua. Kovempi pohja antoi mukavasti kontrastia pehmoiseen täytteeseen ja kaurahiutaleet toivat hieman purutuntumaakin. Tätä piirakkaa kannattaa ehdottomasti kokeilla! :)
Juustoinen juurespiirakka
n. 20 x 30 cm (irtopohja)vuokaan tai n. 28 cm pyöreään vuokaan
n. 20 x 30 cm (irtopohja)vuokaan tai n. 28 cm pyöreään vuokaan
Juuressose:
270 g porkkanaa
200 g lanttua (n. 1/2 lanttu)
50 g naurista (1 pieni nauris)
50 g naurista (1 pieni nauris)
1 iso keltasipuli
1 iso punasipuli
Pohja:
1 iso punasipuli
Pohja:
50 g leivinmargariinia sulatettuna
2 dl grahamtäysjyvävehnäjauhoja 0.75 dl pika-kaurahiutaleita
n. 1 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
2 dl juuressosetta
Täyte:
5 dl juuressosetta
Täyte:
5 dl juuressosetta
0.5 tl valkosipulitahnaa (tai 1 valkosipulin kynttä pieneksi pilkottuna)
n. 1 tl suolaa
0.5 tl kuivattua timjamia
125 g Koskenlaskija sulatejuustoa, makuna sipuli-ruohosipuli
3
kananmunaa
Pinnalle:
75 g Koskenlaskija sulatejuustoa, makuna sipuli-ruohosipuli
Pinnalle:
75 g Koskenlaskija sulatejuustoa, makuna sipuli-ruohosipuli
Koristeeksi:
timjamia
Ohje:
Aloita juuressoseen teolla. Pilko porkkana, lanttu, nauris ja sipulit pienemmäksi. Laita lantun ja nauriin palat kattilaan ja vettä päälle sen verran että kuutiot peittyvät. Keitä 5 minuuttia. Lisää porkkanat ja sipulit kattilaan ja lisää vettä päälle sen verran, että aineet peittyvät. Keitä reilusti kypsiksi. Ota osa vedestä talteen ja kaada loput pois. Soseuta esimerkiksi sauvasekoittimella ja lisää vettä sen verran, että saat siitä sileän, paksun soseen. Sosetta pitäisi n tässä vaiheessa olla n. 7 dl. Jäähdytä.
Sulata rasva kulhossa. Lisää juuressoseesta 2 dl joukkoon ja sekoita. Sekoita leivinjauhe, suola, kaurahiutaleet ja grahamjauho keskenään ja lisää sose-rasva-seokseen. Lisää vehnäjauhoja vähitellen, kunnes koostumus on tarpeeksi kiinteä vuoan pohjalle levitettäväksi. Jauhojen tarkka määrä riippuu soseen paksuudesta.
Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille kevyesti jauhotetuin sormin. Nosta jääkaappiin täytteen valmistelun ajaksi.
Sulata rasva kulhossa. Lisää juuressoseesta 2 dl joukkoon ja sekoita. Sekoita leivinjauhe, suola, kaurahiutaleet ja grahamjauho keskenään ja lisää sose-rasva-seokseen. Lisää vehnäjauhoja vähitellen, kunnes koostumus on tarpeeksi kiinteä vuoan pohjalle levitettäväksi. Jauhojen tarkka määrä riippuu soseen paksuudesta.
Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille kevyesti jauhotetuin sormin. Nosta jääkaappiin täytteen valmistelun ajaksi.
Lisää loppuun, vielä lämpimään juuressoseeseen (n. 5 dl) valkosipulitahna, suola, timjami ja pienemmäksi pilkottu koskenlaskija. Sekoita esim. sauvasekoittimella sileäksi, kunnes juusto on kunnolla sekoittunut ja sulanut joukkoon. Lisää vielä munat yksitellen joka välissä hyvin sekoittaen, mutta älä vatkaa täytettä enää tässä vaiheessa. Kaada täyte vuokaan. Pilko päälle vielä lisää Koskenlaskija-sulatejuustoa.
Paista 225 astetta alatasolla n. 35 minuuttia, kunnes
piirakka on saanut väriä pintaansa eikä keskusta enää hölly vuokaa
liikuteltaessa. Piirakka maistuu niin kylmänä kuin lämpimänäkin.
Piirakka oli aivan ihanan makuinen, mutta äänestyksessä se ei menestynyt. Jos vaan äänestäjät olisivat päässeet maistamaan, niin asia voisi olla toisin.. ;) No ei vaines. Kisa oli täynnä niin ihania ohjeita, että valinta olisi ollut taatusti todella hankala,vaikka piirakoista olisi saanut maistiaisetkin. Ja uskon, että parhaimmat voittivat, onnea vielä heille kaikille!
Piirakka oli aivan ihanan makuinen, mutta äänestyksessä se ei menestynyt. Jos vaan äänestäjät olisivat päässeet maistamaan, niin asia voisi olla toisin.. ;) No ei vaines. Kisa oli täynnä niin ihania ohjeita, että valinta olisi ollut taatusti todella hankala,vaikka piirakoista olisi saanut maistiaisetkin. Ja uskon, että parhaimmat voittivat, onnea vielä heille kaikille!
Piirakka näyttää hyvältä ja koskenlaskijajuustot on niin maukkaita ja sopivat hyvin piirakoihin :)
VastaaPoistaPaljon onnea kisasijoituksesta, olet sen ansainnut ♥
Juustot sopivat piirakkaan kuin piirakkaan :) Tämä oli tosi hyvää, ihan yllättyin kuinka herkullista voi saada juureksista. Kunnon juustolisällä tietenkin ;)
PoistaEhdin jo kummastella kisonnittelujasi, kunnes kävin hetki sitten nami-hiiren sivuilla ja huomasin Red Velvet-kääretorttuni pääseen toiselle sijalle. Tarkoitit varmaan sitä? :) Ihana yllätys, sillä kisa oli täynnä niin herkullisen näköisiä torttuja, että kuka tahansa olisi voinut voittaa. Ihanan kisan nami-hiiri oli taas järjestänyt :) Kiitos Taru ♥