torstai 8. toukokuuta 2014

Puolukka-valkosuklaa-juustokakku

Kaivelin taas esille alkuvuoden aikaansaannoksia.. Tämä ihana kakku sai töissä paljon kehuja, eikä suotta. Makea valkosuklainen pohja, jonka päällä raikas puolukkamousse puolukkaraidoilla, ei voi olla muuta kuin hyvää. Kakkua kehuivat myös he, jotka eivät normaalisti pidä puolukasta, mutta myös he, joilla valkosuklaa on muutoin liian makeaa. Jos vaikka pakkasesta vielä löytyy happamamman marjan mehua (punaherukka, karpalo, mustaherukka), on se helppo hukuttaa tähän kakkuun.


Kakku näyttää päällepäin pohjattomalta, mutta kuten aiemmin tekemässäni puolukkakakussa, pohja löytyy sisältä. Pohjana on aivan ihana mutakakkumainen valkosuklaapohja. Pohjan päälle sopii hyvin juuri tämänkaltaiset raikkaat täytteet. Kokeile vaikka puna- tai mustaherukoita tai vadelmia! Kun täyte on raikas, makea, paksuhko pohja toimii on näille herkullisena vastapainona. Todella hyvää!


Täytteen koostumus on erittäin pehmeä ja sen verran kevyen tuntuinen, että palan jälkeen menee helposti toinenkin. Ja kyllähän tämä aika kevyttä onkin, sillä suuri osa tuorejuustosta on korvattu maitorahkalla ja täyte sisältää paljon terveellistä puolukkamehua. Oikein terveysruokaa, eikö? ;) Käytän yleensä kiilteeseen ja marmorikuvioihin liivatteella hyydytettyä mehua. Tällä kertaa tein tuon marmorikuvion kiinteyttämällä puolukkamehua hyytelösokerilla. Puolukkaraidat jäivät hieman pehmeiksi ja leikatessa valuivat kakun reunaa pitkin kastikemaisesti. Leikkauspinta ei ollut tuon takia kovin siistin näköinen, mutta maku sitäkin herkullisempi :)

Edit. 8.5.2014. Kaivelin arkistoista vielä tuon palakuvankin :) Auringonvaloa oli kakuntekohetkellä tarjolla hieman hintsusti, joten nappasin hädissäni kakusta palasen kuvaa varten jo reilun tunnin jääkaapissa olon jälkeen. Kakku ei ollut vielä tuolloin täysin hyytynyt, joten pala on löysempi mitä olisi ollut muutaman tunnin päästä.. Puolukkaraidat kuitenkin valuivat samalla tavalla myös kunnolla hyytyneestä kakusta :)


Puolukka-valkosuklaa-juustokakku

20 cm irtopohjavuokaan

Pohjana:
1 kpl mehevä valkosuklaapohja (ohjeella tulee kaksi pohjaa)

Täyte: 
1.75 dl Flora Vispiä
250 g maitorahkaa
100 g tuorejuustoa
n. 1 dl sokeria
0.5 tl vaniljajauhetta
2 dl sokeroimatonta (itsetehtyä) puolukkamehua
2.5 tl liivatejauhetta (TAI 5 liivatelehteä)
2.5 rkl puolukkamehua

Marmorointikuvioon:
1 dl sokeroimatonta (itsetehtyä) puolukkamehua
4 rkl hyytelösokeria


Ohje:
Tee pohja erillisen ohjeen mukaan. Ohjeella tulee kaksi pohjaa. Käytä tähän kakkuun toinen pohja.

Kun pohja on jäähtynyt, aloita täytteen tekeminen marmorointiliemellä. Kuumenna 1 dl puolukkamehua kattilassa kiehuvaksi. Sekoita joukkoon hyytelösokeri ja anna seoksen kiehahtaa uudestaan. Laita jäähtymään laittamalla kattila esim. kylmää vettä sisältävään altaaseen. Sekoita seosta jäähtymisen aikana muutamia kertoja, jottei pinnalle tule kalvoa. 

Sillä välin kun marmoriliemi jäähtyy, tee täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa joukkoon maitorahka, notkistettu tuorejuusto, sokeri ja vaniljajauhe. Sekoita mukaan myös 2 dl puolukkamehua. Tarkista maku. Sekoita liivatejauhe 2.5 rkl puolukkamehua. Anna turvota. Kun liivate on turvonnut (eli imenyt kaiken puolukkamehun), kuumenna seosta mikrossa n. 10-20 sekuntia, kunnes liivate sulaa. Sekoita liivateseos täytteen joukkoon koko ajan vatkaten. Laita pohja tarjoilulautaselle reunavuoan keskelle. 

Kaada täyte päälle. Roiski marmorointilientä päälle. Marmoriliemi uppoaa aika paljon täytteen sisälle. Vetele veitsellä kuvioita pinnalle. Laita jääkaappiin hyytymään.

Vinkit:
* Marmolointiliemi on melko löysää myös hyydyttyään, joten on tärkeää saada se kakun sisään melko tasaisesti. Roiski sitä kakun päälle ohuina nauhoina ja koita välttää laittamasta kovin isoja määriä yhteen kohtaan. Älä laita lientä aivan reunoille asti. Näin reunat pysyvät kauniina kakun hyydyttyä.
* Pohja vetäytyy kasaan jäähtyessään. Jos teet pohjan ja kokoat kakun samankokoisessa vuoassa, jää reunoille tyhjää tilaa, johon täyte valuu. Pohjaa ei siis tarvitse erikseen leikata pienemmäksi. 
* Ylijääneen kakkupohjan voi pakastaa. Kakkupohjataikinan voi tehdä halutessaan myös puolikkaana. 
* Jos haluat, että marmorikuvion pysyy enemmän kakun pinnalla eikä uppoa sisään, laita kakku jääkaappiin hyytymään joksikin aikaa ennen puolukka-hyytelösokeriliemen lisäämistä.




25 kommenttia:

  1. Upea! Houkutteleva! Kaunis! Herkullinen! :)

    VastaaPoista
  2. Aika herkun näköne ja räsehtistä päätelle myös makune!! Pinta o tosi kaunis...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä todella hyvvää :P Just suunnittelin erilaisia variaatioita tälle. Tuo valkosuklaapohjakin toimii niin mahtavasti näiden hieman kirpeempien täytteiden kanssa. Kerran koitin mustaherukkaakin ja voi että kun oli ihanaa! :) Marmoroimalla saa aika helpolla kakuissa kivannäköisiä, tykkään kans kovin.

      Poista
  3. Aivan ihanan näköinen ja kaunis kakku <3
    Se palakuva olis ollu kiva nähdä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru :) Ja hyvä, kun muistutit palakuvasta. Se pitikin lisäillä, mutta oli unhottunut matkasta pois.. Huono kuva, mutta näkyypä miten kastike valuu..Nam! ;)

      Poista
    2. No oli kyllä ihanan näköinen palakuva ;) Tuo pohjakin tuolla kuvassa houkuttelee kovasti kokeilemaan. Kyllä mä vielä kerkeän sitä kokeilemaan joku kerta ;)

      Poista
    3. Kiitos Taru :) Tuo pohja on ihan mahdottoman hyvä, kannattaa ehdottomasti kokeilla! :) Just ihanan pehmeä, kostea, mutakakkumainen, reilusti valkosuklaan makuinen, nam! Kun jaksat ja ehdit kokeilemaan, kuulisin mielelläni mitä pidit :D

      Poista
  4. Niin kaunis kakku. Todella herkullisen näköinen :)

    VastaaPoista
  5. Todella kaunis kakku! Simppeli mutta silti näyttävä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :D Tuo marmorointi sopii tosi hyvin tilanteisiin, joissa pitää päästä helpolla, eikä koristeiden tekoon tai suunnitteluun ole aikaa. Sillä saa tosi helposti näyttävän koristelun :)

      Poista
  6. Hyvän näköinen kakku! Minulta tilattiin mustaherukka suklaa kakku ristiäisiin. Teen mehevän suklaakakkupohjan jonka päälle mustaherukkasose-marcarpone-kermaa-maitorahka-moussen. En ole ennen kokeillut marmorointia, mutta kuten sanoit sillä saa hienon koristelun nopeasti. Onko marmoroinnissa takuuvarma onnistuminen? Minulla ei ole aikaa kokeiluun, joten kakun täytyy onnistua ensimmäisellä kerralla. :) Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Karoliina :)

      Suklaa-mustaherukka kuullostaa todella herkulliselta yhdistelmältä :) Marmorointi on aika takuuvarma, siinä on vaikea epäonnistua. Siihen vaaditaan kahta eriväristä "täytemassaa". Usein toinen täyteseos tiputellaan nokareina toisen päälle. Terävällä veitsellä vedellään kuviota kakun pintaan niin kauan, että kuvio miellyttää. Tietenkin jos liikaa vetelee, niin kuvio alkaa pikku hiljaa mennä epäselväksi, eikä ehkä ole enää niin koristeellinen. Yleensä riittää muutama veto sinne tänne.

      Millä muuten ajattelit tehdä marmorointikuvion mustaherukkasose-marcarpone-kermaa-maitorahka-mousseen? Mustaherukkasose-liivateseoksella?

      Poista
  7. Marmorointiliemi tuolla ohjeella ei ainakaan itselläni onnistunut. Liemi veti paksuksi tahnaksi jäähtyessään, ja vaikka laimensin ja laitoin kuumana päälle niin jäi paksuksi tahnaksi pinnalle. Jouduin kuorimaan kakun pintakerroksen pois. Täytyy kokeilla liivatteella..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kun harmi homma! Itselläni marmorointiliemi jäi tosiaan melko löysäksikin. Olisikohan puolukkamehuissa eroja, jotka selittäisivät tuon..? Tuli nimittäin mieleen, mahtaisiko esim. mehun hapokkuus vaikuttaa hyytyvyyteen. Hmm. Tätä pitää jossain vaiheessa vielä testailla ja ihmetellä lisää. Toivottavasti sait kakun kuitenkin onnistumaan liivatteella! :)

      Poista
  8. Olisiko sinulla antaa vinkkiä millaista kaupan valmismehua kannattaisi käyttää, mikäli omatekemää ei ole. Tein ohjeen mukaan kaupan mehusta ja kakusta tuli todella haljun värinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valitettavasti minulla ei ole kokemusta kaupan mehuista, joten tarkkaa merkki en pysty kertomaan. Mehun olisi hyvä olla melko voimakkaan makuista, melko kirpeääkin. Tiedätkö, mahtaakohan olla olemassa esimerkiksi jotain puolukkamehutiivistettä, sokeroimatonta sellaista? Sellainen voisi olla melko lähellä.. Pitääkin tutustua kaupan valikoimiin ja katsoa mikä olisi hyvä korvike itsetehdylle :)

      Poista
  9. Tätä täytyy kokeilla. Säilyykö kakku mielestäsi jääkaapissa kaksi yötä ennen tarjolla laittamista vai pitäisikö se tehdä edellisenä iltana?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Säilyy pari yötä hyvinkin, joten voit tehdä ajoissa valmiiksi :)

      Poista
  10. Vastaukset
    1. Itselläni ei valitettavasti ole kokemusta tämän kakun pakastamisesta, mutta en näe sille estettäkään. Yleensä liivatepohjaiset kakut pysyvät hyvinä pakastamisen jälkeen, joten uskaltaisin kokeilla :)

      Poista
  11. Mitä tarkoittaa täytteessä sokeroitu puolukkamehu ja sitten 2,5 rkl puolukkamehua 😛

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis sokeroimaton tarkoitan

      Poista
    2. Tarkoitan tuolla "sokeroimattomalla puolukkamehulla" ja "puolukkamehulla" samaa sokeroimatonta mehua :) Käytin kakkuun siis itsetehtyä, sokeroimatonta puolukkamehua. Kakkuun sopii parhaiten kirpeähkö puolukkamehu. Tuli mieleen, että jos itsellä ei ole puolukkamehua eikä kaupastakaan löydy tuollaista kirpeää versiota, niin kakkuun voisi käydä myös pakastepuolukoista pienessä vesimäärässä keitetty, sauvasekoittimella sileäksi hurautettu seos. Jos vielä siivilöi mahdolliset kuorenpalat pois, niin siinähän se mehu on :)

      Ja aina kannattaa maistella sokerin määrä sopivaksi. Tärkeintä on, että mehussa on reilusti puolukan makua. Makeutettuakin puolukkamehua voi siis käyttää, jättää silloin vain lisäsokerin tarpeen mukaan pois :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...