perjantai 31. tammikuuta 2014

Marmoroitu suklaajuustokakku

Olen pitkään halunnut testailla erilaisia juustokakkuja. Ne kun ovat niiin hyviä! Hyydytettävät juustokakut ovat melko helppoja ja niitä on helppo muokata erilaisiksi. Paistettavat juustokakut sen sijaan ovat ainakin minulle hieman kinkkisempiä, joten halusin harjoitella niitä. Useimmiten ne tuppaavat kypsyä hieman liikaa ja koostumus menee hieman tintummaksi kuin tarkoitus. Tein innostuksissani samantein kaksi juustokakkua, joista toinen oli tämä omasta mielestäni herkullinen marmoroitu suklaajuustokakku. Tässäkin paisto meni hitusen pitkäksi, mutta eipä se makuun vaikuttanut :) Ja olihan se toinenkin tekemäni kakku herkullinen ;) Siitä sitten myöhemmin lisää.




Kakku jakoi hieman mielipiteitä. Yllättäen sokerisyöppö mieheni ei pitänyt kakusta. Makujahan on monia, eikä kaikki tietenkään pidä kaikesta, mutta koska itse tykkäsin kakusta, aloin mieheni vahvan mielipiteen tuloksena epäilemään omaa makuaistiani. Pyysin miehen viemään kakun töihin maisteltavaksi ja arvioitavaksi. Kakku tuhottiin kuulemma hetkessä ja liki kaikki kakkua maistelleista kehui sitä. Oikeastaan luulen mieheni vastarinnan johtuvan siitä, että kakku ei ollut kovin makea, vaan sellainen, jota pystyi helposti ottamaan vaikka toisen ja kolmannenkin palan ilman sokerihumalaa. Tosin palat olivat sen verran tukevia, ettei niin montaa olisi muuten jaksanut syödä.

Toisaalta vaikka maku oli mieleeni, en ole kuitenkaan täysin tyytyväinen vaan muokkaisin ohjetta hieman. Kuten aiemmin kerroin, paisto meni hitusen liian pitkäksi ja koostumuksesta ei tullut niin silkkinen kuin halusin. Pintaankin tuli tämän takia pari pidempää repeämää. Ensin kerralla pidän kakkua uunissa hieman pienemmällä lämmöllä ja vähemmän aikaa sekä jätän vielä jälkilämpöön hetkeksi. Tuo jälkilämpö auttaa siihen, ettei lämpötilan muutos ei ole liian raju eikä kakku repeä niin helposti. Lisäksi tuota suklaatäytettä voisi olla hieman enemmän, vaikka puolet, nams! Ainahan pitää keksiä jotain parantamisen varaa, niihin parhaisiin leivonnaisiinkin :)

Tuo pohja on muuten ihan ehdoton suosikkini juustokakkujen pohjaksi. Tulen käyttämään sitä varmaan aina kaikissa juustokakuissa, joihin suklaa suinkin sopii. Se on maultaan ihanan suklainen sekä koostumukseltaan jämäkkä, mutta silti helposti leikkaantuva. Ja tosi helppo tehdä. Suosittelen koittamaan, jos kaipaa jotain muuta kuin keksipohjaa.

Marmoroitu suklaajuustokakku

n. 23 cm irtopohjavuokaan


Pohja:
1.75 dl vehnäjauhoja
0.5 dl tummaa kaakaojauhetta
0.75 dl mantelijauhoja
0.75 dl sokeria
100 g leivinmargariinia tai voita huoneenlämpöisenä

Täyte:
800 g maustamatonta tuorejuustoa
2.5 dl sokeria
200 g ranskankermaa
4 munaa
2 rkl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 mm suolaa

2 rkl kuumaa vettä
2 rkl kaakaojauhetta
0.5 tl espresso-pikakahvijauhetta
50 g tummaa (50%) suklaata

Ohje:
Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Nypi pohjan aineet keskenään, kunnes seos muistuttaa leivänmuruja. Painele seos vuoan pohjalle. Esipaista pohjaa 150 asteessa n. 15 minuuttia.

Kuumenna 2 rkl vettä. Sekoita joukkoon kaakaojauhe ja espressopikakahvijauhe. Anna seoksen jäähtyä. Sulata tumma suklaa.

Vatkaa tuorejuusto ja sokeri kuohkeaksi. Lisää ranskankerma sekä munat yksitellen hyvin sekoittaen, mutta älä vatkaa. Sekoita joukkoon jauhot, joihin olet sekoittanut vaniljasokerin ja suola. Ota 3 dl seoksesta toiseen kulhoon ja lisää siihen kaakaoneste sekä sula suklaa rivakasti sekoittaen.

Voitele irtopohjavuoan reunat kevyesti. Kaada reilu puolet vaaleasta täytteestä pohjan päälle. Tiputtele suklaaseoksesta yli puolet nokareina päälle. Kaada loput vaaleasta täytteestä suklaaseoksen päälle. Tiputtele loppu suklaaseoksesta nokareina päälle ja vetele veitsellä nokareesta toiseen, kunnes syntyy marmorikuvio.

Paistamisen tein näin: Paista kakkua 150 asteessa 55-60 minuuttia, kunnes se on reunoilta kiinteä ja keskeltä n. 12 cm alueelta huojuva. (Ensi kerralla jotain tämä tapaista: Paista 140 asteessa n. 40-45 minuuttia, kunnes kakku on reunoilta hyytynyt, mutta keskeltä edelleen höllyvä ja kiiltävä. Ota uunista lämpö pois ja jätä kakku uuniin jälkilämpöön 45 minuutiksi.) Irrottele kakku varovasti reunoilta terävällä veitsellä. Anna kakun jäähtyä irtopohjavuoassa ensin huoneenlämpöiseksi ja siirrä sitten jääkaappiin tekeytymään vähintään 8 tunniksi. 


En malttanut olla leikkaamatta ja maistelematta kakku heti pian tuoreeltaan. Alla olevissa kuvissa kakku on ollut jääkaapissa vasta tunnin (ylempänä olevissa kuvissa kakku on seissyt yön yli jääkaapissa ja on selvästi kiinteämpää). Niistä huomaa kuinka pehmeä täyte oli vielä tuossa vaiheessa.



16 kommenttia:

  1. Ihanan näköistä kakkua :) Tykkään itsekin, kun ei ole liian makea vaan sopivasti raikas kakku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Tätä tuli maisteltua samantein parikin palaa juuri tuon ei-liian-makean maun takia, nams :P

      Poista
  2. Herkulliselta näyttää ja hieno tuo marmorointi! Itsellänikin uunijuustokakut tuppaavat repeilemään jäähtyessään. Olen kuullut ja lukenut, että vesihauteessa paistaminen ehkäisee repeilyä. Minulle ei ole kuitenkaan vielä tullut mahdollisuutta kokeilla tätä niksiä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos toffeepallo :) Tuo marmorointi onnistui aika hyvin. Se on itsessään jo niin nätti, ettei kakku tarvitse muita koristeita. Vesihaude kuulemma auttaisi repeämisen estämiseen, mutta en ole itsekään sitä vielä testaillut. Tuo hidas jäähdyttäminen ainakin oman kokemuksen mukaan vähentää repeämisen riskiä ja kun varoo vielä paistamasta liikaa, niin kakku säilyy vielä silkkisen pehmeänäkin. Tuota vesihaudettakin pitää ehdottomasti jossain vaiheessa testailla ;)

      Poista
  3. Oi miten herkullisen näköinen kakku! Tätä pitää ehdottomasti kokeilla. Minun kakku reipeilee ihan takuulla, mutta tuskin sitä kukaan edes ehtii huomata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maria :) Kokeilepas ihmeessä. Tämä oli niin hyvää, että mun oli mahdotonta lopettaa maisteleminen siihen ensimmäiseen palaan.. ;) Eipä sitä repeilyä kukaan varmaan niin tarkkaan katsele, mutta itseäni harmittaa, jos pinta ei ole täysin sellainen mihin tähtää. Ja jos uskallat toimia koeleipurina, niin voithan testailla tuota matalamman paistolämpötilan ja jälkilämmön vaikutusta halkeamiseen ;)

      Poista
  4. Mmmm näyttää herkulliselta! Itse teen vain paistettuja juustokakkuja, ja monesti tulee niitä 'maanjäristyksiä' pintaan. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katri :) Mä teen yleensä hyydytettäviä kakkuja, koska niistä tulee suht varmasti juuri sellaisia kuin haluan. Näissä paistetuissa kakuissa paistoaika on aika tarkka. Mulla paisto on helposti menee helposti yli, vaikka kuinka yritän jättää keskeltä höllyväksi. Tai sitten malttamattomana en jaksa pitää jälkilämmössä, minkä takia pinta helposti repeää. Näiden paistettujen kakkujen maku on kyllä aivan toista maata, joten pitää ehdottomasti tehdä näitä enemmän ja harjoitella "maanjäristysrepeämän" välttäminen. Toisaalta eipä siitä repeämisestäkään haittaa ole, vaan kakun päälle voi laittaa vaikka mitä ihanaa peittämään halkeamaa :P

      Poista
  5. Aivan ihana juustokakku! Niin kaunis :) Tuo pohja on kyllä pakko testata! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru :) Marmoroinnilla saa aika nätin kakun tehtyä helposti. Suosittelen testaamaan tuota pohjaa. On tosi helppokin tehdä ja voittaa mielestäni peruskeksipohjat mennen tullen :D

      Poista
  6. Namnam. :) Oonko mä vaan suhannut ohi vai enkö muka ennen ole törmännyt tähän blogiisi, tämähän on huippu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta kommentistasi Murska :) Mukavaa kun kävit ja tulepas taas uudestaan :D

      Poista
  7. Tämä näyttää niin tyylikkäältä leivonnaiselta!! Otankin ohjeen mukaani =)

    VastaaPoista
  8. Oi miten ihanan näköinen ja varmasti hyvää. Tätä täytyy kokeilla heti viikonloppuna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anni :) Tykkäsin kakusta kovin. Miten on, saitko jo kakun testattua? Olisi mukava kuulla mitä pidit :D

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...