Ja korjaan nyt heti alkuuns hieman tuota otsikkoa. Nimesin jäätelön
kinuskijäätelöksi, vaikka tässä ei oikeaa kinuskia olekaan. Aito kinuski
tehdään kermasta, kun taas tässä on käytetty makeasta kondensoidusta maidosta keitettyä kinuskia eli dulce de lecheä. Oikeampi nimi olisi ehkä jotain tyyliin Dulce de leche -jäätelö suklaahipuilla ja suolapähkinöillä, mutta ehkäpä tämä pelkistetty versiokin on ihan passeli.
Useissa ohjeissa kondensoitu maito lisätään jäätelömassaan keittämättömänä, mutta sitä voi käyttää myös kinuskiksi keitettynä. Itse tein näin eli käytin kinuskiksi keitettyä kond.maitoa. Olen joskus aiemmin tehnyt Marianne-jäätelöä samalla tavalla ja maku valmiissa jäätelössä oli mukavan kinuskinen verrattuna keittämättömään kondensoituun maitoon. Niin myös tällä kertaa.
Yleensä olen sekoittanut samaan kermamäärään koko purkillisen
kondensoitua maitoa, mutta nyt laitoin vain osan maidosta suoraan
vaahdon joukkoon ja loput suolapähkinöiden kanssa erikseen
levitettäväksi. Pelkäsin vähän miten koostumuksen käy, kun kondensoitun
maidon määrä olikin pienempi. Mahtoikohan johtua kondensoidun maidon
erilaisesta koostumuksesta, mutta jäätelössä oli vähemmästä kinuskista
huolimatta tosi
hyvä koostumus. Se oli todella pehmeää ja täyteläisen oloista.
Suolapähkinöillä ryyditettyä kinuskia oli joukossa reilusti ja nuo kinuskiset raidat jäätelössä olivat aivan ihania, vaikkakin äärettömän
makeita. Tätä ei yhdellä kertaa tarvinnut syödä kovinkaan paljoa, sillä
makua oli niin paljon jo pienessä palassa. Pieni santsikierros kyllä
tuli siltikin tehtyä :)
Helppo kinuskijäätelö suklaahipuilla ja suolapähkinöillä
reilu 1 litran annos
Aineet:
1 prk valmiiksi keitettyä kondensoitua maitoa
5 dl vispautupaa kermaa tai vastaavaa valmistetta (laitoin Flora Kuohua)
n. 100 g tummaa (50%) suklaata rouhittuna
n. 0.75-1 dl (maun mukaan) suolapähkinöitä
Ohje:
Vatkaa kerma vaahdoksi. Ota kondensoidusta maidosta n. 1 dl erilliseen kippoon. Rouhi suklaa hyvin pieniksi palasiksi. Lisää loput kondensoidusta maidosta hyvin vatkaten kermavaahdon joukkoon ja sekoita joukkoon myös lähes kaikki suklaarouhe. Jätä osa rouheesta jäätelön pinnalle ripoteltavaksi. Kaada massa vuokaan. Sekoita keskenään loppu kondensoitu maito sekä suolapähkinät. Ripottele seosta vuokaan kermamassan joukkoon ja sekoita kevyesti. Ripottele päälle loppu suklaarouhe. Laita pakkaseen jähmettymään ainakin 4 tunniksi.
Vinkki:
* Ota jäätelö sulamaan hieman ennen syömistä, niin se ehtii hieman pehmeämään ja sulamaan suussasulavaksi.
* Jäätelö on tosi makeaa. Saat jäätelöön ihanan makuefektin (ja samalla taitat makeaa makua) lisäämällä pähkinä-kinuskiseokseen ripauksen suolaa.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Ota kondensoidusta maidosta n. 1 dl erilliseen kippoon. Rouhi suklaa hyvin pieniksi palasiksi. Lisää loput kondensoidusta maidosta hyvin vatkaten kermavaahdon joukkoon ja sekoita joukkoon myös lähes kaikki suklaarouhe. Jätä osa rouheesta jäätelön pinnalle ripoteltavaksi. Kaada massa vuokaan. Sekoita keskenään loppu kondensoitu maito sekä suolapähkinät. Ripottele seosta vuokaan kermamassan joukkoon ja sekoita kevyesti. Ripottele päälle loppu suklaarouhe. Laita pakkaseen jähmettymään ainakin 4 tunniksi.
Vinkki:
* Ota jäätelö sulamaan hieman ennen syömistä, niin se ehtii hieman pehmeämään ja sulamaan suussasulavaksi.
* Jäätelö on tosi makeaa. Saat jäätelöön ihanan makuefektin (ja samalla taitat makeaa makua) lisäämällä pähkinä-kinuskiseokseen ripauksen suolaa.
Voi että kun kesällä on niin ihana ottaa kuvia ulkona. Siellä ei tarvitse miettiä valaistusta lainkaan, kun valoa on joka puolella. Eikä tarvitse yrittää pystyttää studionurkkausta, vaan tuotoksen voi napata vaikka nurmikolle ja antaa kameran laulaa. Tarpeelliset kuvat on otettu nopeasti ja valaistuskin aivan eri luokkaa kuin sisällä. Jäätelön kohdalla saikin olla kuvaamisessa tosi nopea, sillä se alkoi sulamaan ulos päästyään samantein. Onneksi tyttö oli halukas auttamaan ja pääsikin pitämään kippoa kädessään. Parin kuvan jälkeen otettiin maistiaiset jäätelöstä ja oli kuulemma tosi hyvää oli :)
Voi vitsi, että näyttää hyvältä! Voin vain kuvitella kuinka herkulta maistui...
VastaaPoistaOli kyllä tosi hyvää! Makeaa, niin makeaa, mutta aivan ihanaa :)
PoistaOih näyttää ihanalta! Suklaa ja suolapähkinät ovat aivan huippu makupari!
VastaaPoistaSanos muuta. Ne ovat ihan huippupari! Itse en yleensä pidä jäätelöissä olevista "yllätyksistä", mutta suolapähkinät ja suklaa olivat sen verran ihania, etteivät haitanneet tippaakaan, päinvastoin ;D
Poista