keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Jäätelövohvelit

Testailin jokin aika sitten jäätelöinnostuksissani myös jäätelövohveleiden tekemistä itse. Kokeilin samantein kahta erilaista taikinaa. Molemmilla ohjeilla tuli kovia, mutta rapeita ja helposti murtuvia vohveleita.


Toisessa ohjeessa sokeri vaahdotettiin keskenään munien kanssa ja toisessa voin kanssa. Lopputulos oli yllättävän samanlainen. Perheen parissa tekemässäni sokkotutkimuksessa voi-sokerivaahto-taikinaan pohjautuva vohveli sai hieman enemmän ääniä, mutta ero oli tosi niukka.


Meillä ei ole jäätelövohvelien tekoon tarvittavaa vohvelirautaa, joten paistoin vohvelit tavallisella vohveliraudalla. Tötteröistä tuli hieman paksumman puoleisia. Aidolla vohveliraudalla saisi huomattavasti ohuempia. Meillä kuitenkin jäätelövohvelien menekki on sen verran pientä, ettei vohveliraudan hankinta ole mielekästä, joten jatkossakin mennään vohveliraudalla silloin harvoin kuin niitä tullaan tekemään. Toimivat ohjeet uunissa tai paistinpannulla paistettaviin rapsakoihin vohveleihin olisi tosi kivoja..

Alla pikkutötteröitä..


..ja tässä vähän isompia.Tässä ohjeet molempiin tekemiini vohvelitaikinoihin sekä hieman alempana molemmille taikinoille yhteinen paisto- ja muotoiluohje.
Jäätelövohvelitaikina I

n. 12 kpl 

Aineet:
3 munaa
1.75 dl sokeria
125 g voita
2.25 dl vehnäjauhoa
3 rkl vettä

Ohje:
 Sulata voi ja anna sen jäähtyä. Vatkaa munat ja sokeri paksuksi ja kuohkeaksi. Vatkaa joukkoon voi (jätä pohjalle saostunut voi käyttämättä.) Sekoita vehnäjauho ja perunajauho. Siivilöi jauhoseos voi-muna-sokeriseokseen ja sekoita lastalla. Sekoita joukkoon vettä, jos seos tuntuu liian paksulta. Anna taikinan seistä 15 minuuttia ennen paistamista.


Jäätelövohvelitaikina II

n. 15-20 kpl (riippuen kuinka ohueksi taikinan pystyy levittämään)

Aineet: 
175 g voita huoneenlämpöisenä
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
5 munaa
2 dl vehnäjauhoja
0.25 tl suolaa 
2 tl perunajauhoja

Ohje:
Pehmennä voi mikrossa tai huoneenlämmössä. Vatkaa voi ja sokerit sähkövatkaimella vaahdoksi noin 2 minuutin ajan. Lisää sen jälkeen munat yksitellen joukkoon hyvin vatkaten. Lisää lopuksi vehnäjauhot, perunajauhot ja suola ja sekoita tasaiseksi. Anna levätä vähintään 10 minuuttia.


Jäätelötötteröiden teko-ohje

Valitse yllä olevista vaihtoehdoista jompi kumpi vohvelitaikina. Paisto-ohje molemmissa on sama. 

Kuumenna vohvelirauta. Laita n. 1-2 ruokalusikallista taikinaa vohveliraudan keskelle. Levitä taikina mahdollisimman tasaiseksi kerrokseksi. Muoto olisi hyvä pitää suht koht pyöreänä (itselläni tosin yrityksistä huolimatta tuli välillä tuollaiset sakarat reunoille.). Paista n. 2 minuuttia, kunnes vohveli on saanut väriä pintaansa ja hieman ruskettunut. Paistoaika riippuu vohveliraudan tehoista, joten tarkkaile tilannetta. Älä polta.  Taikinat käyttäytyvät paiston alkuvaiheessa hieman eri tavalla. Taikina II (alla) oli mielestäni hieman helpompi levittää tasaiseksi kuin taikina I (yllä). Muuten paistaminen sujuukin samalla tavalla.


 
Nosta valmis, kuuma vohveli pois ja kääri samantein tötterön ympärille jäätelövohvelin muotoiseksi. Jos et omista tötteröitä, voi muotoilla esimerkiksi foliosta kartion, ja kääriä vohvelin tämän ympärille. Laita jäähtymään sauma puoli alaspäin. Voit tarvittaessa tukea suuaukkoa folion palalla, jos se ei meinaa pysyä pyöreänä.Vinkki 1: Jos omistat tuollaiset kuvissa näkyvät tötteröt, kääri kuuma vohveli melko löyhästi, mutta tukevasti sen ympärille. Liian tiukkaan käärityn tötterön suuaukko jää pieneksi eikä siihen mahdu kovin isoa jäätelöpalloa ;D Alla olevassa kuvassa oikean puoleinen tötterön on kääritty tiukkaan ja toinen omaan makuuni sopivan löysästi.Vinkki 2: Vohvelin rullalle käärimisessä pitää olla nopea. Vohveli murtuu käärittäessä, mikäli ehtii se jäähtyä vähänkään liikaa. Näin kävi allekirjoittaneelle siinä vaiheessa, kun otin kameran käteen ja nappasin yhden kuvan käärimistä odottavasta vohvelista.Anna vohveleiden jäähtyä hyvin ja kovettua. Poista tötterön folion sisältä. Säilytä kuivuneet jäätelövohvelit kuivassa.

Lisävinkit:
* Taikinaa voi mausta esimerkiksi kaakaojauheella, vaniljasokerilla tai sitruunankuoriraasteella tai -kuorella.
* Voit tehdä tötteröiden sijasta myös kuppeja. Laita kuuma vohvelilätty jäähtymään nurinperin lasin päälle. Vohvelikupit voisivat olla kivoja vaikka lastenjuhlissa. Lapset voisivat koota kuppeihin erilaisia jäätelöitä, kermavaahtoa, strösseleitä, karkkeja... Kuppeihin mahtuu kaikkea enemmän kuin tötteröön.
* Vohvelit säilyvät huoneenlämmössä n. 2 viikkoa, mutta niitä kannattaa säilyttää ilmavasti kuivassa paikassa.
 
  

Vaikka vohvelit olivat kovia, ne rapsahtivat rikki helposti.
  


Tötteröön voi kauhasta kaupan valmista jäätelöä tai vaikka omatekoista jäätelöä. Nam!
1 kommentti:

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...