torstai 10. heinäkuuta 2014

Kakku-jäätelötötteröt ja kakku-muffinit

Lämpimät kelit ovat innostaneet viettämään aikaa ulkona ja keittiössä hääräily jäänyt ja blogin päivittäminen on ollut hieman aiottua hitaampaa. Muutama synttäritarjottava on vielä laittamatta tänne blogiin, mutta laitan niitä tässä pikku hiljaa, kunhan maltan pysyä koneen ääressä hetken. Tässä yksi. Näiden pikkumakeiden kuvat vilahtivatkin jo aiemmin mokkapusujen ohjeessa. Kyseessä on jäätelötötterön ja muffinien muotoiset suklaalla kuorrutetut kakku"tikkarit".  Näitä oli tarjolla molemmissa viettämissämme tytön synttärijuhlissa. Tässä tuleekin ohje sekä kakku-tötteröihin...


...että kakku-muffineihin.


Tytön toiveena oli tarjota juhlissa kakkutikkareita, joten nappasin hyllystä Kakkutikkarit-kirjani. Juhlia ennen selkäni temppuili ja halusin päästä hieman helpommalla ja käytin poikkeuksellisesti valmista suklaista taikinaohjetta. Ohjeen nappasin kirjasta. Taikina valmistui suurimmaksi osaksi yleiskoneella, ja selkä kesti sen vieressä seisomisen hyvin. Poimin kirjasta taikinan lisäksi näiden kakkumuffinien ja - tötteröiden tekovinkkejä.

Valmis pohja oli aika mureneva ja yllättäen melko mauton. Pohjaa voisi ehkä käyttää myös kakkupohjana, mutta murenevuuden takia se kannattaa paistaa sen paksuiseksi, kuin sitä aikoo käyttää. Eli vaikka suoraan pellillä tai 2-3 irtopohjavuoassa. Tämä on iso taikina, joten kakkua tehdessä riittänee pienempi annos. Esim. 2-kerroksiseen (yhden täytevälin) kakkuun riittänee puolikas taikina, jos sen paistaa kahdessa n. 20 cm irtopohjavuoassa. Täytteeksi sopii hyvin jokin maukas, sillä pohja itsessään on melko neutraalin kaakaon makuinen. Pohja kaipaa myös kostutusta. Lisättyäni kakkumassaan tuorejuustoa, siitä tuli ihanan tahmainen.


Vaikka yleensä suosinkin aidon suklaan käyttämistä, on Candy Melts-napit erityisesti "muffinien" pohjien tekemisessä mielestäni parempia. Tällöin ei tarvitse huolehtia suklaan temperoimisesta ja pohja lähtee Candy Melts-"suklaan" kovetuttua muotista helposti irti. Noissa suklaan värisissä Candy Melts -napeissa on käytetty kaakaojauhetta, jolloin maku muistuttaa hieman enemmän normaalia maitosuklaata. Valkoiset tai värjätyt napit sen sijaan saavat useimmiten makunsa sokerista ja aromista ja ovatkin melko makeita ja koitankin käyttää niitä melko vähän. Toki Candy Melts-nappien sijasta voisi käyttää kunnon (valko)suklaatakin. Itse kuitenkin halusin, että kuorrute kovettuu nopeasti ja sitä pystyy pitämään käsissään ilman sulamisvaaraa, niin valitsin Candy Meltsit.


Vein loput kakkumuffinit töihin ja sieltä tuli kommentteja laidasta laitaan. Toiset tykkäsivät hirmuisesti, mutta toisten mielestä nämä olivat liian makeita. Vaikka itse yleensä pystyn syömään vaikka suoraan sokeria purkista, myös omaan suuhuni tuo vaaleanpunainen kuorrute oli tosi makea. Voi olla, että osasyy ylimakeaan tuntumaan johtui aiemmasta sokeritankkauksestani muiden leivonnaisten muodossa. Tai sitten ei, sillä töissäkin osa oli samaa mieltä.. Kakkumassaa tehdessäsi laitoin pohjan mauttomuuden takia sekaan suklaa-tuorejuustoa ja sillä siihen tulikin ihan kivasti makua. Yhdessä kuorrutteen kanssa kokonaisuudesta tuli ehkä kuitenkin inan liian makea. Parasta näissä taisi olla tuo täytemassa, siitä pidettiin töissäkin eniten. Toisaalta kotona tyttö söi pelkän makean kuorrutteen ja jätti tahmean suklaisen sisuksen syömättä.. Mutakakkumainen sisusta olikin ehkä enemmän aikuisten makuun ja kuorrute makealle persojen (lasten) makuun. Parannusehdotuksina sanoisin tummalla suklaalla kuorruttamisen, jotta vältyttäisiin liialliselta makealta.. Niin ja töissäkin mietin kaverin kanssa, että olisivat näinkin hyviä, jos vain kakkumassan joukkoon heittäisi reilusti vaikka Marianne-rouhetta tai muuta raikasta. Makuja on monia, joten tuskin kaikkien makunystyröitä voi miellyttää, vaikka mitä tekisi. Niinkuin aina muidenkin leivonnaisten kohdalla.


Kun vähän aikaa sitten tein muffinin mallisia keksitaikinan sisältäviä pikkuherkkuja, sain pyynnön vaihekuvista. Laitankin nyt vaihekuvia oikein reilusti, kun kerrankin otin niitä oikein urakalla. Kakku"tikkareiden" teossa on muutama välivaihe ja jokaisesta vaiheesta on muutama kuva. Pitkää ohjetta ei kannata pelästyä, vaan siitä huolimatta nämä ovat helppoja tehdä. Välivaiheita on muutama, joten aikaa näihin toki kuluu, mutta suurin osa siitäkin kakkumassan tekoon ja pallojen viilentelyyn jääkaapissa. Tässä tulee piiitkä ohje. Koittakaa kestää ;)


Jäätelötötterö- ja muffinikakkupallot

KAKKUTIKKARIMASSA

Käytin samaa tikkarimassaa sekä jäätelötötteröiden että muffinien tekemiseen. Taikinaa tulee reilusti ja siitä meni näihin n. puolet. Toisen puolen taikinasta voi pakastaa tulevaa käyttöä varten.


Taikina:
250 g voita, huoneenlämpöisenä
5 dl sokeria
3 isoa kananmunaa
6 dl vehnäjauhoja
2.5 dl tummaa kaakaojauhetta
1 tl soodaa
2 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljaextract (tai vaniljasokeria)
1 tl suolaa
3.5 dl maitoa, huoneenlämpöisenä

Kakkumassaan lisäksi:
n. 2 pkt (á 160 g) suklaa Philadelphia- tuorejuustoa

Ohje:
Tee kakkumassataikina. Laita uuni lämpeämään 180 asteeseen. Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi, n. 5 minuutin ajan. Lisää munat yksitellen välillä voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään toisessa kulhossa. Lisää voi-sokeri-muna vaahtoon ensin kolmannes jauhoista ja puolet maidosta. Sekoita kevyesti sekaisin. Lisää puolet jäljellä olevista jauhoista ja loppu maito. Sekoita niin, että ne juuri ja juuri sekoittuvat. Kääntele loput jauhoista sekaan. Kaada taikina n. 20 x 30 cm leivinpaperilla päällystettyyn korkealaitaiseen vuokaan. Paista 200 asteessa n. 40-45 minuuttia, kunnes keskelle tökättyyn tikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa. Anna pohjan jäähtyä kunnolla.

Jaa valmis kakkumassa kahteen osaan. Lisää jäljelle jäävään puoleen suklaa-tuorejuustoa, kunnes massa on hyvin muovailtavissa palloiksi. Jos massa menee liian tahmeaksi ja löysäksi, lisää kakkumassaa. Jos massa on liian murenevaa, lisää tuorejuustoa.KAKKUMUFFINIEN TEKOVAIHEET

Tarvikkeet:
Pohjiin n. 110 g Maitosuklaan makuisia Candy Melts-nappeja
Kuorrutukseen n. 160 g Vaaleanpunaisia Candy Melts-nappeja (tai vaikka valkosuklaata)
Strösseleitä
Tummaa suklaata
Ranskanpastilleja
Silikonisia minimuffinivuokia

Muffineihin (n. 15 kpl) lisäksi:
Muffineihin tarvitset kakkumassasta n. 15 kpl tosi ison lihapullan kokoista palloa, halkaisijaltaan n. 4 cm. Sovita pallo muffinivuoan koloon ja pienennä tai suurenna tarpeen mukaan. Muffineita varten pallojen pitää olla sen kokoisia, että ne jäävät hieman muffinivuoan reunojen yläpuolelle.


Sulata muffinin pohjaksi tulevat Candy Meltsit. Vuoraa sillä silikonisten muffinivuokien pohja ja reunat.


Kun Candy Melts on miltei kokonaan kovettunut, sovita kakkupallo vuokaan. Pienennä tai suurenna sitä tarpeen mukaan. Jos se on sopivan kokoinen, paina pallo kevyesti vuokaan. Laita jääkaappiin kovettumaan n. puoleksi tunniksi.

Irrota silikoninen muffinivuoka ympäriltä. Irrota ensin reunat ja sen jälkeen käännä reunat alaspäin. Laita jääkaappiin.


Sulata kuorrute. Tarkista, että pallo on kiinni. Jos se irtoaa, voi kiinnittää ne laittamalla hieman kuorrutetta vuoan pohjalle ja laittamalla hetkeksi jääkaappiin kovettumaan. Kun pallot pysyvät kiinni, dippaa muffini kuorrutteeseen.


Käännä kuorrutettu kakkumuffini ja laita vaikka lautaselle kovettumaan. Toinen keino kuorruttaa kakkumuffini on laittaa kuorrute lusikalla päälle nostelemalla. Auta kuorrutteen leviämistä hieman lusikalla ja anna lopun kuorrutteen valua alas. Jos kakkupallo on kovin kylmä, jämähtää kuorrute todella nopsaan, joten dippaus on ehkä helpompi, mutta lusikalla voitelu aidomman näköinen.. Ripottele päälle samantein strösseleitä.


Sulata päälle vielä suklaata ja koristele vaikka ranskanpastillein. Tästä ei tullut vaihekuvaa, mutta voit selata alemmas, niin sieltä löytyy vastaavat kuvat jäätelötötteröiden teko-ohjeesta.


 KAKKU-JÄÄTELÖTÖTTERÖIDEN TEKOVAIHEET

Jäätelötötteröihin (9 kpl):
150 g Vaaleanpunaisia Candy Melts-nappeja (tai punaisella pastavärillä värjättyä valkosuklaata)
n. 25 g tummaa suklaata
Strösseleitä
Mini Smarties-karkkeja
Jäätelövohveleita (vohvelipakkauksessa on 10 tuuttia, mutta yhden kadotessa tein vain 9 kakkupallotötteröä)

Jäätelötötteröihin (n. 9 kpl) lisäksi:
Tarvitset aiemmin tekemästäsi kakkumassasta 9 ison lihapullan kokoista palloa. Muotoile massasta palloja. Pallon halkaisija voi olla esimerkiksi n. 3-4 cm, riippuen kuinka isoja tötteröjä haluat tehdä.
 

Tötteröitä varten pallot voivat olla pienempiä kuin kakkumuffinien pallot, sillä vohvelitötterön voi leikata juuri tarvittavan kokoiseksi.

Sovita pallo vohvelitötterön viereen. Leikkaa vohvelitötteröstä sahalaitaisella terävällä veitsellä pala. Laita tekemäsi pallot jääkaappiin kovettumaan n. tunniksi.


Valmistele kuivatusastia eli laita sokeria vuoan pohjalle n. 5 cm kerros. Sulata kuorrute. Itse käytin taas Candy Melts-nappeja, mutta kuorrutteeseen käy ihan tavallinen suklaakin. Suklaa kannattaa temperoida, mikäli haluaa siitä kiiltävän ja rapsahtavan.

Dippaa pallo kuorrutteeseen. Nosta pallo tötterön päälle. Tökkää vohveli pystyyn sokeria sisältävään astiaan. Ripottele pintaan heti nonparelleja. Laita jääkaappiin 15 minuutiksi.


Sulata vielä hieman suklaata (sulatin n. 1 palan suklaata yhtä tötteröä varten). Nosta suklaata lusikalla tötterön päälle. Anna valua reunoilta alaspäin. Koristele vielä vaikka Mini Smarties-karkeilla tai vastaavanlaisilla.


Vinkki:
Voit myös tehdä kaatuneita jäätelöitä alla olevalla tavalla. Dippaa siis ensin pallo kuorrutteeseen. Laita pallo leivinpaperin päälle ja ripottele pinnalle strösseleitä. Laita tötterön päälle hieman vinoon. Anna kovettua.


Säilytä valmiit tötteröt jääkaapissa. Tötteröt voi myös pakastaa. Ne kannattaa sulattaa hitaasti. Pintaan saattaa kertyä kosteutta, mutta se ainakin omista tötteröistä haihtui muutamassa tunnissa huoneenlämmössä oltuaan.


Hyvää jäätelökesää kaikille, myös näin kakku-jäätelöiden merkeissä! :D
 

4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos Maiju :D Olivat kivasti hieman erilaisia tarjottavia :)

   Poista
 2. Niin suloisia ja ihania herkkuja! Varsinkin nuo pienet jätskit! Meillä varmaan vietäisiin käsistä nämä!
  ...ihanaa näpertelyhommaa äidille :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Taru :) Näitä oli tosi kiva tehdä, vaikka olikin hieman näpertelemistä. Tyttökin oli tosi innoissaan näistä, vaikka söikin lopulta pelkän kuorrutteen ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...