tiistai 15. heinäkuuta 2014

Rapeat kaurakeksit (munaton)

Aloin tekemään itse keksejä n. vuosi sitten, kun huomasin, että näin saa parempia kuin kaupasta ja juuri sellaisia mistä itse pitää. Eniten pidän sitkeiden suklaahippukeksien lisäksi kaurakekseistä. Ohjeita on tullut testattua jo läjäpäin ja halusin kokeilla jälleen hieman erilaisia kaurakeksejä kahvipöytään pari viikkoa sitten. Näistä tuli mukavan rapeita ja mukavasti murenevia keksejä.


Samasta taikinasta saa helposti erilaisia keksejä. Voi tehdä vaikka peruskeksin näköisiä pyöreitä ja paksuja keksejä tai sitten...


... hieman ohuempia pitkulaisia tikkuja.


Rapeat kaurakeksit

Koosta riippuen paksuja keksejä n. 25 kpl tai ohuempia n. 50 kpl

Aineet:
100 g huoneenlämpöistä voita
1 dl fariinisokeria
0.25 dl siirappia
2.5 dl kaurahiutaleita
1.5 dl vehnäjauhoja 
0.5 dl perunajauhoja
0.5 tl soodaa
0.5 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria

Ohje:
 Vatkaa voi, sokeri ja siirappi vaahdoksi (n. 4-5 minuuttia). Sekoita loput aineet keskenään ja lisää joukkoon. Sekoita, älä vaivaa. Tee kaksi n 20 cm pituista ja halkaisijaltaa n. 4 senttiä olevaa pötköä, kääri ne kelmun sisään ja laita jääkaappiin n. 20-30 minuutiksi. Lämmitä tällä välin uuni 200 asteiseksi. Leikkaa kylmästä pötköstä n. 1 sentin paksuisia palasia ja laita pellille. Paista 200 asteessa n. 9-11 minuuttia, kunnes pinta alkaa saamaan väriä. 

Vinkki: 
* Keksit voivat halkeilla leikkausvaiheessa pahastikin. Siitä ei ole haittaa. Painele vain irronneet palat kevyesti yhteen ennen paistamista, niin uunista palat tarttuvat toisiinsa.

* Voit myös kaulita taikinan ohuehkoksi ja leikata siitä sopivan muotoisella (piparkakku)muotilla palasia. Muista lyhentää paistoaikaa, jos palat ovat kovin ohuita.

* Voit myös tehdä pitkänmallisia lastuja (kuten alla olevassa kuvassa) helposti. Painele taikina käsien avulla tai kaulitse noin puolen sentin paksuiseksi n. 5 x 25 cm kokoiseksi levyksi. Yhdestä annoksesta taikinaa tulee noin neljä sen kokoista levyä. Laita kaksi levyä yhdelle leivinpaperille. Paista 200 asteessa n. 6-8 minuuttia, kunnes pinta reunat ovat saaneet väriä. Leikkaa heti uunikuumina sopivan paksuisiksi paloiksi ja anna jäähtyä kokonaan ennen siirtelyä. 

Meillä tällaiset ohuet, pitkulaiset, rapeat palat tekivät lasten keskuudessa todella hyvin kauppansa.



Mutta nämä paksummatkin maistuivat ihan yhtä hyville.




2 kommenttia:

  1. Olen korvannut vehnäjauhot gluteenittomalla jauholla. Näin poikammekin on saanut todella hyvänmakuisia kaurakeksejä. Kiitos ohjeesta. t. Ella

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa mukava kuulla, että ohjeesta on ollut teille iloa! :) Tuo onkin hyvä tietää, että nämä onnistuvat hyvin myös gluteenittomina :) Kiitos Ella, kun kävit kertomassa kokemuksesi, ja oikein ihanaa syksyn jatkoa! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...