perjantai 11. heinäkuuta 2014

Helppo kinuskijäätelö suklaahipuilla ja suolapähkinöillä

Viime päivien lämpimät kelit ovat innostaneet tekemään jäätelöjä oikein urakalla. Pari päivää sitten jäätelöhammasta kolotti kunnolla ja mieleni teki jotain makuhermoja kutkuttavaa. Tein taas tuttuun ja turvalliseen tapaan kondensoitua maitoa apuna käyttäen helpon jäätelön, johon ei tarvita jäätelökonetta. Tämä ei ole mikään laihduttajan unelma, sillä jäätelö kolmea aivan ihanaa, mutta suht kaloririkasta ainesta; kinuskia, suklaata ja suolapähkinöitä. Noista johtuen makukin oli sellainen kuin oli. Eli ei varmaan tarvitse edes mainita, että jäätelöstä tuli tuhtia, täyteläistä ja todella herkullista!


Ja korjaan nyt heti alkuuns hieman tuota otsikkoa. Nimesin jäätelön kinuskijäätelöksi, vaikka tässä ei oikeaa kinuskia olekaan. Aito kinuski tehdään kermasta, kun taas tässä on käytetty makeasta kondensoidusta maidosta keitettyä kinuskia eli dulce de lecheä. Oikeampi nimi olisi ehkä jotain tyyliin Dulce de leche -jäätelö suklaahipuilla ja suolapähkinöillä, mutta ehkäpä tämä pelkistetty versiokin on ihan passeli.

Useissa ohjeissa kondensoitu maito lisätään jäätelömassaan keittämättömänä, mutta sitä voi käyttää myös kinuskiksi keitettynä. Itse tein näin eli käytin kinuskiksi keitettyä kond.maitoa. Olen joskus aiemmin tehnyt Marianne-jäätelöä samalla tavalla ja maku valmiissa jäätelössä oli mukavan kinuskinen verrattuna keittämättömään kondensoituun maitoon. Niin myös tällä kertaa.

Yleensä olen sekoittanut samaan kermamäärään koko purkillisen kondensoitua maitoa, mutta nyt laitoin vain osan maidosta suoraan vaahdon joukkoon ja loput suolapähkinöiden kanssa erikseen levitettäväksi. Pelkäsin vähän miten koostumuksen käy, kun kondensoitun maidon määrä olikin pienempi. Mahtoikohan johtua kondensoidun maidon erilaisesta koostumuksesta, mutta jäätelössä oli vähemmästä kinuskista huolimatta tosi hyvä koostumus. Se oli todella pehmeää ja täyteläisen oloista. Suolapähkinöillä ryyditettyä kinuskia oli joukossa reilusti ja nuo kinuskiset raidat jäätelössä olivat aivan ihania, vaikkakin äärettömän makeita. Tätä ei yhdellä kertaa tarvinnut syödä kovinkaan paljoa, sillä makua oli niin paljon jo pienessä palassa. Pieni santsikierros kyllä tuli siltikin tehtyä :)
 
Helppo kinuskijäätelö suklaahipuilla ja suolapähkinöillä

reilu 1 litran annos

Aineet:
1 prk valmiiksi keitettyä kondensoitua maitoa
5 dl vispautupaa kermaa tai vastaavaa valmistetta (laitoin Flora Kuohua)
n. 100 g tummaa (50%) suklaata rouhittuna 
n. 0.75-1 dl (maun mukaan) suolapähkinöitä 

Ohje:
Vatkaa kerma vaahdoksi. Ota kondensoidusta maidosta n. 1 dl erilliseen kippoon. Rouhi suklaa hyvin pieniksi palasiksi. Lisää loput kondensoidusta maidosta hyvin vatkaten kermavaahdon joukkoon ja sekoita joukkoon myös lähes kaikki suklaarouhe. Jätä osa rouheesta jäätelön pinnalle ripoteltavaksi. Kaada massa vuokaan. Sekoita keskenään loppu kondensoitu maito sekä suolapähkinät. Ripottele seosta vuokaan kermamassan joukkoon ja sekoita kevyesti. Ripottele päälle loppu suklaarouhe. Laita pakkaseen jähmettymään ainakin 4 tunniksi.

Vinkki:
* Ota jäätelö sulamaan hieman ennen syömistä, niin se ehtii hieman pehmeämään ja sulamaan suussasulavaksi.
* Jäätelö on tosi makeaa. Saat jäätelöön ihanan makuefektin (ja samalla taitat makeaa makua) lisäämällä pähkinä-kinuskiseokseen ripauksen suolaa.

Voi että kun kesällä on niin ihana ottaa kuvia ulkona. Siellä ei tarvitse miettiä valaistusta lainkaan, kun valoa on joka puolella. Eikä tarvitse yrittää pystyttää studionurkkausta, vaan tuotoksen voi napata vaikka nurmikolle ja antaa kameran laulaa. Tarpeelliset kuvat on otettu nopeasti ja valaistuskin aivan eri luokkaa kuin sisällä. Jäätelön kohdalla saikin olla kuvaamisessa tosi nopea, sillä se alkoi sulamaan ulos päästyään samantein. Onneksi tyttö oli halukas auttamaan ja pääsikin pitämään kippoa kädessään. Parin kuvan jälkeen otettiin maistiaiset jäätelöstä ja oli kuulemma tosi hyvää oli :)


4 kommenttia:

 1. Voi vitsi, että näyttää hyvältä! Voin vain kuvitella kuinka herkulta maistui...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä tosi hyvää! Makeaa, niin makeaa, mutta aivan ihanaa :)

   Poista
 2. Oih näyttää ihanalta! Suklaa ja suolapähkinät ovat aivan huippu makupari!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta. Ne ovat ihan huippupari! Itse en yleensä pidä jäätelöissä olevista "yllätyksistä", mutta suolapähkinät ja suklaa olivat sen verran ihania, etteivät haitanneet tippaakaan, päinvastoin ;D

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...