Halloween lähestyy hurjaa vauhtia ja tämäkin raikas, sitruunainen ja kirpeähkö jogurttikakku sai ylleen Halloween-tyyliin sopivat koristeet. Tykästyin kakun makuun, sillä kakku kostutetaan ja maustetaan sitruunaliemellä pian paistamisen jälkeen ja näin sitruunan happamuus tulee paljon paremmin esille, kuin jos sitruunan mehu laitettaisiin suoraan taikinan joukkoon. Kakku ei olekaan lainkaan liian makea, vaan aika raikas sitruunaisesta kostutusliemestä johtuen. Koristeeksi päätyi kaapista kaivamani aiemmin tekemäni suklaamassasormet. Sormet olivat makeita, ja sopivat tosi kivasti kakun kirpsakkuuden kanssa yhteen.
Unikonsiemenjauhetta päätyi unikko-jogurttikakun lisäksi myös tähän. Ohjetta ei kannata suinkaan jättää lukematta unikonsiementen pelossa, sillä ne voi halutessaan jättää myös pois kakun koostumuksen tai maun kärsimättä. Unikkoa on joka tapauksessa niin vähän, ettei se maun puolesta tule oikeastaan lainkaan esille. Päämakuna kakussa on raikas sitruuna.
Koostumus on sopivasti mureneva, mutta ei kuivuuttaan. Jogurtin ja kostutusliemen takia kakku on mehevä ja sopivan kostea, olematta kuitenkaan märkä. Kakku on jälleen helppoa "sekoita aineet sekaisin"-tyyliä. Kakku on parhaimmillaan aikaisintaan seuraavana päivänä sen tekemisestä, mutta mielellään kannattaa odottaa parikin päivää, että maut ehtivät tasaantumaan paremmin. Sitruuna jää todennäköisesti joka tapauksessa kivoiksi "raidoiksi" ja kirpakkuutta on jossain kohtaa hieman enemmän kuin toisessa. Eli aika yllätyksellinen kakku makunsakin puolesta :) Vein tämänkin kakun töihin tuhottavaksi ja puolet meni saman päivän aikana ja loput seuraavana päivänä.
Nappasin taikinantekovaiheessa muutaman kuvan. Harmi, kun illat ja päivät ovat nykyään niin lyhyitä ja pimeitä, haittaa kuvaamistakin melkoisesti. Töiden jälkeen leipoessa ei ehdi enää ottamaan kuvia luonnon valossa ennen pimeyttä. Ja lampun valossa kuvatessa kuvista tulee ihan hirvittävän värisiä. Toisaalta on kiva, kun Joulukin on tulossa, kestää pimeyden paljon paremmin. Halloweenia, Joulua ja kevätaurinkoa odotellessa, tässä kirpeän raikas sitruuna jogurttikakun ohje :)
Sitruunainen jogurttikakku unikonsiemenillä
kahvikakkuvuokaan
Aineet:
Aineet:
2.5 dl maustamatonta jogurttia
1.25 dl rypsiöljyä
2 munaa
1 tl vaniljasokeria
1 rkl limen tai sitruunan kuorta
1.5 rkl unikonsiemenjauhetta (voi halutessaan jättää pois)
2.5 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
0.25 tl suolaa
Kostutusliemi:
1.25 dl sitruunan mehua
2 rkl sokeria
Koristeluun:
valkosuklaamassaa sormiin (käytetty n. 93 g valkosuklaata, 7 g tummaa suklaata)
sormiin myös maapähkinän puolikkaita
makeiskäärme ja -ötökkä
Ohje:
Koristeluun:
valkosuklaamassaa sormiin (käytetty n. 93 g valkosuklaata, 7 g tummaa suklaata)
sormiin myös maapähkinän puolikkaita
makeiskäärme ja -ötökkä
Ohje:
Lämmitä uuni 175
asteiseksi. Öljyä kahvikakkuvuoka kevyesti.
Sekoita jogurtti, öljy, munat,
vanilja, hienoksi raastettu sitruksen (limen tai sitruunan) kuori ja unikonsiemenet keskenään. Sekoita toisessa kulhossa
sokeri, vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola. Kaada kuivat aineet muiden aineiden joukkoon ja sekoita nopeasti sekaisin. Lusikoi taikina
voideltuun vuokaan ja tasoita pinta.
Paista n. 40 minuuttia, kunnes pinta tuntuu kiinteältä ja kakkuun tökättyyn tikkuun ei tartu taikinaa. Anna kakun jäähtyä sen aikaa kun teet kostutusliemen.
Laita sitruunan mehu ja sokeri kattilaan. Lämmitä, kunnes sokeri on kokonaan liuennut. Kumoa kakku tarjoilulautaselle. Töki hammastikulla tai muulla pitkällä tikulla reikiä kakkuun. Valuta tai sivele pullasudilla sitruuna-sokeri-liemi kakun päälle. Anna jäähtyä kokonaan käännetyn paistovuoan alla.
Sormikoristeet saa tehtyä esim. valkosuklaamassasta. Tee suklaamassa päivää ennen koristeiden tekoa valmiiksi. Pelkästä valkosuklaasta tulee vaaleita sormia. Itse laitoin joukkoon myös palan tummaa suklaata, niin sormista tuli hieman tummemmat. Käytin sormien muotoiluun keksipeltiä, jossa on sormien muotoiset kolot. Painoin suklaamassan pellin koloihin ja vetäsin irti. Painoin sormen päähän vielä puolikkaan, kuorettoman maapähkinän. Muotoilua voi kokeilla ilman peltiäkin esim. näin: Muotoile suklaamassasta pitkiä, sormen pituisia pötköjä. Kavenna pötkön toista kärkeä (sormen päätä) hieman. Paina sormen päähän puolikas pähkinä. Vedä vielä nivelten kohtaan vekit vaikkapa veitsellä. Anna kovettua huoneenlämmössä seuraavaan päivään.
Vinkki:
* Kakun voi tehdä myös ilman unikonsiemenjauhetta
* Kuvistakin ehkä huomaa, että kakun pohjasta on leikattu siivu pois. Kakku nousi paistuessaan hieman epätasaisesti ja tasoittelin pohjaksi tulevaa osaa hieman paiston jälkeen tasaisemmaksi.
* Sormet voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen valmiiksi, mutta niillä koristelu kannattaa tehdä vasta juuri ennen tarjoilua. Ja kakkukin kannattaa valmistaa ainakin vuorokautta ennen tarjoamista. Säilytys huoneenlämmössä kunnolla kelmuun vuorattuna.
* Kuvistakin ehkä huomaa, että kakun pohjasta on leikattu siivu pois. Kakku nousi paistuessaan hieman epätasaisesti ja tasoittelin pohjaksi tulevaa osaa hieman paiston jälkeen tasaisemmaksi.
* Sormet voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen valmiiksi, mutta niillä koristelu kannattaa tehdä vasta juuri ennen tarjoilua. Ja kakkukin kannattaa valmistaa ainakin vuorokautta ennen tarjoamista. Säilytys huoneenlämmössä kunnolla kelmuun vuorattuna.
Hui :) Ihanalta kuulostaa, niin sitruuna kuin unikonsiemenetkin, tykkään molemmista. Tästä saisi varmaan ihania muffinssejakin :)
VastaaPoistaSitruuna on tosi hyvää, tykkään myös. Unikonsiemeniä en olekaan ennen käyttänyt, mutta leivissä olen tainnut niitä maistella. Tämä unikkojauhe on ilmeisesti vieläkin voimakkaamman makuista kuin kokonaiset siemenet ja niitä hujahtikin vähän aikaa sitten tekemääni unikko-jogurttikakkuun (http://suklaapossu.blogspot.fi/2014/10/unikko-jogurttikakku.html) reilusti. Oli aluksi vähän epäilyttävä hajuinen kakku, mutta kyllä se lopulta sitten maistui. Ja vois maistua varmaan sullekin :) Tässä sitruunaversiossa unikkoa on aika hintsusti, mutta kyllä se silti hieman makua antaa :)
PoistaNiin ja muffinssit onnistuis tästä varmaan myös hyvin :)