sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Mehevä mansikka-suklaakakku

Mansikkakakku on ehkä kesän perinteisin kakku. Olen viime aikoina huomannut, että vaikka leivon paljon, puuttuvat leivontakokemuksistani monet suht perinteiset jutut. Mansikkakakku oli yksi niistä. Tai no onhan sitä mansikkakakkuja tullut tehtyä, mutta mansikat ovat aina olleet mousseina tai mukana on ollut reilusti omenaa, raparperia tai muuta mitä ei rehellisestä mansikkakakusta löydy. Mansikkakakussa kuuluu mielestäni olla reilusti mansikoita niin sisällä kuin päälläkin, lisäksi kermavaahtoa ja mielellään myös mahdollisimman maukas kakkupohja. Alunperin ajatuksissani oli tehdä sokerikakkupohjainen kakku, mutta sitten mielessä alkoikin pyöriä mehevän suklaakakkupohjan yhdistäminen tuoreisiin mansikoihin ja kermavaahtoon. Sitähän piti päästä kokeilemaan. Ja kyllä, kakusta tuli aivan ihanaa, tätä voisin sanoa melkein täydelliseksi!


Kakkupohjana on jälleen aivan ihanan mehevä ja kostea suklaakakkupohja. Pohja on itsessään niin kostea, ettei sitä tarvitse kostuttaa millään tavalla. Se on myös aivan ihanan pehmeä. Kakku oli "melkein" täydellinen vain siksi, että paistoin kakkupohjat edellisenä päivänä ja peitin ne todella huolimattomasti. Tai myönnän, laitoin folion vain päälle, mutta en muistanut kääriä kakkupohjia reunoja myöten siihen. Tämän takia kakun uloimmat reunat hieman kuivahtivat. Siis vain hieman. Kakun keskusta oli ihanan kostea ja mehevä. Mums!


Tuo suklaapohja on juuri sopivan miedon makuinen, että mansikan maku pääsee siinä hyvin oikeuksiinsa. Sekä suklaa että mansikka korostavat toisiaan tässä mielettömän hyvin. Tuorejuustoinen kermavaahto oli ihanan pehmeää ja mukavasti erilainen verrattuna pelkkään kermavaahtoon. 


Mehevä mansikka-suklaakakku

n. 20-24 cm vuokaan riippuen siitä, kuinka paksut kakkupohjat haluaa (itse tein kahteen 20 cm vuokaan)

Pohja:
Mehevä suklaakakkupohja (taikina jaettu kahteen 20 cm irtopohjavuokaan)

Väliin ja päälle:
2.5 dl kuohukermaa
300 g maustamatonta tuorejuustoa
n. 1.5 dl tomusokeria
0.5 dl (Milletin) vaniljakreemijauhetta (ei tarvita välttämättä)
reilu 1 litra tuoreita mansikoita

Ohje:
Tee kakkupohjataikina erillisen ohjeen mukaan. Jaa taikina kahteen voideltuun 20 cm irtopohjavuokaan. Paista kakkupohjia 170 asteessa n. 35 minuuttia, kunnes keskelle tökättyyn tikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa. Käyttäessä isompia vuokia, lyhennä paistoaikaa. Testaa kakun kypsyys tikulla heti, kun pinta ei enää hölly vuokaa heilutettaessa ja pinta tuntuu sormella kiinteältä. Anna pohjien jäähtyä kunnolla. Suklaapohjan voi tehdä valmiiksi vaikka jo edellisenä päivänä, niin se ehtii hyvin jäähtyä ennen täyttämistä. Säilytä kakkupohjat huoneenlämmössä hyvin esim. foliolla suojattuina täyttämiseen asti.

Täytä kakku vasta hieman ennen tarjoilua. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon notkistettu tuorejuusto sekä tomusokeria ja jatka vatkaamista vielä n. 1 minuuttia. Maista. Jos haluat täytteestä hieman paksumpaa, lisää joukkoon vaniljakreemijauhetta.

Paistetut kakkupohjat ovat päältä hieman reunoja korkeampia. Tasoita hieman kakun pintoja hieman leikkaamalla "hatut" pois. Laita toinen kakkupohja tarjoilulautaselle. Levitä n. puolet täytteestä kakkupohjan päälle niin, että täyte ei ulotu aivan reunoille asti, vaan jää n. 1 cm päähän reunoista. Leikkaa täytteen päälle mansikoita. Nosta toinen kakkupohja päälle. Väliin jäävä täyte saattaa tässä vaiheessa hieman yrittää karata välistä, mutta jääkaapissa tilanne rauhoittuu. Levitä kakun päälle loput täytteestä ja pilko päälle loput mansikat. Nauti pian täyttämisen jälkeen. 

Vinkit:
* Voit kakkupohjan päältä leikkaamasi palat sellaisenaan tai jäätelön kera (poimin jäätelövinkinkin Taikakakkujen Tarulta ja totesin sen itsekin aivan mahdottoman hyväksi!)
* Vaniljakreemijauheissa on eroja. Milletin vaniljakreemijauhe ei hyydy niin tönköksi kuin Sallisen vastaava. Joten jos käytät Sallisen jauhetta, sitä tarvitaan vähemmän. Voit myös jättää kreemijauheen kokonaan pois, tällöin täyte on vain hieman löysempää ja vähemmän makeaa, josset lisää kreemijauheen tilalle tomusokeria.
* Kakkupohjista tulee tosi muhkeat 20 cm kakkuvuoissa tehtynä. Jos haluat hieman matalammat pohjat, paista pohjataikina kahdessa (tai yhdessä) isommassa n. 24 cm vuoassa. Kahdessa vuoassa paistetut pohjat ovat sellaisenaan käyttövalmiita. Yhdessä 24 cm vuoassa tehdyn pohjan voi halkaista puoliksi jäähtymisen jälkeen. Muista, että vuoan koko vaikuttaa paistoaikaan. Mitä paksumpi taikina kerros vuoassa on, sitä pidempi paistoaika. Ja päinvastoin. Älä paista pohjia liikaa, jotta ne eivät suotta kuivu.
* Koska kakun sivuille ei tule kuorrutetta, on reunat suuremmassa kuivumisvaarassa kuin kuorrutettu kakku ja jääkaapissa reunat tahtovat hieman kuivahtaa ollessaan siellä pidemmän aikaa. Kakku kannattaakin täyttää vasta hieman ennen tarjoilua. Kakkupohjat voi säilytellä huoneenlämmössä hyvin suojattuina aina täyttämiseen asti.
* Kakkuun saa lisää suklaan makua (ja samalla kauniin koristelun), kun sulattaa hieman suklaata ja spritsaa sitä mansikoiden päälle kakun väliin ja pinnalle. Tai suklaan voi myös rouhia pienemmäksi ja ripotella mansikoiden päälle. 

10 kommenttia:

  1. No kyllä tämä mun mittapuulla näyttää melko täydelliseltä vaikka yleensä marjaisia leivonnaisia ja kakkuja inhoankin! :D Itsekin tosin tein vasta parisen viikkoa sitten yhden aivan ihanan mustikka-mansikka -suklaaunelman että ehkä näillä marjaisillakin on vielä toivoa ;) Näyttää niin hyvältä ja tuo kakkupohja on ehdottomasti mulla testausjonossa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on selvästi ikä tehnyt tehtävänsä ja marjaleivonnaiset ovat alkaneet maistua entistä paremmin. En ole yleensä välittänyt edes pelkistä mansikoista (juu, sellaisiakin ihmisia on olemassa ;) ), mutta nykyään nekin ovat hyviä, mutta tässä kakussa aivan mahdottoman ihania! Suosittelen kokeilemaan tuota pohjaa, se on ollut todella suosittu ja tykätty ohje. Eikä syyttä, se on todella mahtava pohja!

      Poista
  2. Ihana!! Minunkin pitää kokeilla tuota sinun suklaakakkupohjaa, kunhan taas leivontavireys paranee. Niin paljon kehuja se on saanut ja näyttääkin niin mehevältä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena-muori :) Toivottavasti leivontavireytesi palailee pian, niin pääset kokeilemaan tätä! Olen iloisesti yllättynyt kuinka paljon huomiota ja kehuja tämä pohja on saanut. Toisaalta, se on niin mahdottoman ihanaa, että olisin yllättynyt, jos siitä ei tykättäisikään. Kokeilepas ihmeessä, kun taas innostut leipomaan! Mulla nämä helteet ovat saaneet hieman laskettua leivontainnostusta, sillä koti on muutenkin kuin sauna, niin ei tee mieli enää lämmitellä uunia.. Mutta jäätelöä onkin tullut tehtyä senkin edestä ;)

      Poista
  3. Niin ihanan näköinen, kesäinen kakku <3 Tämä taitaakin olla vuorossa seuraavan kerran kun mansikkaista kakkua teen, perinteisen mansikkabritan tilalla. :) voisi toimia myös vadelmien kanssa, suklaa ja vadelma kun ovat uusi lemppariyhdistelmäni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sara :) Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan tätä. Meillä ainakin pidettiin tästä hurjan paljon. Nuo tuoreet vadelmat kuullostaa tosi hyvältä vaihtoehdolta ja sopisivat kakkuun varmasti aivan yhtä hyvin kuin mansikatkin. Suklaa-vadelma-yhdistelmä on ihanaa, itsekin olen vasta hetki sitten päässyt sen yhdistelmän makuun kun huomasin, että vadelman kanssa ei ehkä kannata käyttää sitä 70% suklaata, vaan hieman miedompaa :D

      Poista
  4. Tosi herkullisen näköinen kakku! Tuo pohja oli kyllä hyvää ja sopi mahtavasti mansikoiden kanssa. Kiitos ohjeesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru :) Sellaiselta tämä maistuikin! ;D Mansikat olivat äärettömän hyviä tämän pohjan kanssa. Ole hyvä :)

      Poista
  5. Hei voiko tuorejuuston tilalla käyttää mascarponejuustoa? Sulla on ihana blogi��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Marja! Toivottavasti vastaus ei tule liian myöhään. Mascarpone on yleensä hieman tuorejuustoa löysempää suuremman rasvaprosenttinsa vuoksi, joten suosittelisin siinä tapauksessa käyttämään tarpeeksi tuota vaniljakreemijauhetta kiinteyttämään moussea. Ehkä tomusokerin määrää voi hieman vähentää ja käyttää kreemijauhetta hieman ohjetta enemmän. Eiköhän siitä hyvä tule mascarponellakin :) Vai ehditkö jo testailemaan? :)

      Ja voi kiitos, aivan ihana kuulla, että pidät blogista :D

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...