perjantai 10. lokakuuta 2014

Vikkelä omenapiirakka


Meiltä löytyi viikonloppuna omenoita vielä aika läjä ja innostuimme tyttömme (5v) kanssa tekemään niistä iltasella omenapiirakkaa. Kello oli jo paljon ja piirakan piti olla nopeatekoinen. Blogista löytyy jo ainakin kaksi ihanaa ja helppoa omenapiirakkaohjetta, jossa toiseen tulee myös kauramurupäällinen ja toiseen murupäällinen saadaan pohjataikinasta. Halusin kuitenkin testailla hieman toisenlaista ohjetta ja kaivoin esiin mapin, jossa on vuosien varrella kerättyjä lehdistä leikattuja ohjeita. Löysin Yhteishyvän ruokaliitteestä napatun Vikkelän omenapiirakan ohjeen ja muokkailin siitä mausteita lisäämällä nopean piirakkapohjan. Pohja valmistuikin hetkessä. Suurin osa piirakantekoajasta meni omenoiden pilkkomiseen.


Piirakka on nopeuden lisäksi myös helppotekoinen, sillä tytär teki sen oikeastaan itse; etsi kaapista aineet, mittasi ja sekoitti pohjan aineet, pilkkoi omenat ja latoi ne piirakan kanssa. Lopuksi hän teki myös sen leipomisen parhaan osan eli nuoli taikinakulhon nautiskellen maukkaasta taikinasta  ;)

Autoin tyttöä oikeastaan vain rasvan sulattamisessa ja piirakan paistamisessa. Ehkä paistokin olisi pitänyt jättää tytön hoidettavaksi, sillä itse sössein sen. Pidin piirakkaa uunissa hitusen liian kauan ja siitä tuli aavistuksen liian kuiva. Maku kuitenkin oli kohdillaan ja piirakka maistuikin tosi hyvälle jäätelön kera. Maku oli ihanan kanelinen. Useimmat piirakkaa maistaneista ottivat myös lisää. Jos kaipaa takuuvarmasti kosteaa piirakkaa, johon ei tarvita kastikkeita, suosittelen tämän sijasta aivan ihanaa murupäällistä omppupiirakkaa. Jos kuitenkin haluatte nauttia omenapiirakkanne nimenomaan jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa, niin tämä sopii siihen kuin nakutettu.

Vikkelä omenapiirakka

Taikina:
75 g voita tai leivinmargariinia
1 dl ruokosokeria
1 dl kermaa
1 muna
2.5 dl vehnäjauhoja
1.5 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
0.5 tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria

Päälle:
n. 3-4 pientä hapanta omenaa
ruokosokeria
kanelia

Ohje:
Sulata rasva. Sekoita joukkoon sokeri, kerma ja muna. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää nesteiden joukkoon. Sekoita nopeasti sekaisin, mutta älä vaivaa taikinaa. Levitä taikina kevyesti voidellun piirakkavuoan pohjalle. (Käytin 24 cm vuokaa, jolloin pohjasta tuli suht ohut. Ensi kerralla tekisin n. 20 cm vuokaan, niin pohja pysyisi paistettaessa mehevämpänä.)

Kuori ja pilko omenat. Levitä taikinan päälle. Ripottele pinnalle sokeria omenan happamuuden mukaan. Paista 200 asteessa n. 20 minuuttia, kunnes piirakka on kypsä. Ripottele päälle vielä hieman lisää kanelia. Nauti vaniljajäätelön tai kastikkeen kera.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...