tiistai 14. lokakuuta 2014

Sitruunainen omenahillo ja helppo omenasose


Jokin aika sitten lukija esitti kysymyksen helposta omenasoseohjeesta. Huomasin, että ohjetta ei löydykään blogistani, vaikka muutamissa ohjeissa se onkin mainittu. Minulta löytyi vielä pussillinen happamia omenoita ja samalla kun keittelin niistä raikasta sitruunaista hilloa, tein myös muutaman purkillisen helppoa omenasosetta pakkaseen talvea ajatellen. Naputtelin ohjeet samalla ylös, joten tässä tulee ohje molempiin.

Soseen ja hillon tekeminen helpottuu rutkasti, mikäli omistaa sosemyllyn. Omenat voi tällöin keitellä kuorineen pehmeämmiksi ja vetää sosemyllyn läpi. Isoimmat kuorenpalat jää myllyyn. Toki soseesta ei tule aivan silkkisen sileää, mutta ainakaan itseäni pienet, pehmeät kuorenpalat eivät ole häirinneet. Ja hyvin soseet ja hillot ovat kelvanneet myös lapsillekin. Ilmankin sosemyllykin toki pärjää, mutta tällöin kannattaa omenat kuoria, mikäli haluaa soseesta suht sileää.

Vinkki: Omenasosetta voi käyttää vaikkapa herkulliseen, tahmean kosteaan omenamutakakkuun.

Helppo omenasose

n. 1.75 l

Aineet:
n. 4 litraa isoja happamia omenoita lohkottuna (n. 1.6 kg valmista omenasosetta)
n. 1.5 dl sokeria
(mm. kanelia, sitruunan kuorta, sitruunan mehua, vaniljajauhetta)

Ohje:
Tee omenasose pilkkomalla omenat kuorineen isoiksi lohkoiksi.


Keitä paloja höyrykattilan yläosassa välillä sekoitellen, kunnes ne pehmenevät. Tähän menee aikaa omenalaadusta riippuen n. 15 minuuttia. Soseuta hieman muussaantuneet omenanpalat sosemyllyssä.


Sekoita joukkoon sokeri. Jaa omenasose rasioihin, anna jäähtyä ja sulje kannet. Ylimääräinen sose kannattaa pakastaa, sillä siinä on sen verran vähän sokeria, ettei se säily jääkaapissa kovin pitkään.

Vinkit:
* Voit maustaa sosetta halutessasi joko kanelilla, vaniljalla tai vaikka hienoksi raastetulla sitruunan kuorella tai mehulla.

* Jos käytössäsi ei ole sosemyllyä ja haluat suht sileää sosetta, kuori omenat ennen keittämistä ja hurauta pehmenneet omenan palat vaikka sauvasekoittimella sileäksi.

* Soseen tekeminen onnistuu myös tavallisella kattilalla ilman höyrytysosaa. Laita kattilan pohjalle hieman vettä. Keittele miedolla lämmöllä vähän väliä sekoitellen, kunnes omenat pehmenevät.


Sitruunainen omenahillo

Aineet:
n. 4 litraa isoja happamia omenoita lohkottuna (n. 1.6 kg valmista omenasosetta)
3 dl sitruunan mehua
700 g hillosokeria
(sitruunan kuorta raastettuna)

Ohje:
Aloita hillon teko samalla tavalla kuin omenasose ylempänä olevassa ohjeessa. Eli pilko omenat kuorineen isoiksi lohkoiksi.

Keitä paloja höyrykattilan yläosassa välillä sekoitellen, kunnes ne pehmenevät. Tähän menee aikaa omenalaadusta riippuen n. 15 minuuttia. Soseuta hieman muussaantuneet omenanpalat sosemyllyssä suoraan kattilaan, jossa tee hillon.

Sekoita joukkoon sitruunan mehu ja hillosokeri ja keittele vielä 10 minuuttia välillä sekoitellen. Kuumenna hiljaksiinsa sekoitellen, sillä hillo pulpahtelee aika voimakkaasti kiehumisen alkuvaiheessa, jos sitä keittää liian kovaa. Kun hillo on valmis, kaada se puhtaisiin hillopurkkeihin kuumana ja sulje kannet. Jos haluat, voit umpioida purkit, niin hillon säilyvyys paranee.

2 kommenttia:

  1. Kiitos kovasti reseptistä. Kaikkialla tuntuu olevan reseptejä mihin käytetään omenasosetta, niin nyt on sitten ohje siihen. Varmasti hyvää myös lisukkeena esim. rahkan tai lettujen kanssa. :) Olen seurannut blogiasi reilun vuoden ajan ja ohjeesi ovat olleet kovassa käytössä, aina löytyy jotain uutta ja inspiroivaa, joten kiitokset siitä! :) terveisin Anni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anni kommentistasi :) Mukava saada teiltä lukijoilta palautetta ja tosi mahtavaa tietää, että olet viihtynyt blogini parissa jo noinkin pitkään, eli miltei blogini syntymäpäivästä asti (joka oli huhtikuun lopussa 2013)! :D Hienoa, jos ohjeistani on ollut iloa :)

      Kiva, jos ohjeesta on iloa :) Lisäsin vielä vinkiksi omenamutakakkuohjeen, johon käytin omenasosetta tässä syksymmällä. Siitä tuli tosi hyvä, ja suosittelen kokeilemaan :) Omppusosetta voi käyttää miltei missä tahansa. Meillä tytöille se maistui pitkään peruspuuron lisukkeena ja itse mussutan helposti rahkan kanssa enemmänkin. Rahkan joukossa sose voi omenoiden (ja rahkan) happamuudesta riippuen olla hieman liiankin hapanta, joten joskus olen ripotellut joukkoon vielä hieman lisää sokeria. Niin ja Joulunakin sose/hillo sopii mainiosti yhteen possun kanssa. Tosi monikäyttöistä :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...