maanantai 14. heinäkuuta 2014

Vadelma-raparperihillo

Mietin alkukesästä raparperin kanssa yhteen sopivia makupareja, kunnes silmiini osui Kääpiölinnan köökin Anun tekemän vadelma-raparperikiisseli. Yhdistelmä oli niin mielenkiintoinen, että se jäi heti pyörimään mieleeni. Suunnittelin tekeväni niistä piirakkaa, ja itseasiassa teinkin, mutta ohje mokoma hävisi taivaan tuuliin. Piirakka oli kuitenkin hyvää ja aion jossain vaiheessa tehdä vielä toisenkin, ja tällä kertaa tallentaa ohjeen varmaan talteen. No mutta, tein kuitenkin jotain muutakin samaan makumaailmaan liittyvää. Keittelin sen hetken viimeisistä raparpereista hilloa yhdessä pakkasesta poimittujen vadelmien kanssa. Eikä huonompi ajatus tämäkään. Hillosta tuli aivan ihanaa! Tästä tuli hillonkeittoillan aikana yksi lempihilloista, kun pistin jäähtynyttä hilloa lämpimän pannarin päälle ja söin vatkattavan vaniljakastikkeen kanssa. Mielettömän herkullista!


Yllätyin täysin, kuinka hyvin raparperi ja vadelmat sopivatkaan yhteen. Toisaalta, jos raparperin happamuutta ei ota huomioon, niin raparperi on loppujen lopuksi melko miedon makuinen vihannes. Tämän takia hillossakin maistui enemmän vadelma kuin raparperi. Raparperi tuo vaan hilloon mukavaa happamuutta ja taittaa hillon makeutta just sopivalla tavalla. Hillo oli siis juuri sopivan makea, eikä sellainen äklösokerinen kuin kaupan valmiit hillot mielestäni monesti ovat. 

Vadelma-raparperihillo

Aineet:
500 g (n. 4 vartta) raparperin paloja
400 g vadelmia
1 rkl vettä
450 g (n. 5 dl) hillosokeria

Ohje:
Kuori ja pilko raparperit kattilaan. Lisää joukkoon vadelmat ja hieman vettä. Keitä seosta, kunnes raparperit alkavat pehmetä. Lisää hillosokeri ja jatka keittämistä n.. 15 minuutin ajan. Kuori keittämisen aikana pintaan kertyvä vaahto pois. 

Anna hillon jäähtyä pari minuuttia. Kaada hillo puhtaisiin lasipurkkeihin ja laita kansi tiukasti kiinni.

Vinkki:
* Jos käytössäsi on tuollaisia kuvissa näkyviä purkkeja, ne voi myös umpioida. Tällöin hillo säilyy pidempään vaikka myös huoneenlämmössä.

Umpiointi tapahtuu näin:
- Kun olet täyttänyt purkit mahdollisimman täyteen, varmista, että kansi on kunnolla kiinni. 
- Laita purkit purkkeja korkeampaan kattilaan. 
- Lisää kattilaan kuumaa vettä niin paljon, että purkit jäävät kokonaan veden alle ja vesi ylettyy purkin kannen yläpuolelle pari, kolme senttiä. 
- Lämmitä vesi kiehuvaksi ja keitä purkkeja n. 20 minuuttia.
- Laita levy pois päältä ja jätä purkit veteen jäähtymään. Purkin kannet napsahtelevat jäähtyessään, silloin kun kansien keskiosa painuu sisään päin. 
- Kun purkit ovat jäähtyneet, tarkista, että kansien keskiosa on kokonaan painunut alas. 
- Purkit säilyvät myös huoneenlämmössä, mutta optimaalinen säilytystapa on viileässä.


6 kommenttia:

  1. Ihanalta näyttää! Täytyy kokeilla ohjettasi, kunhan vadelmat vain kypsyvät. Marjoja näyttää tulevan taas valtavasti, jos vaan säät suosii ja vesisateet pysyy vähäisinä vadelmien kypsyessä.

    Ja kiva, että sain olla avuksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anu itsellesi hyvästä vinkistä! :) Tämä oli kyllä hyvää ja tykkään tästä tosi paljon myös rahkan kanssa. Raparperi on yllättävän monipuolinen muutenkin. Olen nyt innostunut kokeilemaan muitakin marjoja raparperin kanssa ja toimii monessa tosi hyvin. Laittelen blogiin jossain vaiheessa ainakin yhden kokeilun tuloksen jossain vaiheessa. Mutta testailepas ihmeessä tätä, varsinkin jos vadelmia tulee taas liikaa.. Meidän marjapuskat ovat vielä niin pieniä, ettei kovin suurta satoa ole odotettavissa, niin pitää vielä tyytyä kaupan valikoimaan.

      Poista
  2. Siis eipä ole tullut mieleenkään tuo yhdistelmä mutta näyttää kyllä hillot niiiin hyviltä, että kokeiltavahan se on

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ihmeessä kokeilla! Yllätyin itsekin kuinka hyvin sopivat yhteen. Ainakin itse pidin kovin. Kun ehdit testailemaan, olisi kiva kuulla, mitä pidit :)

      Poista
    2. Oletko kokeillut mansikka-raparperihilloa? Se on meidän perheen suosikki!

      Poista
    3. Mansikka-raparperihillo on aivan ihanaa! Olen tehnyt sitä varmaan joka kesä ja välillä talvisinkin, jos pakkasesta on vielä löytynyt raparperia. Tänä kesänä sen teko on jäänyt, kun on tullut testaitua näitä muita hilloja. Mutta kyllä se mansikka-raparperi kuuluu kärkisijoille, yhdessä herukka-mansikkahillon ja tämän hillon kanssa! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...