Testailin jokin aika sitten jäätelöinnostuksissani
myös jäätelövohveleiden tekemistä itse. Kokeilin samantein kahta erilaista taikinaa. Molemmilla ohjeilla tuli kovia, mutta rapeita ja helposti murtuvia vohveleita.
Toisessa
ohjeessa sokeri vaahdotettiin keskenään munien kanssa ja toisessa voin kanssa. Lopputulos
oli yllättävän samanlainen. Perheen parissa tekemässäni sokkotutkimuksessa
voi-sokerivaahto-taikinaan pohjautuva vohveli sai hieman enemmän ääniä, mutta ero oli
tosi niukka.
Meillä ei ole jäätelövohvelien tekoon tarvittavaa vohvelirautaa, joten paistoin vohvelit tavallisella vohveliraudalla. Tötteröistä tuli
hieman paksumman puoleisia. Aidolla vohveliraudalla saisi huomattavasti
ohuempia. Meillä kuitenkin jäätelövohvelien menekki on sen verran pientä, ettei vohveliraudan
hankinta ole mielekästä, joten jatkossakin mennään vohveliraudalla silloin harvoin kuin niitä tullaan tekemään. Toimivat ohjeet uunissa tai paistinpannulla paistettaviin rapsakoihin vohveleihin olisi tosi kivoja..
Alla pikkutötteröitä..
..ja tässä vähän isompia.
Tässä ohjeet molempiin tekemiini vohvelitaikinoihin sekä hieman alempana molemmille taikinoille yhteinen paisto- ja muotoiluohje.
Jäätelövohvelitaikina I
n. 12 kpl
Aineet:
3 munaa
1.75 dl sokeria
125 g voita
2.25 dl vehnäjauhoa
3 rkl vettä
Ohje:
1.75 dl sokeria
125 g voita
2.25 dl vehnäjauhoa
3 rkl vettä
Ohje:
Sulata voi ja anna sen jäähtyä. Vatkaa munat
ja sokeri paksuksi ja kuohkeaksi. Vatkaa joukkoon voi (jätä pohjalle saostunut
voi käyttämättä.) Sekoita vehnäjauho ja perunajauho. Siivilöi jauhoseos
voi-muna-sokeriseokseen ja sekoita lastalla. Sekoita joukkoon vettä, jos seos
tuntuu liian paksulta. Anna taikinan seistä 15 minuuttia ennen paistamista.
Jäätelövohvelitaikina II
n. 15-20 kpl (riippuen kuinka ohueksi taikinan pystyy
levittämään)
Aineet:
175 g voita huoneenlämpöisenä
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
5 munaa
2 dl vehnäjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
0.25 tl suolaa
2 tl perunajauhoja
Ohje:
Pehmennä voi mikrossa tai huoneenlämmössä. Vatkaa voi ja
sokerit sähkövatkaimella vaahdoksi noin 2 minuutin ajan. Lisää sen jälkeen
munat yksitellen joukkoon hyvin vatkaten. Lisää lopuksi vehnäjauhot,
perunajauhot ja suola ja sekoita tasaiseksi. Anna levätä vähintään 10
minuuttia.
Jäätelötötteröiden teko-ohje
Valitse yllä olevista vaihtoehdoista jompi kumpi vohvelitaikina. Paisto-ohje molemmissa on sama.
Kuumenna vohvelirauta. Laita n. 1-2 ruokalusikallista taikinaa vohveliraudan keskelle. Levitä taikina mahdollisimman tasaiseksi kerrokseksi. Muoto olisi hyvä pitää suht koht pyöreänä (itselläni tosin yrityksistä huolimatta tuli välillä tuollaiset sakarat reunoille.). Paista n. 2 minuuttia, kunnes vohveli on saanut väriä pintaansa ja hieman ruskettunut. Paistoaika riippuu vohveliraudan tehoista, joten tarkkaile tilannetta. Älä polta.
Taikinat käyttäytyvät paiston alkuvaiheessa hieman eri tavalla. Taikina II (alla) oli mielestäni hieman helpompi levittää tasaiseksi kuin taikina I (yllä). Muuten paistaminen sujuukin samalla tavalla.
Nosta valmis, kuuma vohveli pois ja kääri samantein tötterön ympärille jäätelövohvelin muotoiseksi. Jos et omista tötteröitä, voi muotoilla esimerkiksi foliosta kartion, ja kääriä vohvelin tämän ympärille. Laita jäähtymään sauma puoli alaspäin. Voit tarvittaessa tukea suuaukkoa folion palalla, jos se ei meinaa pysyä pyöreänä.
Vinkki 1: Jos omistat tuollaiset kuvissa näkyvät
tötteröt, kääri kuuma vohveli melko löyhästi, mutta tukevasti sen ympärille.
Liian tiukkaan käärityn tötterön suuaukko jää pieneksi eikä siihen mahdu kovin
isoa jäätelöpalloa ;D Alla olevassa kuvassa oikean puoleinen tötterön on kääritty tiukkaan ja toinen omaan makuuni sopivan löysästi.
Vinkki 2: Vohvelin rullalle käärimisessä pitää
olla nopea. Vohveli murtuu käärittäessä, mikäli ehtii se jäähtyä vähänkään
liikaa. Näin kävi allekirjoittaneelle siinä vaiheessa, kun otin kameran käteen
ja nappasin yhden kuvan käärimistä odottavasta vohvelista.
Anna vohveleiden jäähtyä hyvin ja kovettua. Poista
tötterön folion sisältä. Säilytä kuivuneet jäätelövohvelit kuivassa.
Lisävinkit:
* Taikinaa voi mausta esimerkiksi kaakaojauheella, vaniljasokerilla tai sitruunankuoriraasteella tai -kuorella.
* Taikinaa voi mausta esimerkiksi kaakaojauheella, vaniljasokerilla tai sitruunankuoriraasteella tai -kuorella.
* Voit tehdä tötteröiden sijasta myös kuppeja. Laita
kuuma vohvelilätty jäähtymään nurinperin lasin päälle. Vohvelikupit voisivat
olla kivoja vaikka lastenjuhlissa. Lapset voisivat koota kuppeihin erilaisia
jäätelöitä, kermavaahtoa, strösseleitä, karkkeja... Kuppeihin mahtuu kaikkea
enemmän kuin tötteröön.
* Vohvelit säilyvät huoneenlämmössä n. 2 viikkoa, mutta
niitä kannattaa säilyttää ilmavasti kuivassa paikassa.
Vaikka vohvelit olivat kovia, ne rapsahtivat rikki helposti.
Tötteröön voi kauhasta kaupan valmista jäätelöä tai
vaikka omatekoista
jäätelöä. Nam!
käy katomassa
VastaaPoistabffmuotia.blogspot.fi
bffleivonta-blogi.blogspot.fi